Mi lett volna, ha nem az MDF nyeri az elsŇĎ szabad v√°laszt√°sokat Magyarorsz√°gon? Hanem az SZDSZ? Ok√©, tudom, a politika olyan, mint a futball, √©s nincsen benne ha, de ez itt nem a S√≠rni Fogsz Politikakutat√≥ Int√©zet, hanem egy sz√≥rakoztat√≥ h√≠rblog, mi√©rt ne j√°tszhatn√°nk?

Mindez arr√≥l jutott eszembe, hogy a tegnapi, Magyarorsz√°gr√≥l sz√≥l√≥ √∂n√©letrajzi kisreg√©nyem 1990 k√∂rny√©k√©rŇĎl sz√≥l√≥ fejezet√©ben szŇĎrment√©n megjegyeztem: "Hagyjuk, hogy ki k√∂vette el az ŇĎsbŇĪnt ‚Äď hogy kikbŇĎl hi√°nyzott a t√ľrelem ‚Äď, igaz√°b√≥l nincs jelentŇĎs√©ge. Semmi sem t√∂rt√©nik m√°sk√©nt akkor sem, ha nem az MDF, hanem ‚Äď pap√≠rforma szerint ‚Äď az SZDSZ nyeri az elsŇĎ szabad v√°laszt√°sokat. Nemcsak az√©rt, mert a politika verseny, √©s a kommunist√°k lev√°lt√°s√°val a v√©rtelen forradalom c√©lt √©rt, de a t√∂r√©svonalak eredendŇĎ sz√©less√©ge √©s m√©lys√©ge miatt sem. Hat√°rozottan √°ll√≠tom, hogy ezek a m√©lys√©gek √©s sz√©less√©gek nem v√°ltoztak √©rdemben. Sem egyik, sem m√°sik ir√°nyba. Amikor a jobboldal van korm√°nyon, diktat√ļra k√©sz√ľl ‚Äď m√°r Boross P√©ter is fontolgatta, hogy hatalomban marad√°sa √©rdek√©ben elszabot√°lja az 1994-es v√°laszt√°sokat, tudt√°tok? ‚Äď, amikor a baloldal van helyzetben, feszt r√°ront saj√°t nemzet√©re."

A borossos r√©szre utalva azt√°n j√∂tt egy ilyen komment jobbr√≥l: "Ha erre √©s a hasonl√≥ nyilv√°nval√≥an tudatosan hintett suttog√≥ propagand√°ra ilyen j√≥l eml√©kszel, akkor az√©rt csak bevillan, hogy nem azonos a k√©t oldal felelŇĎss√©ge ebben a t√∂rt√©netben. √Čs nem, nem mindegy, hogy ki kezdte, ki t√ľzelte ezt."

Az ilyen felvet√©sekkel persze cs√≠nj√°n kell b√°nni ‚Äď ha nem √ļgy alakult volna valami, ahogy, akkor minden m√°shogy alakult volna, a propaganda pedig olyan, mint az √∂rd√∂g, soha nem alszik, valaki mindig hinti ‚Äď, ez√©rt jutott eszembe ink√°bb az, hogy j√°tszom.

Advertisement

1990‚Äď94

A tavaszi v√°laszt√°sokat a Szabad Demokrat√°k Sz√∂vets√©ge nyeri, a Fidesz t√∂bb mint t√≠z sz√°zal√©kot √©r el, az MSZP kis h√≠j√°n kiesik a parlamentbŇĎl. Az SZDSZ‚ÄďFidesz-koal√≠ci√≥ minisztereln√∂ke Kis J√°nos lesz, a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂ki sz√©kbe a T√∂lgyessy‚ÄďAntall-paktum alapj√°n ‚Äď b√°r az MDF j√≥ r√©sze a n√©gyigenes n√©pszavaz√°s n√©h√°ny h√≥nappal elŇĎtti buk√°sa miatt bossz√ļt forral, √©s Pozsgay Imr√©t forsz√≠rozza, de hi√°ba ‚Äď Szabad Gy√∂rgy ker√ľl. A korm√°ny helyzete biztat√≥, b√°r √©rik t√°mad√°sok, ezek nem kapnak komoly nyilv√°noss√°got ‚Äď a negyvensz√°zal√©kos jobboldalnak csak egy veget√°l√≥ √öj Magyarorsz√°gja van a lappiacon, m√°s f√≥ruma nincs, a t√©v√©h√≠rad√≥t Acz√©l Endre fŇĎszerkeszti ‚Äď, igaz, az emberek a bŇĎr√ľk√∂n √©rzik, hogy ez m√©g nem Nyugat-Eur√≥pa.

