Óriáspókok jelentek meg budapesti kertek talajában

Soha nem tört ki akkora botrány olvasói levél nyomán, mint most fog. Kiterjesztett lábakkal akár 10 centiméteres, szőrös betolakodók jelentek meg fővárosi kertekben. És nem kizárt, hogy portált készülnek indítani.

Mit sem sejtő állampolgárok kertjében indítanak portálokat a netkalózok? Az álltólagos klímaváltozás felborította a pókszabásúak évmilliós életritmusát? Olvasónkban, Zoliban ezernyi kérdés tornyosult fel, miután húszforintos érme átmérőjű lyukakat fedezett fel a kerti talajban. Nagy szerencséjére pont hozzám fordult, íme a levelezés, benne egy elképesztő zoológiai felfedezéssel!

Advertisement

Zoli:

Kedves Szily László!

Nem tudom, kihez fordulhatnék a kérdésemmel, de azt hiszem, te elég jól ismered Uj Pétert és a különböző ízeltlábúakat is.

Néhány hete húszforintos érme nagyságú, szabályos kör alakú lyukakra lettem figyelmes a kertben. Valamilyen számomra eddig ismeretlen lény ásta ki őket, de nem tudtam alaposabban megfigyelni, mert amikor közel értem hozzá, mindig hirtelen visszamászott. A leírás alapján nálam hozzáértőbbek lótücsökre tippeltek. Ma azonban sikerült végre lencsevégre kapnom, és a fotókon egyáltalán nem hasonlított a lótücsökre. Fotó:

Rövid internetes keresés után én leginkább a szongáriai cselőpókra tippelnék, de nem tudom, például a kerti talaj nem kifejezetten szikes. A szemei és az "arcszőrzete" viszont nagyon ismerősek voltak, de csak akkor ugrott be, hogy honnan, amikor közelebb hajolva halk mormogást hallottam a járat felől. Még közelebb hajoltam hozzá, és meg mernék esküdni, az üreg mélyéről mintha a Tokaj Kereskedőház Zrt. szavakat és a közelgő NBA drafttal kapcsolatos hangfoszlányokat csíptem volna el.

A következő kérdésekre szeretnék választ kapni: a fotó alapján ez valóban egy szongáriai cselőpók lehet (itt talán nem annyira látszik a mérete, de egyáltalán nem tűnik olyan hatalmasnak), illetve kell-e tartanom új portál indulásától a kertemben?

Üdvözlettel,

Zoli

Én:

Döbbenetes. Pár hetes szünet utén éppen tegnap találkoztam Uj Péterrel, a Tilos Rádió maratonján, a stúdióbuszban. Most már értem, miért öklendezte fel egy aranyos bábrabló (Calosoma sycophanta) szárnyfedelét és lábait. Jól meg is lepődött a sok jogvédő!

Uj Pétert egyébként eddig nem sokan tudták lefényképezni eredeti élőhelyén, így a fotóid különösen értékesek! Hozzájárulnál ahhoz, hogy lehozzam őket a Cink.hu-n, természetesen szenzációhajhász tálalásban?

L.

Zoli:

Akkor jól sejtettem! Egyenesen megtisztelőnek érezném, ha lehoznád a Cink.hu-n szenzációhajhász tálalásban.

Egyébként ma reggel is láttam, és most már teljesen biztos vagyok benne, hogy ő az. Egy ősszárnyú imágót utasított, hogy minden borgisz méretű feliratot írjanak át másfél cicerósra.

Zoli

Én:

Akkor megvan a végső bizonyíték. Rajta kívül egyetlen élőlény sem maradt a lelke mélyén ólomszedő!

L.

A lefotózott állat valószínűleg tényleg szongáriai cselőpók. Ez a Magyarországon élő legnagyobb pókfajta, és eddig valóban az Alföld szikes-homokos részein élt, kétarasznyi mély lyukakban. A zsákmányát nem hálóval ejti el, hanem úgy, hogy hirtelen kirohan a lyukából, és elkezd magyarázni az internetes tearendelésről, a Trieszt környéki kisboltok kínálatáról vagy az ideális formájú halászléfőző bográcsról.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter