Reggel f√©l kilenckor a szok√°sos z√°szl√≥felvon√°ssal √©s tisztavat√°ssal kezdŇĎd√∂tt a buli, este a szok√°sos tŇĪzij√°t√©k-durrogtat√°ssal z√°rul.

K√∂zben Polg√°r Judit sakkoz√≥ √©s E√∂tv√∂s P√©ter zeneszerzŇĎ megkapja a szok√°sos Szent Istv√°n-rendet a S√°ndor-palot√°ban, sŇĎt, a szok√°sos √ľnnepi szentmis√©t √©s Szent-Jobb k√∂rmenetet is megtartj√°k a Bazilik√°n√°l.

A tisztavat√°son a fenti k√©pen nem szereplŇĎ Hende Csaba honv√©delmi miniszter is besz√©lt:

  • Magyarorsz√°g √©vezredes t√∂rt√©nete bizony√≠totta, hogy csak akkor maradhatunk meg, ha van hadsereg√ľnk, honv√©ds√©g√ľnk. Amely orsz√°gnak j√≥ hadserege van, le tud √ľlni a nemzetk√∂zi t√°rgyal√≥asztalhoz. Van mihez seg√≠ts√©get k√©rnie, van mibŇĎl seg√≠ts√©get adnia.
  • A haza v√©delme √©s nemzetk√∂zi k√∂telezetts√©geink teljes√≠t√©se √©rdek√©ben a j√∂vŇĎben emelkedik a honv√©delmi k√∂lts√©gvet√©s. EbbŇĎl elk√∂telezetten fejlesztik a haderŇĎt, jelentŇĎs haditechnikai fejleszt√©sek kezdŇĎdnek. A Magyar Honv√©ds√©g √©let√©ben j√ļlius elsej√©vel √ļj idŇĎsz√°m√≠t√°s kezdŇĎd√∂tt, elindult a katonai √©letp√°lyamodell, amelynek r√©szek√©nt j√ļliust√≥l √°tlagosan 30, 2019 janu√°rj√°ig pedig √∂sszess√©g√©ben √°tlagosan 50 sz√°zal√©kkal emelkednek a honv√©delmi illetm√©nyek.
  • Az elm√ļlt k√©t √©vben is azt mondta a tisztavat√°sokon: nem tudjuk, mit hoz a k√∂vetkezŇĎ esztendŇĎ. √ČvrŇĎl √©vre olyan v√°ltoz√°sokkal kellett szembes√ľlni, amelyeket kor√°bban el sem tudtunk k√©pzelni. P√©ldak√©nt eml√≠tette, hogy az orsz√°gt√≥l keletre polg√°rh√°bor√ļs √°llapotok vannak, m√≠g d√©lebbre vall√°si fanatizmusban tobz√≥d√≥ terror√°llamot l√°tunk.
  • Kit√©rt az illeg√°lis bev√°ndorl√°s probl√©m√°j√°ra is: Ez a mi haz√°nk, nem valamif√©le √°tj√°r√≥h√°z. Lehet menek√ľltst√°tus√©rt folyamodni t√∂rv√©nyes m√≥don. Aki r√°szorul, annak mened√©ket ny√ļjt az orsz√°g, √©s seg√≠ti a k√©sŇĎbbi hazat√©r√©s√©t is, de azt nem engedj√ľk meg √©s nem is tŇĪrj√ľk el, hogy embercsemp√©szband√°k csal√°rd √≠g√©retekkel ind√≠ts√°k √ļtnak az embereket Magyarorsz√°gon kereszt√ľl. Ezek a band√°k nem tisztelik Magyarorsz√°g t√∂rv√©nyeit, hat√°rait √©s a magyar embereket sem.

Advertisement

√Āder ‚ÄúTempora mutantur‚ÄĚ J√°nos is sz√≥lt:

  • Vil√°gunk egyre kev√©sb√© hasonl√≠t r√©gi, megszokott √∂nmag√°ra.
  • T√≠z √©vvel ezelŇĎtt senki sem gondolta volna, hogy egy √©vtizeden bel√ľl visszat√©r a hidegh√°bor√ļ vesz√©lye Eur√≥p√°ba, hogy recsegni-ropogni kezd az eur√≥√∂vezet, hogy olyan n√©pv√°ndorl√°s indul, amelynek k√∂vetkezm√©nyek√©nt Magyarorsz√°g hat√°rait is sz√°zezr√©vel ostromolj√°k a bev√°ndorl√≥k.

Advertisement

2006 √≥ta mindig k√∂zponti k√©rd√©s az idŇĎj√°r√°s augusztus 20-√°n: ha nem is lesz v√©gig ilyen szomor√ļ az idŇĎ, mint most, k√°nikula szinte biztos, hogy nem lesz a h√©tv√©g√©n. Ahogy n√©zem, csak elsz√≥rt zivatarokat √≠g√©rnek, b√°r az elm√ļlt napok alapj√°n lehet itt m√©g csinnadratta. Vigy√°zzatok magatokra.

via MTI Képek: Koszticsák Szilárd/MTI