K√©ne valamit √≠rni a Kr√≠mrŇĎl. Az a baj, hogy csak egym√°snak teljesen ellentmond√≥ forgat√≥k√∂nyvek jutnak eszembe. Na mindegy, n√©zz√ľnk valamit.

  • A vas√°rnapi n√©pszavaz√°son a hivatalos adatok szerint a Kr√≠m-f√©lsziget arra jogosult v√°laszt√≥polg√°rainak t√∂bb mint nyolcvan sz√°zal√©ka vett r√©szt, √©s 96,77 sz√°zal√©kuk arra szavazott, hogy az auton√≥m k√∂zt√°rsas√°g csatlakozzon Oroszorsz√°ghoz.
  • Vlagyimir Putyin orosz eln√∂k √©rv√©nyesnek √©s legitimnek minŇĎs√≠tette a referendumot, mindenki m√°s, aki √≠gy vagy √ļgy √©rdekelt a konfliktusban - az ukr√°nok, az Eur√≥pai Uni√≥, az Egyes√ľlt √Āllamok - nem ismeri el sem az aktust, sem √©rtelemszerŇĪen az eredm√©nyeket. A nyugati hatalmak tov√°bbra is szankci√≥kban gondolkodnak, az egyik friss h√≠r szerint kitilthatj√°k az EU ter√ľlet√©rŇĎl a Gazprom √©s a Rosznyefty fŇĎembereit.
  • A Kr√≠m hivatalosan is k√©rte felv√©tel√©t az Orosz F√∂der√°ci√≥ba. Az orosz politika, az orosz sajt√≥ √©s az orosz k√∂zv√©lem√©ny k√©sz t√©nyk√©nt kezeli, hogy az auton√≥m k√∂zt√°rsas√°g imm√°r az √∂v√©k. Nyilatkozatok, bejelent√©sek hangzottak el egyebek k√∂zt arr√≥l, hogy a f√©lsziget √©vi h√°rommilli√°rd doll√°ros k√∂zponti k√∂lts√©gvet√©si t√°mogat√°sban r√©szes√ľl ezent√ļl, illetve, hogy az orosz hadiipar egyik fontos b√°zis√°t √©p√≠thetik ki a ter√ľlet√©n.
  • A h√©tv√©g√©n zavarg√°sokba, √∂sszecsap√°sokba torkoll√≥ t√ľntet√©sek s√∂p√∂rtek v√©gig eg√©sz Kelet-Ukrajn√°n, balh√© volt Donyeckben, Luhanszkban, Zaporizzsj√°ban, Dnyepropetrovszkban, Harkovban. A kr√≠mi n√©pszavaz√°s √©s k√∂vetkezm√©nyei precedenst teremtenek, olajat √∂ntenek a tŇĪzre, erŇĎs√≠thetik valamennyi keleti-d√©lkeleti megye elszakad√°sai t√∂rekv√©seit.
  • Ukr√°n radik√°lisok a g√°z- √©s olajvezet√©kek felrobbant√°s√°val fenyegetŇĎztek, az√≥ta ezeket √°ll√≠t√≥lag megerŇĎs√≠tett rezsimben ŇĎrzik mindenhol, amibe a nemzeti g√°rda is bekapcsol√≥dott.
  • Az ukr√°n parlament t√∂rv√©nyt fogadott el a r√©szleges katonai mozg√≥s√≠t√°sr√≥l.

Annyi a dilemma, mint a nyŇĪ. N√©zz√ľnk kettŇĎt.

Meg tudja-e ijeszteni Vlagyimir Putyint a Nyugat? A v√°lasz: nem.

Képes-e megbillenteni Oroszországot a Nyugat a szankciókkal? A válasz: a fene tudja.

Vlagyimir Vlagyimirovics olyan elsz√°nt, amilyen t√°n m√©g soha nem volt. Ami most megy, az m√°r nem erŇĎfitogtat√°s, nem √ľzenget√©s, hanem a kommunizmus buk√°sa ut√°ni vil√°grend √©rv√©nyess√©g√©nek a ny√≠lt megk√©rdŇĎjelez√©se.

Putyin t√©nyleg √ļgy viselkedik, mint aki el√©gnek k√©pzeli mag√°t arra, hogy vissza√°ll√≠tsa a k√©tp√≥lus√ļ sziszt√©m√°t. H√°bor√ļt nem akar, de a hidegh√°bor√ļt nem b√°nja.

