Felvette a tagjai közé a Nemzetközi Szörfszövetség a nemrég alakult Afganisztáni Hullámlovasok Szövetségét. Talán nem is kell mondanom, hogy felmerül egy-két kérdés.

Advertisement

„Társaink közül annyian szóródtak szét a világban, most végre van egy hely, ahol összejöhetünk, és találkozhatunk a szörfözés révén” – mondta a maroknyi afgán szörfös nevében Afridun Amu, a 2012-ben alakult Wave Riders Association of Afghanistan (Afganisztáni Hullámlovasok Szövetsége) elnöke annak kapcsán, hogy a szervezetet 82. tagjaként idén márciusban felvette a Nemzetközi Szörfszövetség. A szokatlan szervezet meglepően jól összerakott honlapocskával bír, ahol tételesen felsorolják az előttük tornyosuló feladatokat:

  • csatlakozni a Nemzetközi Szörfszövetséghez (×)
  • megrendezni az afgán nemzeti bajnokságot ( )
  • részt venni a Nemzetközi Szörfszövetség világbajnokságán ( )
  • összerakni egy nemzeti ifjúsági válogatottat ( )
  • találni egy új szörfös helyet és elnevezni „új Kabulnak” ( )
  • szörfparkot építeni Afganisztánban ( )

Még egy remek, másfél perces bemutatkozó videót is posztoltak:

Advertisement

Aki ott lenne az afgán szörfsport első nagy megméretttetésén, még nem maradt le semmiről. A közép-ázsiai hullámlovasok jövő júniusban tervezik megrendezni az első afgán nemzeti szörfbajokságot, a nem létező afgán tengerpartok helyett a franciaországi Soorts-Hossegor strandján, ami a Vizcayai-öbölben van, a spanyol határhoz közel.

Ha egyszer felpörögnek a mesterséges hullámgenerátorok, az afgán szörfösök végre hazatérhetnek. Tengerpartjuk jó eséllyel akkor sem lesz, de az ország hegyei közt páratlan szépségű tavak fekszenek, amelyek műhullámokkal kicsit megküldve simán felférnének a Surfer magazin címlapjára is. Talán csak annyit mondok, hogy Band-e-Amir:

Illustration for article titled Óriási távlatok nyílhatnak az elszánt afgán szörfösök előtt
Advertisement

Fotó (Band-e-Amir): Afghanistan Matters

Share This Story

Get our newsletter