Gorka Sebesty√©n lett az ismert amerikai h√≠roldal, a jobbos Breitbart News nemzetbiztons√°gi szerkesztŇĎje. Gorka londoni emigr√°ns magyarok gyereke, az Antall-korm√°ny idej√©n a had√ľgy munkat√°rsa, majd Orb√°n tan√°csad√≥ja volt, hogy 2006 ut√°n ellene forduljon a Schmidt M√°ria-f√©le szervezked√©s idej√©n.

A demokratagyŇĪl√∂lŇĎ, kult√ļrharcos amerikai online sajt√≥ egyik legnagyobb szt√°rja volt a 2012-ben, fiatalon meghalt Andew Breitbart, aki dolgozott Matt Drudge-dzsal a Drudge Reporton √©s Ariana Huffingtonnak seg√≠tett megalap√≠tani a Huffington Postot, hogy k√©sŇĎbb saj√°t m√©diabirodalmat hozzon l√©tre. A republik√°nus-libert√°rius Breitbart a Tea Party mozgalom esem√©nyein is felsz√≥lalt, √©s olyan eszelŇĎsen gyŇĪl√∂lte Obam√°t √©s embereit, mint Bartus L√°szl√≥ Orb√°n Viktort meg a Fideszt. Ňź alap√≠totta a Breitbart News-t.

Gorka Sebesty√©n, a Londonba emigr√°lt, kommunistaellenes szervezked√©s√©rt beb√∂rt√∂nz√∂tt Gorka P√°l fia eg√©szen fiatalon ker√ľlt az Antall-korm√°ny had√ľgyminiszt√©rium√°ba, k√∂zben a K√∂zg√°zon szerezte meg m√°sodik diplom√°j√°t nemzetk√∂zi kapcsolatokb√≥l, ut√°na R√≥m√°ban a NATO egyetem√©nek oktat√≥ja lett, azt√°n dolgozott a Rand Corporation nevŇĪ amerikai kutat√≥int√©zetn√©l. Jelenleg a washingtoni Nemzetv√©delmi Egyetem oktat√≥ja √©s nemzetk√∂zileg elismert biztons√°gpolitikai szak√©rtŇĎ.

B√°r jelentŇĎs nemzetk√∂zi karriert futott be, Gorka igen akt√≠v volt a magyar belpolitik√°ban is. Az Antall-korm√°ny fiatal nemzetbiztons√°gi szakember√©t elsŇĎ korm√°nyz√°sa idej√©n Orb√°n Viktor tan√°csad√≥k√©nt alkalmazta. K√©sŇĎbb azonban ‚Äď miut√°n Orb√°n 2002-ben √©s 2006-ben is kikapott Gyurcs√°ny FerenctŇĎl ‚Äď Gorka, nem egyed√ľli jobbosk√©nt, az addig vitathatatlan tekint√©lyŇĪ p√°rteln√∂k ellen fordult. Nem sokkal azut√°n, hogy a nagyk√∂z√∂ns√©g egy √°ln√©ven ‚Äď a pletyk√°k szerint szem√©lyesen Simicska Lajos √°ltal ‚Äď √≠rt Magyar Nemzet-cikkbŇĎl arr√≥l √©rtes√ľlhetett, hogy Schmidt M√°ria √©s m√©g p√°ran valamilyen orb√°ntalan√≠tott Fidesz vagy m√°s jobboldali p√°rt megszervez√©s√©n dolgoznak, Gorka elŇĎ√°llt a saj√°t alternat√≠v jobboldali p√°rtj√°val, az √öj Demokratikus Koal√≠ci√≥val. Igen, ez volt a nev√ľk, de azelŇĎtt sz√©testek, hogy mŇĪk√∂dni kezdtek volna.

Advertisement

Gorka egy√©bk√©nt a k√©t veres√©ge mellett legink√°bb az√©rt t√°madta Orb√°nt, mert szerinte nem volt el√©gg√© konzervat√≠v, sŇĎt semennyire sem volt az.

Hogy mi a sztori tanuls√°ga? A magyar komcsiz√°s t√©nyleg vil√°gsz√≠nvonal√ļ!