Van, ami a kormány leghűbb hetilapjának is sok. A volt kormányszóvivő a külügyminiszter megnevezése nélkül ostorozza Szijjártó Péter kivagyiságát és luxusfitogtatását a Heti Válaszban.

Advertisement

Leginkább azoknak a nemfideszes olvasóknak ajánlom Borókai vezércikkét, akik a legmélyebben meg vannak győződve arról hogy a másik oldalon kizárólag agymosott, szemellenzős, teljesen másik valóságban élő emberek vannak.

Az élet hála istennek sokkal bonyolultabb. Borókai, aki volt kormányszóvivő, a felesége meg aktív helyettes államtitkár, és akinek a lapja már-már túlteljesítő módon mocskolja a kormány agressziójának aktuális áldozatait, mostanában például a civil szervezeteket, szóval még Borókai is kibukott az arcátlan dunakeszi teremfocistán.

Advertisement

Borókai alapvető felismerésére ugyan mondhatjuk, hogy "jó reggelt kívánok", de az ő pozíciójából szép dolog, hogy rájött erre:

Kialakul egy sikeres, magabiztos, fölényes társadalmi csoport, amely szabályokon felül- és kívülállónak érzi magát: százmilliós ingatlanokat vásárol, külföldi rendszámú luxusautókkal jár, több tízmilliós születésnapi partit rendez, és ennek még reklámot is csap a sajtóban.

Advertisement

Már ez is megjelenhetett volna papírforma szerint bárhol, az Indextől a HVG-n át a 444-ig, csak a kormánynyaló sajtóban nem, de a következő mondat a Heti Válasz kontextusában végképp nagyon kemény:

Holott forrásai legalábbis bizonytalanok.

Hát ja, és a szerző nálam erről ráadásul úgy tízezerszer tud többet, úgyhogy feltétel nélkül hiszek neki. Vicces azért, hogy Szijjártó anyagi magyarázkodásai még az övéinek szemében is csak ennyire hitelesek.

Advertisement

Ha azt hiszed, hogy ez valami egyszeri, véletlen kifakadás volt Borókaitól, hatalmasat tévedsz, íme a kedvenc idézeteim a háborgó vezércikk további részéből:

– Pedig közülük jó néhány nem szabadna, hogy szabadlábon legyen.

– A jelenség mérgezi közéletünket. Irritálja azokat, akik követik az elfogadott normákat.

– És a célba érkezők azt gondolják hogy nekik, a gyózteseknek mindent szabad. A kínált minta felér egy katasztrófával.

– Akkor a blöff, a pofátlanság, a cinizmus és az agresszivitás lesz a mérték. És aki kívül marad az új renden, baleknak érezheti magát. Ez volna a szép új világ?

– Ideje figyelmeztetni őket. Hogy a törvény mindenkire egyformán vonatkozik.

És akkor most kiabáljuk együtt Borókai Gábornak:

JÓ REGGELT KÍVÁNOK!

Share This Story

Get our newsletter