This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Őrület: szegény G. Fodor Gábor Uj Péter szeretne lenni

Illustration for article titled Őrület: szegény G. Fodor Gábor Uj Péter szeretne lenni

Ezért 888.hu címmel indított neki online lapot Habony Árpád. Ami olyan fiatalos, mint egy “kihagyhatalan raplemez a nehéz őszi estékre”. Ha nem látnám, el se hinném. Itt az újság, amit a Mandiner kommentelői írnak! Kritika a kormány underground lapjáról, ami le fogja uralni a magyar internetet és elszív a többiektől minden 88 évesnél fiatalabb olvasót.

Advertisement

Most már bevallhatom: én annak idején a hírek hallatán, miszerint Habony 888 néven akar online lapot indítani, ami majd jól lenyomja a 444-et, tök sokáig azt képzeltem, hogy a 444-esek vagy félreértettek valamit vagy beugrottak egy sima szívatásnak. Leginkább pedig arra gyanakodtam, hogy UP-ék azt képzelik, az ő seggükben forog a világ tengelye, és mindenki csakis őket akarja utánozni.

Erre ma elindult a rég várt oldal, és tényleg 888-nak hívják. Innen kérek utólag is elnézést minden 444-estől.

Advertisement

Ha Uj Péter és csapata még az Indexnél lenne, akkor nyilván Irányjelző lenne a Fidesz online csodafegyverének neve, ha meg a Habostortánál, akkor Rigó Jancsi, vagy, tekintva GFG főnökének vonzalmait, Oroszkrém. Egészen elképesztő, hogy hogy lehet valaki olyan szerencsétlen, hogy letörölhetetlenül, a nevével jelezze, hogy micsoda kisebbrendűségi komplexussal küzdő epigon, aki csak egyre tud gondolni. Ami ez esetben sajnos nem a “pina”, hanem az hogy “mi vagyunk a fiatalok nyelvét beszélő kormánypárti underground, akik olyan menők akarunk lenni, mint akiket annyira irigyelünk”.

Olyan ez az egész címadás, mintha valaki azt tetováltatná a homlokára, hogy “nem is büdös a szám”.

Advertisement

Érződik is szegénykéken, hogy ezt a marhaságot azért nekik sem volt könnyű feldogozni, egy posztban ugyanis mindenféle viccesnek szánt, olvasni is kínos magyarázatokat hoznak fel arra, hogy mit is jelent ez a 888, a Kurejka folyó hosszától a pekingi olimpia nyitóünnepségének dátumáig. Borzalmas lehetőség merült most fel bennem: lehetséges, hogy azt képzelik, hogy ez a cím vagány? De jó lenne!

A 888 legmarkánsabb tulajdonsága az öntökönszúró címén kívül, hogy a főszerkesztője maga G. Fodor Gábor, a nagyot bukott Orbán-nyaló “politológus”, aki bloggernek kétségtelenül sokkal sikeresebb volt mindig is. A legendás GFG blog a dadaista-abszurd-minimalista kormányimádó próza rajongói szemében kultikus olvasmány.

Advertisement

A Mester most is teljesít, például amikor a vezércikkében elmagyarázza, hogy

888.hu = ERŐ

Ez egyben a vezércikk teljes szövege is, amihez egy videó tartozik, egy rövid jelenet a Piszkos Tizenkettőből.

Advertisement

Azt a fiatalos, ellenkulturális, 444-oid mindenit! Innen üzenném G. Fodor Gábornak, hogy ennyi nem elég. Sajnos bozontos szakállat is kell növeszteni, és amíg az kinő, lehet indulni a rockerboltba szegecses csuklószorítót meg limitált szériás Converseket venni, sőt még a vörös hajfesték megvásárlására is marad idő. Napszemüveg is fontos, ki ne maradjon! És sajnos kötelező a napi 5-8 óra stonerrock-hallgatás is.

Lehetne mondjuk az a poén, hogy G. Fodor Gábor két vörös szakállat hord, egyet elől, egyet hátul!

Advertisement

A hírek szerint az új Ujnak szabad keze volt szerkesztőség összeállításában. Én eddig egy ismerős nevet szúrtam ki a Mintakép 444-hez hasonlóan induláskor csupa férfiből álló impresszumból. Kővári Bencéét, akire azért emlékszem, mert posztoltam róla. Az energiacellás-ufológus Széles Gábor Magyar Hírlapjában dolgozott, ahol arról írt publicisztikát, hogy a Fidesz hatalmának megtartása érdekében érdemes lenne bevezetni a nyilvános kivégzés intézményét, azzal ugyanis jól le lehetne vezetni a tömegek frusztrációját és kifogni a szelet a Jobbik vitorlájából. Ő lenne mondjuk a 888 anti-Magyari Pétere?

