Oroszország továbbra is komoly ország, megfelelő súlyán kell kezelni

Illustration for article titled Oroszország továbbra is komoly ország, megfelelő súlyán kell kezelni

Ezt most nem én mondtam, hanem Orbán Édesapám Viktor. Tegnap késő este Brüsszelben nyilatkozott ilyet, az európai uniós országok állam-, illetve kormányfőinek tanácskozása után.

Advertisement
Advertisement

Orbán szerint az orosz devizatartalékok és az orosz katonai képességek rendkívül erősek, az orosz gazdaság újjászervezhető, ezért csínján kell bánni az elhamarkodott véleménynyilvánítással, és nem szabad végzetesen legyengült országként tekinteni Oroszországra. Oroszország komoly tényező, és komoly tényező marad a jövőben is.

A miniszterelnök bónuszként megpiszkálta kicsit az ukránokat is, mondván, vannak uniós tagországok, amelyek Magyarországnál is súlyosabb veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni az válság miatt Oroszországgal fenntartott gazdasági kapcsolataik visszaesése, az oroszokkal szemben meghirdetett szankciók következtében. Ezek az országok pedig nyíltan felvetik, hogy Ukrajna megsegítése előtt inkább őket kellene kárpótolni.

Advertisement

Ukrajnának a már korábban bejelentett 17 milliárd eurón kívül még legalább 15 milliárdra, vagyis jelenleg összesen 32 milliárd eurónyi támogatásra lenne szüksége, matekozott Orbán, és hozzátette, utána még évente körülbelül ilyen nagyságrendű összegre lenne szükség, addig, amíg Ukrajna gazdasága talpra nem áll, "ami felől ma semmi biztosat nem tudhatunk".

Aztán egyfajta következtetésként ezt mondta: "Az ukrán szuverenitás mellett kiállunk. Oroszország ellen újabb szankciókat nem vezetünk be."

Advertisement

Aztán más dolgokról is beszélt még, melyek azonban nem tartoznak bele ebbe a topikba.

[via mti]

Share This Story

Get our newsletter