Óriási átverés volt a félrelépőoldalként reklámozott Ashley Madison

Illustration for article titled Óriási átverés volt a félrelépőoldalként reklámozott Ashley Madison

Eddig is lehetett tudni, hogy túlnyomó többségben férfiak használták, de az adatokat elemezve nyilvánvaló: a cég abból élt, hogy férfiak írogattak nem létező nőknek.

Advertisement

Amikor a múlt héten az Ashley Madison szexuális társkereső 37 milliós adatbázisát nyilvánosságra hozták a hackerek, a becslések 90-95 százalékban férfi felhasználókról szóltak, de a Gizmodo szerint a valóság ennél is sokkal keményebb: az oldalt gyakorlatilag egyáltalán nem használták nők. Legalábbis olyanok, akik tényleg léteztek.

Advertisement

Annalee Newitz az adatok analizálásával arra jutott, hogy az Ashley Madison sokkal disztópikusabb világ volt, mint bárki is gondolta volna:

Nem valami züllött csodaország, ahol a férfiak megcsalhatták a feleségüket. Még csak nem is egy szomorú hely, ahol 31 millió férfi versenyzett az adatbázisban lévő 5,5 millió nő figyelméért. Inkább egy science fiction jövőképet vázolt fel, ahol az összes nő kihalt, és valami Dilbert-szerű mérnök rosszul megtervezett robotokkal helyettesítette őket.

Advertisement

Newitz arra jutott, hogy az öt és fél millió állítólagos női profilból gyakorlatilag senki nem kommunikált a férfiakkal, és nem is használta az oldalt a regisztrálás után. Szerinte 12 ezer valódi női felhasználóra van csak bizonyíték, így az a fura helyzet állt elő, hogy a regisztrált férfiak minimális kivétellel nem is tudtak félrekúrni az Ashley Madison segítségével, hanem csak képzelt nőkkel cseteltek.

A cikk azt is elárulja, miből jutott ezekre a következtetésekre. Eleve ismert volt, hogy a céget még évekkel ezelőtt beperelte egy munkavállaló, amiért annyi portugál nyelvű hamis profilt kellett létrehoznia, hogy megsérült a keze. Az Ashley Madison akkor visszautasította a vádakat, végül a felperessel peren kívül megegyeztek.

Advertisement

Csakhogy a felhasználási feltételek között a cég is jelezte, hogy “vannak, akik pusztán szórakozásból használják az oldalt, nem pedig azért, hogy találkozzanak másokkal” – nem írták, hogy ezek robotprofilok, de gondolj, amire akarsz.

Utána jött a konkrét adatok elemzése, először csak olyan felfedezésekkel, mint:

  • a ránézésre is fake ashleymadison.com emailcímet regisztrálók 90 százaléka női felhasználó volt
  • a második leggyakoribb IP-cím az Ashley Madison saját hálózatáé volt (80 ezer felhasználó, ebből 68 ezer női)
Advertisement

De az igazi bizonyíték csak ezután jött, az alábbi két adatból:

  • hányan nézték meg egyszer is az üzeneteiket? 20 milliónál is több férfi felhasználó, és mindössze 1492 nő (az üzenetekért csak a férfiaknak kellett fizetniük)
  • hányan használták az Ashley Madison chatrendszerét? 11 millió férfi és 2400 nő

Newitz megtalálta azokat az adatokat is, amiért az Ashley Madisont sok bírálat érte: nem semmisítették meg a profiljuk törlését kérő felhasználók adatait, így 173 ezer férfiét és 12 ezer nőét. A női felhasználók közül mindössze ez a 12 ezer az, aki jelét mutatta annak, hogy valós felhasználó lenne – öt és fél millióból.

Advertisement

Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor mégis mitől használta ennyi férfi ennyi éven át az oldalt? Attól, hogy az Ashley Madison munkatársai nagyon ügyesen keltették azt a látszatot, hogy a fake profilok valódiak: fotók, kommentek és egyebek segítségével, ami elég volt ahhoz, hogy lépre csalják a kiéhezett férfiakat, akik szorgalmasan küldözgették az üzeneteket.

Egy találó kommentelői hasonlat szerint úgy működött az oldal, mint egy sztriptízbár: férfiak milliói mennek be a kaland reményében, de a többségük sose jut tovább a bámulásnál.

Advertisement

(via Gizmodo)

Share This Story

Get our newsletter