This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Orbán Viktornak az arcizma sem rándul egy tüdőlövéstől

Illustration for article titled Orbán Viktornak az arcizma sem rándul egy tüdőlövéstől

Élete leghosszabb interjúját adta Orbán Viktor a fociklubja sajtósának, amiből kiderül, hogy ő Chuck Norris gyermeke. Meg az is, hogy Simicska valószínűleg lenyúlja a TV2-t. És hogy Rákosi alatt a stadionépítés is jobb volt. A szövegtengerből kibányásztam az izgalmasabb részeket.

Advertisement

Az interjú akkora, hogy azt egészséges ember el nem olvassa, ezért áldoztam be magamat.

A legfontosabb dolog, ami az interjúból kiderül, hogy Orbán Viktor = Chuck Norris és Bear Grylls közös gyermeke, akinek a tüdőlövés olyan rutindolog, mint nekünk Kávéházi Konrádoknak a tüsszentés. A Videoton kiesését az amatőr montenegrói csapat ellen ugyanis így élte át: "Egy tüdőlövéssel ért fel. Én még egy hét után is vért köhögök föl ilyenkor." Ilyenkor! Sőt, Orbán nem is Norris-Grylls-gyerek, hanem ő maga Takeshi Kovacs, az ismert sci-fi-hős, akinek a személyiségét egy kapszulába mentik le és minden újabb kalandjánál új testet kap, amit nyugodtan lőhet-kaszabolhat-mérgezhet az ellenség, hiszen jön a személyiségmentés és minden kezdődik újra.

Advertisement

Az interjú természetesen 95 százalékban fociról szól, pont ezért igazán izgalmas a maradék öt százalék, ezzel kezdem a nem focibuzik kedvéért.

- Orbán sokat sejtetően meglebegteti, hogy valamelyik kereskedelmi tévé nemsokára magyar tulajdonba kerülhet. Mivel a Simicska-Nyerges csoport régóta szimatol a TV2 körül, a kép prímán összeáll:

Ha lenne Magyarországon magyar kézben lévő kereskedelmi tévécsatorna, akkor magánpénzből is költenének a közvetítésekre, csak éppen Magyarországon a nagy, kereskedelmi tévék közül egyik sem magyar, mindegyik külföldi. Ezért olyan magyar, nemzeti szempontokat, amiket otthon igen, itt nem érvényesítenek. Ez sem lesz mindig így, de addig is a magyar köztévének kell helytállnia.

Advertisement

- Pompás hír a szabad, magántulajdonú médiának, hogy a Szabadpiacellenes Tábornok a köztévét finanszírozná a magántulajdonú lapokat végképp kinyíró reklámadóból. Vagy ha nem a köztévét, akkor a magyar focit!

Ha viszont ennyire közömbösek a magyar kultúrával szemben a magyarországi nagy kereskedelmi televíziók, akkor az a bizonyos reklámadó vagy médiaadó, amelyik egyelőre úgy tűnik, hogy legalábbis halasztást szenved, szintén lehetne a sport vagy a futball egyik bevételi forrása.

Logikus föltételezés. De úgy is lehet, hogy a köztévébe kerülnek a kereskedelmi televíziózás adóztatásából származó bevételek.

Advertisement

- Ez ugye nem egy normális interjú, hanem egy olyan, amit Orbán Viktor akadémiaalapító fizetett alkalmazottja, Szöllősi György akadémiai szóvivő-sajtófőnök csinált a Gazdával. De még az ilyen álinterjúknál is vigyázni szoktak arra, hogy legalább felszínesen úgy nézzen ki a végeredmény, mint egy interjú, ahol tényleg kérdeznek. Szöllősi azonban nem szereti a képmutatást, ő nylt, egyenes gerincű csontignyalógép. Az a fajta, aki néha még a Főnököt is túllihegi. Itt van pár kérdése:

De amíg máshol sportlétesítmények építésével meg sportra, egészségre költött pénzekkel választást lehet nyerni, nálunk magyarázkodni kell.

Valóban, a Nemzeti Színházat is nagyon vonakodva adták ki a kezükből azok, akik az építésekor még nagyon támadták. Apropó… Az úton-útfélen a futballhobbival csúfolt miniszterelnöknek egy ciklus alatt sikerült a harminc éve húzódó Nemzeti Színház ügyét megoldani, de a második ciklus végére sem sikerül ugyanez a nemzeti futballstadion ügyében…

Ehhez képest az egyik volt miniszterelnök idejön az ifjúsági sportlétesítmény beruházása ellen kampányolni.

Advertisement

- Szöllősi György az a fajta túlpörgő nyalógép, akit néha már a Gazdának kell csillapítania. Például azért cinikusozza le a kereskedelmi tévéket, hogy nincsenek sporthíreik. Érezhetően azt várja, hogy a főnök megsimizze, hogy igen, szemét kertévék, szüntessük meg őket. Ehelyett még Orbán is azt mondja, hogy ott a lehetőség átkapcsolni a köztévére sporthrekért.

Viszont az mégis csak a cinizmus netovábbja, hogy ezek a bizonyos kereskedelmi adók az évek során odáig mentek, hogy meg is szüntették a sportszerkesztőségeiket és ma már gyakorlatilag semmilyen sportot nem sugároznak, még sporthírek sincsenek a hírműsoraikban, jószerével csak akkor, ha erőszakról, szexről, doppingról, bundáról beszélhetnek a sport kapcsán.

De ha a néző sportot akar nézni, átkapcsol a magyar köztelevízióra és ott ezeket a műsorokat és szolgáltatásokat mind megtalálja.

