Illustration for article titled ​Orbán volt tanácsadója-ellenfele szerkesztő lett a Breitbart Newsnál

Gorka Sebestyén lett az ismert amerikai híroldal, a jobbos Breitbart News nemzetbiztonsági szerkesztője. Gorka londoni emigráns magyarok gyereke, az Antall-kormány idején a hadügy munkatársa, majd Orbán tanácsadója volt, hogy 2006 után ellene forduljon a Schmidt Mária-féle szervezkedés idején.

Advertisement

A demokratagyűlölő, kultúrharcos amerikai online sajtó egyik legnagyobb sztárja volt a 2012-ben, fiatalon meghalt Andew Breitbart, aki dolgozott Matt Drudge-dzsal a Drudge Reporton és Ariana Huffingtonnak segített megalapítani a Huffington Postot, hogy később saját médiabirodalmat hozzon létre. A republikánus-libertárius Breitbart a Tea Party mozgalom eseményein is felszólalt, és olyan eszelősen gyűlölte Obamát és embereit, mint Bartus László Orbán Viktort meg a Fideszt. Ő alapította a Breitbart News-t.

Gorka Sebestyén, a Londonba emigrált, kommunistaellenes szervezkedésért bebörtönzött Gorka Pál fia egészen fiatalon került az Antall-kormány hadügyminisztériumába, közben a Közgázon szerezte meg második diplomáját nemzetközi kapcsolatokból, utána Rómában a NATO egyetemének oktatója lett, aztán dolgozott a Rand Corporation nevű amerikai kutatóintézetnél. Jelenleg a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetem oktatója és nemzetközileg elismert biztonságpolitikai szakértő.

Advertisement

Bár jelentős nemzetközi karriert futott be, Gorka igen aktív volt a magyar belpolitikában is. Az Antall-kormány fiatal nemzetbiztonsági szakemberét első kormányzása idején Orbán Viktor tanácsadóként alkalmazta. Később azonban – miután Orbán 2002-ben és 2006-ben is kikapott Gyurcsány Ferenctől – Gorka, nem egyedüli jobbosként, az addig vitathatatlan tekintélyű pártelnök ellen fordult. Nem sokkal azután, hogy a nagyközönség egy álnéven – a pletykák szerint személyesen Simicska Lajos által – írt Magyar Nemzet-cikkből arról értesülhetett, hogy Schmidt Mária és még páran valamilyen orbántalanított Fidesz vagy más jobboldali párt megszervezésén dolgoznak, Gorka előállt a saját alternatív jobboldali pártjával, az Új Demokratikus Koalícióval. Igen, ez volt a nevük, de azelőtt szétestek, hogy működni kezdtek volna.

Gorka egyébként a két veresége mellett leginkább azért támadta Orbánt, mert szerinte nem volt eléggé konzervatív, sőt semennyire sem volt az.

Advertisement

Hogy mi a sztori tanulsága? A magyar komcsizás tényleg világszínvonalú!

Share This Story

Get our newsletter