Az MSZP ezenk√∂zben lassan erŇĎre kap, az Antall J√≥zsef-f√©le kompromisszumos-okoskod√≥ politik√°val el√©gedetlen radik√°lis MDF-sz√°rny Csurka Istv√°n vezet√©s√©vel √©p√ľlni kezd, √©s a szuperdemag√≥g Torgy√°n J√≥zsef is j√≥ form√°ban van. 1992-ben m√°r nem lehet tov√°bb halogatni a radik√°lis √°remel√©seket ‚Äď benzin, √©lelmiszer, rezsi! ‚Äď, az egy l√©p√©sben √°tlagosan 250-300 sz√°zal√©kos korrekci√≥k utcai megmozdul√°sokba √©s zavarg√°sokba torkollnak.

Advertisement

Kis J√°nos lemond, a hely√©re T√∂lgyessy P√©ter p√°ly√°zik, az SZDSZ-tags√°g nagy r√©sze √©s a Fidesz is ŇĎt t√°mogatja, de PetŇĎ Iv√°n az utols√≥ pillanatban megpuccsolja. 1994 tavasz√°ra az SZDSZ t√°mogat√°sa a parlamenti k√ľsz√∂b k√∂rny√©k√©re s√ľllyed, a koal√≠ci√≥ k√©t p√°rtja k√∂z√∂tti t√∂r√©svonalak m√©lyebbek, mint valaha, a T√∂lgyessy‚ÄďPetŇĎ-aff√©r √≥ta Orb√°n Viktor k√ľl√∂nutas politik√°t folytat, harcosan ellenz√©ki szerepre k√©sz√ľl.

A K√°d√°r-nosztalgi√°ra √©p√≠tŇĎ MSZP √©s a radik√°lis MDF ezzel szemben ropppant bar√°ts√°gosak egym√°ssal, a t√ľntet√©sek √©s a minisztereln√∂k-buktat√°s m√©g ink√°bb √∂sszehozt√°k ŇĎket. Az Antall J√≥zsef korai hal√°la ut√°n Boross P√©ter √∂l√©be hullott MDF gyŇĎzelemre sz√°m√≠t ‚Äď b√°r elterjed a h√≠r, hogy az ijedt PetŇĎ Iv√°n karhatalmilag k√©sz√ľl megakad√°lyozni a v√°laszt√°sokat, √©s m√©g azt is fontolgatja, hogy a t√∂megbe l√∂vet ‚Äď, √°m a k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°sok imm√°r a Horn‚ÄďPozsgay p√°ros vezette MSZP els√∂prŇĎ siker√©t √≠g√©rik.

1994‚Äď98

Az MSZP kis h√≠j√°n megszerzi a mand√°tumok abszol√ļt t√∂bbs√©g√©t a parlamentben, hogy m√©gsem, az az MDF gyeng√©bb √©s a Fidesz v√°rtn√°l erŇĎsebb eredm√©ny√©n m√ļlik, Orb√°n Viktor√©k negyven k√©pviselŇĎt juttatnak a parlamentbe. A szocialist√°k egy pillanatra elgondolkodnak azon, hogy nem lenne-e √©rdemes megk√∂rny√©kezni a k√ľsz√∂b f√∂l√∂tt alig-alig √°tv√°nszorg√≥ SZDSZ-t, de a Pozsgay-sz√°rny m√©g erŇĎs, a hagyom√°nyok √©s a r√©gi kapcsolatok k√∂teleznek, √≠gy az MDF-et k√©rik fel koal√≠ci√≥s partnernek.