Advertisement

Az interjú legfontosabb üzenete az, hogy Orbán Viktor a kádári Magyarország futballmodelljét tartja követendő példának. Hosszan beszél arról, hogy a futballt az ölte meg, hogy gazdasági tevékenységnek kezdték tekinteni. Többször visszatér az általa ideálisnak tartott példára, miszerint nagyvállalatok tartanak el klubokat, nincs nyereségkényszer, az állam pedig népszórakoztatási célból közpénzből stadinokat épít nekik. Az interjú egyik legjobb része az, amikor a kérdező Szöllüsit emiatt teljesen elborítja a kommunista nosztalgia, és nemhogy a Kádár-kort, hanem konkrétan a Rákosi-rendszert állítja példának a mai magyarok elé:

Miért van az, hogy a háború után nemzeti konszenzus volt abban a kérdésben, hogy nemzeti stadiont kell építeni, miközben alig lehetett lakáshoz vagy élelmiszerhez jutni? Ma pedig a stadionépítés vörös posztó sokak szemében. Emiatt támadják a legtöbbet a kormányt.

Advertisement

A legeslegjobb az, hogy a válaszoló miniszterelnök alapszinten sem érti meg a kérdést, és a sztálinizmust úgy álltja egyetértőleg példának elénk, hogy közben vadul kommunistázik. Az a párbeszédrészlet emiatt kész Ionesco- vagy Beckett-színdarab:

Negyven év kommunizmus nem múlik el nyomtalanul. A kommunizmus lényege, hogy lerombolja a fennálló világot, állítólag azért, hogy egy tökéleteset hozhasson létre. Kár, hogy nekünk eddig csak a rombolás jutott… A rombolás érdekében az emberből a rosszat akarja kihozni. Ezért épít alapvetően az irigységre. Az irigység alapján tudja szembe fordítani egymással az embereket, hogy így harcok, konfliktusok, vagy ahogy ők mondják, osztályharc jöjjön létre. Ezzel szemben egy normális polgári, keresztény világ, egy európai civilizáció más értékekre épít. Nem a rosszat, hanem a jót, az építőt, az alkotót akarja előhozni az emberből. Jó és rossz, alkotás és rombolás között változó formában, de mindig is volt harc, amióta világ a világ. Ha a jó javára billen a mérleg, akkor gyarapodik, épül az ország és emberibb az élet.

Advertisement

- Orbán breaking híre, hogy valami nagyon pénzes befektető mindjárt meg fogja venni a Fradit.

- Orbán ebben az interjúban beszélt talán a legnyíltabban arról, amit amgy mindenki tud, nevezetesen, hogy a 2010-es választások előtt, hogy is fogalmazzak, egyértelmű üzenetet küldött a magyar gazdaság szereplőinek, hogy ha jót akarnak, akkor adakozniuk kell a miniszterelnöki fociakadémia javára. Annyira megértették az üzenetet, hogy a felcsúti ebédlő akkorára sikerült, mint az esztergomi bazilika és a Grand Central Pályaudvar keveréke:

És építészetileg sem úgy készül a stadionunk, ahogy az szokás. A stadionokat ipari létesítményként szokták megépíteni, a mienk meg kézműves építkezés. Makovecz építészetét nem lehet ipari építészetnek tekinteni, sokkal inkább illik rá a kézműves kifejezés. És ebben nincsen egyetlen fillér közpénz sem. Ezért lógunk ki a sorból. Ezért lógunk ki a sorból. Ezt két okból tartottam fontosnak. Az egyik, hogy így is támadnak bennünket eleget, ne adjunk felesleges támadási felületet. Minden klub kap állami támogatást a stadionjára, egy klub van, amelyik nem, ez pedig mi vagyunk. A miniszterelnöknek helyzeti előnye van, az üzleti élet szereplőit meg tudja győzni arról, ha egy ügy fontos. És nekem magánadományokból sikerült is annyi pénzt ide összegyűjteni, hogy meg tudjuk építeni az új centerpályát. Remélem, hogy majd a következő ötven évben is csupa olyan miniszterelnök lesz Magyarországon, aki valamilyen célra – nem pont stadionra és nem pont futballutánpótlásra, nekem éppen ez áll közel a szívemhez, de –, egy közcélra összehoz annyi magánadományt, hogy valami fontos, valami különleges, valami egyedi létrejöjjön. Hagyományt akartam teremteni, remélem, lesznek követőim.

Advertisement

- Azt talán mindenki tudja, mire ment a miniszeterlnök által istápolt, milliárdokból gazdálkodó Videoton az Európa Ligában. Kiesett egy félamatőr montenegrói csapat ellen. Orbán válasza: nem ért a focihoz, aki szerint ez kicsit is fura lenne.

Aki szégyennek nevezi a jóval gyengébb csapattól elszenvedett vereséget, az valószínűleg nem ismeri a futball lényegét. A futball lényege ugyanis az, hogy tisztelnünk kell a nálunk gyengébb labdarúgót is, és sosem szabad azt hinnünk, hogy nálunk jóval gyengébb csapat ne tudna bennünket legyőzni, ha egyébként a játék úgy alakul.

Advertisement

- És végül egy minimix Orbán Coelho bölcs focimondásaiból

Olyan dolog, aminek csak színe van, nem létezik. Mindennek van színe és van fonákja.

A vereségre egyetlen orvosság van: a győzelem.

A futball olyan, mint a bográcsgulyás. Folyamatosan teszünk bele, sosem veszünk ki, és a végén kész.

A focisták végső soron, a dolog filozófiáját tekintve, művészek.

A Videoton kiesése nem szégyen, hanem bukás.

Share This Story

Get our newsletter