Advertisement

Az első nap egyelőre a publicisztikák uralják a 888-at. Ezek nagyrészt kábé olyanok, mintha Mandiner-kommentelők írták volna őket. Nagyszerű kortárs koncepció az író és az olvasó közti határ kiradírozása, bár akik ezt kitalálták, talán nem pont erre gondoltak.

A legjobb az a már nem is Mandiner-komment, inkább falfirka-szintű írás, amiben 8 pontban összefoglalják, mit gondolnak a menekültválságról. Az első pont az, hogy “Vagy ők, vagy mi”, később meg arról értekezik Demeter Kereszteslovag Szilárd, hogy “Ha levesszük a keresztet, akkor nem vallásilag (világmagyarázatilag stb.) semleges hely jön létre, hanem a helyére oda fogják tűzni a félholdat és a csillagot.”

Advertisement

Sokfajta vicces fotelkommentelő van, de a harci foteléből kattintgató páncélos netvitézek a kedvenceim.

Itt egész regiment ilyen akad, Stöckert “Az Új Für Lajos” Dávid - aki fideszes minisztérium kabinetfőnök-helyetteséből lett online fenegyerek - arról ír, hogy Európának hogyan kéne körkörös ütközőzónát kialakítania, ahol majd megvívjuk a Nagy Népvándorlás csatáit. Ebben az esetben túlzásba vitt számítógépes stratégia játékok hatására gyanakszom.

Advertisement

Van aztán zagyva, de nagyon határozottan Európa- és jólétikapitalizmus-ellenes publi is, Fűrész Gábortól, akinek a jelek szerint nem súgták meg, hogy kinek a lapjában dolgozik, így a tőkéjét vad ütemben újratermelő, városi terepjárókban hasító Habony Árpád lapja azt dörgi, hogy

Az Európai Álomban valóban véget ér a történelem és a városi terepjárókban, vagy kényelmes limókban hasító, nyakkendős faszkalapok, akik a tőke újratermelődésének feltételeire ügyelnek – legyenek menedzserek, politikusok, médiamunkások, stakeholderek – nyugalomban hátra dőlnek, mert ők tudják: „eddig minden rendben”.

Advertisement

A 888 specialitásai, ezeken a a kommentelőpublicisztikákon túl - amik az összetermés túlnyomó részét jelentik - az életmódcikkek. A kedvencem az a raplemezes, amit mintha egy 1977-ből időgéppel ideröptetett Ifjúsági Magazin-munkatárs írt volna. A lidje mindent elárul a csodás cikkről:

Mac Millernek érkezik az új albuma, Casey Vaggies pedig debütáló lemezzel áll a nagyérdemű elé. Vessünk csak egy pillantást az amerikai hiphop szakmára!

Advertisement

Ne aggódj, belül is jó marad:

Sheek Louch igazi veteránnak számít már az amerikai rapszakmában. 38 éves kora ellenére még mindig nem hagyta cserben az ihlet.

Advertisement

Úgy tűnik, a külpolitikai vonatal is erősnek szánják, ami professzionális döntés, a magyar olvasók ugyanis egész elképesztő mértékben immunisak bármiféle külpolitikai olvasmányra. Ahogy kell, klasszikus leiterjakabbal indultak, a republikánus elnökjelölt-jelölti vitáról azt írják, hogy

Carly Fiorina nagyon meggyőzően érzelmes és női álláspontot tudott képviselni az este folyamán.

A vitán valószínűleg ő kapta a legnagyobb tapsot a tervezett szülőség és az abortuszklinikai szervkereskedelem elleni érzékeny kifakadása miatt.

Advertisement

Nem beszélt persze semmilyen tervezett szülőség ellen, a Planned Parenthood ugyanis egy szervezet, egy Amerikát behálózó egészségügyi intézményhálózat.

A 888 kinézete - ha ez egyáltalán lehetséges - még a tartalmánál is fiatalosabb. És újító. Kitalálták ugyanis, hogy a látványt csempék uralják. Ezen kívül totál összekutyulták azt, amit az öregek menünek hívtak és teljesen értelmetlen - de annál fiatalosabb - rovatcímeket adtak. Van még filmsorozatos utalás is!

Advertisement

A 888 átfutása után először arra gondoltam, hogy G. Fodor Gábor jobban járt volna, ha elmegy egy erzsébetvárosi parókakészítőhöz és vesz két vörös göndör szakállat. De minél többet olvasom a 888-at, annál jobban örülök, hogy létezik. A termékről nyilvánvaló, hogy ez csak egy igen szűk, gourmet szekta kedvence lesz, de ez csak növeli az élvezetet.

(A csodás illusztráció Boros András poszthumusz munkája.)

Share This Story

Get our newsletter