Advertisement

√Čs k√ľl√∂nben is provok√°lt√°k a gaz imperialist√°k.

Ez az Oroszorsz√°g m√°r val√≥ban nem az az Oroszorsz√°g, ami a Szovjetuni√≥ sz√©thull√°sa ut√°n ott maradt rohadva. A romok j√≥ r√©sz√©t eltakar√≠tott√°k, a birodalmi √©let√©rz√©st sz√°rba sz√∂kkentett√©k, felfriss√≠tett√©k. Ez az Oroszorsz√°g erŇĎsebb √©s eg√©szs√©gesebb, mint a SZU volt az utols√≥ k√©t √©vtized√©ben. A SZU beteg volt, a nukle√°ris potenci√°lon k√≠v√ľl nem sok mindenre sz√°m√≠thatott. Oroszorsz√°g nem az Egyes√ľlt √Āllamok, m√©g csak nem is K√≠na, √©s a putyini √°llamkapitalizmus is teljes√≠tett k√ľl√∂nb√ľl az elm√ļlt √©vekben, mint ma, de ha azt n√©zz√ľk, honnan jutott el oda, ahol most van - a teljes k√°oszt√≥l az 1998-as megav√°ls√°gon √°t -, ak√°r meg is lepŇĎdhet√ľnk.

Advertisement

Vajon jól méri-e fel önerejét Putyin?

Ak√°r igen, ak√°r nem, mindenk√©ppen elh√ļz√≥d√≥ v√°ls√°gra sz√°m√≠thatunk.

A b√©ke√©vek √≠gy is, √ļgy is v√©get √©rtek.

Ha igen, akkor Oroszorsz√°g nagyobb lesz, ter√ľletileg is, √©rdekszf√©r√°j√°nak m√©reteit √©s gazdas√°gi-katonai potenci√°lj√°t tekintve is, √©s csak n√©zhetj√ľk pislogva, ahogy kisebb vagy nagyobb, fegyveres vagy fegyvertelen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt billegnek √©s √°llnak be az √ļj egyens√ļlyok.

Advertisement

Ha nem, akkor nemcsak Putyin, Oroszorsz√°g is elvesz√≠thet mindent. Akkor t√ļl sokba fog ker√ľlni ez a szemben√°ll√°s (esetleg pont √ļgy, mint a SZU-nak az afg√°n kaland), a fegyverkez√©s felem√©szti az olaj- √©s a g√°zp√©nzeket, a kraft elfogy, √©s a frissen megszerzett Kr√≠m ut√°n megpr√≥b√°lnak lel√©pni a csecsenek, a t√∂bbi kauk√°zusi ter√ľlet, √©s ki tudja, hol √°ll meg a pusztul√°s. Ha meg√°ll egy√°ltal√°n.

Az orosz ellenz√©k napjainkban √©rt√©kelhetetlen√ľl gyenge, de ez fŇĎk√©nt annak k√∂sz√∂nhetŇĎ, hogy Putyin egyelŇĎre megd√∂bbentŇĎen erŇĎs, √©s van a boltokban keny√©r, plusz a demokr√°cia tekint√©ly√©t nagyon durv√°n elj√°tszott√°k a kilencvenes √©vekben. Ez ak√°r az egyik pillanatr√≥l a m√°sikra is megv√°ltozhat, ha reccsennek az oszlopok.

Advertisement

Mit kaphat cser√©be Eur√≥pa? B√°rmelyik verzi√≥ √©rv√©nyes√ľl, ugyanazt, csak a hat√°rok h√ļz√≥dhatnak m√°shol. Miszerint egy gyenge, rem√©nytelen Ukrajn√°t, amibe nemcsak nem tud, nem is szeretne annyi p√©nzt √©s demokr√°ci√°t pump√°lni, hogy √∂nmag√°ban √©let- √©s fejlŇĎdŇĎk√©pes legyen. Egy√©bk√©nt is, akarta Eur√≥pa ezt az Ukrajn√°t? Akarta a fen√©t. Kell neki? Kell a fen√©t. Azt akarta, hogy ne az oroszok√© legyen, semmi t√∂bbet.

Aha. Tetszettek volna óvatosabban forradalmat csinálni!

(fotó: Spencer Platt/Getty)