Illustration for article titled Óriási zászlókkal, csillogó térkövekkel és bajszos politikusokkal indult az ünnep

Reggel fél kilenckor a szokásos zászlófelvonással és tisztavatással kezdődött a buli, este a szokásos tűzijáték-durrogtatással zárul.

Advertisement

Közben Polgár Judit sakkozó és Eötvös Péter zeneszerző megkapja a szokásos Szent István-rendet a Sándor-palotában, sőt, a szokásos ünnepi szentmisét és Szent-Jobb körmenetet is megtartják a Bazilikánál.

Illustration for article titled Óriási zászlókkal, csillogó térkövekkel és bajszos politikusokkal indult az ünnep
Advertisement

A tisztavatáson a fenti képen nem szereplő Hende Csaba honvédelmi miniszter is beszélt:

  • Magyarország évezredes története bizonyította, hogy csak akkor maradhatunk meg, ha van hadseregünk, honvédségünk. Amely országnak jó hadserege van, le tud ülni a nemzetközi tárgyalóasztalhoz. Van mihez segítséget kérnie, van miből segítséget adnia.
  • A haza védelme és nemzetközi kötelezettségeink teljesítése érdekében a jövőben emelkedik a honvédelmi költségvetés. Ebből elkötelezetten fejlesztik a haderőt, jelentős haditechnikai fejlesztések kezdődnek. A Magyar Honvédség életében július elsejével új időszámítás kezdődött, elindult a katonai életpályamodell, amelynek részeként júliustól átlagosan 30, 2019 januárjáig pedig összességében átlagosan 50 százalékkal emelkednek a honvédelmi illetmények.
  • Az elmúlt két évben is azt mondta a tisztavatásokon: nem tudjuk, mit hoz a következő esztendő. Évről évre olyan változásokkal kellett szembesülni, amelyeket korábban el sem tudtunk képzelni. Példaként említette, hogy az országtól keletre polgárháborús állapotok vannak, míg délebbre vallási fanatizmusban tobzódó terrorállamot látunk.
  • Kitért az illegális bevándorlás problémájára is: Ez a mi hazánk, nem valamiféle átjáróház. Lehet menekültstátusért folyamodni törvényes módon. Aki rászorul, annak menedéket nyújt az ország, és segíti a későbbi hazatérését is, de azt nem engedjük meg és nem is tűrjük el, hogy embercsempészbandák csalárd ígéretekkel indítsák útnak az embereket Magyarországon keresztül. Ezek a bandák nem tisztelik Magyarország törvényeit, határait és a magyar embereket sem.
Advertisement

Áder “Tempora mutantur” János is szólt:

  • Világunk egyre kevésbé hasonlít régi, megszokott önmagára.
  • Tíz évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy egy évtizeden belül visszatér a hidegháború veszélye Európába, hogy recsegni-ropogni kezd az euróövezet, hogy olyan népvándorlás indul, amelynek következményeként Magyarország határait is százezrével ostromolják a bevándorlók.
Advertisement

2006 óta mindig központi kérdés az időjárás augusztus 20-án: ha nem is lesz végig ilyen szomorú az idő, mint most, kánikula szinte biztos, hogy nem lesz a hétvégén. Ahogy nézem, csak elszórt zivatarokat ígérnek, bár az elmúlt napok alapján lehet itt még csinnadratta. Vigyázzatok magatokra.

via MTI Képek: Koszticsák Szilárd/MTI

Share This Story

Get our newsletter