Advertisement

A minisztereln√∂k Horn Gyula lesz, a bel√ľgyminiszter Boross P√©ter, egy √©vvel k√©sŇĎbb a saj√°t kezdem√©nyez√©s√©re nyugd√≠jba vonul√≥ Szabad Gy√∂rgy√∂t pedig ‚Äď r√©gi √°lm√°t beteljes√≠tve ‚Äď Pozsgay Imre v√°ltja a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂ki sz√©kben. A gazdas√°g romos √°llapotban van, ez√©rt Horn Gyula egy √©v semmittev√©s ut√°n elŇĎr√°nt a bŇĪv√©szcilinder√©bŇĎl egy fiatal p√©nz√ľgyminisztert, Bokros Lajost, aki a r√≥la elnevezett csomaggal iparkodik √ļrr√° lenni a helyzeten.

Nincs k√∂nnyŇĪ dolga, mert b√°r az SZDSZ tov√°bbra sem t√©rt mag√°hoz a sokkb√≥l ‚Äď Demszky G√°bor is bukik a fŇĎpolg√°rmester-v√°laszt√°son, de a hely√©re meglepet√©sre nem az es√©lyes szocialista Lendvai Ildik√≥, hanem a fideszes Pokorni Zolt√°n ker√ľl, egy hajsz√°lon m√ļlik ‚Äď, Orb√°n Viktor egyre radik√°lisabb, hars√°nyabb, izmosabb. M√©g √ļgy is, hogy egyelŇĎre szemmel l√°that√≥an nem d√∂nt√∂tte el, merre induljon ‚Äď sorra ker√ľlnek nyilv√°noss√°gra vit√°i a parlamenti frakci√≥t vezetŇĎ Fodor G√°borral ‚Äď: a jobboldalt teljes eg√©sz√©ben annekt√°lta az MSZP‚ÄďMDF, a du√°lis rendszer megbukni l√°tszik, a Fidesz liberalizmus√°nak nem jut hely, √©s sz√∂vets√©gesei sincsenek. Az FKGP √©s a KDNP a senkif√∂ldj√©n veget√°lnak.

1998‚Äď02

A v√°laszt√°sokat ism√©t az MSZP √©s az MDF nyeri, a mand√°tumok t√∂bb mint nyolcvan sz√°zal√©ka az √∂v√©k, a korm√°ny √∂sszet√©tele √©rdemben nem v√°ltozik. Bokros Lajos politik√°ja sikeres, a gazdas√°gi n√∂veked√©s el√©ri, sŇĎt meghaladja a 7 sz√°zal√©kot. Az SZDSZ, az FKGP √©s a KDNP b√ļcs√ļzik a parlamenttŇĎl, a Fidesz egyed√ľl marad a liber√°lis-ellenz√©ki oldalon ‚Äď igaz, t√∂bb szabad demokrata politikus √°tigazolt m√°r, k√∂zt√ľk T√∂lgyessy P√©ter is.

Advertisement

Magyarorsz√°g csatlakozik a NATO-hoz, zajlanak a t√°rgyal√°sok az Eur√≥pai Uni√≥val, az eur√≥ bevezet√©s√©nek is van c√©ld√°tuma: 2007. K√∂zben a N√©pszabads√°gban nagyobb tanulm√°nyok publik√°l√°s√°ba kezd Gyurcs√°ny Ferenc v√°llalkoz√≥, aki a rendszerv√°lt√°s k√∂rny√©k√©n a KISZ-ben pr√≥b√°lkozott, de k√©sŇĎbb eltŇĪnt a politik√°b√≥l. Gyurcs√°ny a korm√°nyz√°s gazdas√°gi sikereit m√©ltatja, de a t√ļlzottan nemzetieskedŇĎ karakter√©t kifog√°solja, k√ľl√∂n√∂sen visszatetszŇĎnek tal√°lja, hogy Horthy Mikl√≥s 1997-es √ļjratemet√©s√©n annak idej√©n egy√ľtt volt jelen ‚Äď mag√°nemberk√©nt ‚Äď Horn Gyula, Pozsgay Imre, Boross P√©ter √©s Csurka Istv√°n, √©s a gazdas√°gpolitik√°b√≥l is hi√°nyolja az igazi baloldalis√°got √©s a szoci√°lis √©rz√©kenys√©get.

