Ezeket a sorokat egy piros √∂vesbagoly (Catocala nupta) alatt √≠rom. Fent √ľl a plafonon. Akkora, mint egy kisebb √©nekesmad√°r.

Csod√°latos lenne persze ‚Äď mind√∂ssze egy sz√≥k√∂z od√©bbhelyez√©s√©be telne ‚Äď, ha egy bŇĎ nadr√°g√°t piros der√©ksz√≠jjal mag√°ra erŇĎs√≠tŇĎ ragadoz√≥mad√°rr√≥l lenne sz√≥, de az √≥ri√°si lepke is el√©g zool√≥giai izgalom egy ilyen f√ľlledt ny√°ri d√©lut√°non.

A bagolylepkef√©l√©k csal√°dj√°ba tartoz√≥ rovar az egyik legnagyobb √©jjeli lepke Magyarorsz√°gon, ha j√≥l tudom, csak a hal√°lfejes lepke (Acherontia atropos) nŇĎ nagyobbra.

Cikkcakkos el√ľlsŇĎ sz√°rnya t√∂k√©letes kamufl√°zs, de ha rep√ľl, √©s kivillantja dr√°maian piros-fekete h√°tuls√≥ sz√°rny√°t, r√∂gt√∂n √©rthetŇĎ, mi√©rt h√≠vj√°k angolul red underwingnek, azaz piros h√°tuls√≥ sz√°rnynak. A hirtelen villant√°s a nappali t√ļl√©l√©st szolg√°lja: ha egy mad√°r megzavarja, a l√°thatatlan lepk√©bŇĎl hirtelen v√∂r√∂s villan√°s lesz, ami ugyanilyen hirtelen el is tud tŇĪnni. √Čs ha ut√°na is kap a mad√°r, j√≥ es√©llyel csak a h√°tuls√≥ sz√°rny√°t szak√≠tja el, amit t√ļl tud √©lni.

Advertisement

√Čjszak√°ra szofisztik√°ltabb eszk√∂zzel k√©sz√ľl: timpanikus szerv√©vel k√©pes az ultrahanggal vad√°sz√≥ denev√©rek ad√°s√°t zavarni.

A lepke ilyenkor ny√°ron, j√ļliust√≥l okt√≥berig rep√ľl, √©rdemes figyelni r√°, mert nagyon sz√©p. Budapesten √©vente √°ltal√°ban egyet szoktam l√°tni.

Advertisement

Fotók: Nagy Attila