Ekkor ‚Äď pontosabban 2001 nyar√°n ‚Äď robbantja ki az √≥ri√°sbotr√°nyt az alig k√©t√©ves internetes lap, az Index: kider√ľl, hogy az elŇĎzŇĎ ciklusban, a tot√°lis csŇĎd elker√ľl√©se v√©gett √ļjrap√∂rgetett privatiz√°ci√≥ sor√°n miniszterek garmad√°ja fogadott el s√ļlyos kenŇĎp√©nzeket Nokia 2110-es √©s ericssonos dobozokban.

Orb√°n Viktor utc√°ra vonul, sz√°zezres megmozdul√°sok kezdŇĎdnek ‚Äď szeptemberben a Kossuth t√©ren k√©tmilli√≥an gyŇĪlnek √∂ssze, a szervezŇĎk ezt √°ll√≠tj√°k ‚Äď, a koal√≠ci√≥ √∂sszeomlik. Horn Gyula lemond, az MDF-ben a radik√°lisok kerekednek fel√ľl, de a t√∂bbs√©g marad√©ka m√©g megvan, √≠gy miniszetereln√∂k-casting kezdŇĎdik. Ez elh√ļz√≥dik, senki sem hajland√≥ v√°llalni, v√©g√ľl k√≠v√ľlrŇĎl hoznak jel√∂ltet a zavaros vizekben l√°that√≥ √©lvezettel lubickol√≥ Gyurcs√°ny Ferenc szem√©ly√©ben.

Advertisement

2002‚Äď2018

A v√°laszt√°sokat Orb√°n Viktor nyeri, k√©tharmados t√∂bbs√©ggel. Az MDF megszŇĪnik. Az MSZP romjait Gyurcs√°ny Ferenc pr√≥b√°lja egyben tartani az √ļj baloldal eszm√©ivel √©s a k√∂rnyezet√©ben ‚Äď sokakat megh√∂kkentŇĎ m√≥don ‚Äď felbukkan√≥ egykori szabad demokrat√°k, az MDF-bŇĎl kiv√°lt nemzeti liber√°lisok √©s t√©v√©s szem√©lyis√©gek seg√≠ts√©g√©vel. √öj p√°rtok tŇĪnnek elŇĎ a semmibŇĎl, erŇĎs√∂dik a nemzeti radikalizmus, amelynek h√≠vei m√°r r√©gebb √≥ta √°rul√≥nak b√©lyegezt√©k a szocialist√°kkal √∂ssze√°ll√≥ MDF-centrumot.

A korosod√≥ Orb√°n Viktor felm√©ri a terepet √©s √ļgy d√∂nt: itt a lehetŇĎs√©g, rohammal kell bevenni mind a k√©t t√©rfelet. A FideszbŇĎl Magyar Polg√°ri P√°rt lesz, de √°tkeresztelik az MSZP-t is, az √ļj n√©v: Magyar Demokrata P√°rt. K√∂zben √ļj form√°ci√≥k bukkannak fel a jobboldalon: Csurka Istv√°n MI√ČP-j√©t √°tveszik a fiatalok, az √©l√©re Vona G√°bor ker√ľl, √©s szint√©n v√°ltozik a n√©v: Jobbik lesz belŇĎle.

Advertisement

2006-ban ism√©t sim√°n nyer a MPP, m√≠g a DMP √©s a Jobbik a mand√°tumok 15-15 sz√°zal√©k√°t kapja. B√°r a 2008-as gazdas√°gi v√°ls√°g kiss√© felk√©sz√ľletlen√ľl √©ri a mind konzervat√≠vabb √©s nemzetibb, a belsŇĎ f√≥rumokon a centr√°lis erŇĎt√©r mibenl√©t√©rŇĎl filozof√°l√≥ Orb√°n Viktort, talpon marad. A status quo nem v√°ltozik, csak annyi t√∂rt√©nik 2010-ben, hogy a be√°llt rendszerekkel, a gazdas√°gi stagn√°l√°ssal, az egykori harcos liberalizmusb√≥l lett furcsa konzervativizmussal el√©gedetlen √©rtelmis√©g a felsz√≠nre emel egy √ļj p√°rtot, amely azt hirdeti, Lehet M√°s a Politika. √Ām a k√∂vetkezŇĎ v√°laszt√°sokon kider√ľl, hogy nem lehet.

A többit tudjátok.

fotó: magyarinfo.blog.hu