Orbán Viktor több millió gazdasági bevándorlóra vágyott

Illustration for article titled Orbán Viktor több millió gazdasági bevándorlóra vágyott

Most, hogy kell a gyűlölködő tömegek szavazata, a miniszterelnök elkezdte utálni a bevándorlókat, sőt ő lett egy csapásra Európa nagy migránsgyűlölője. De nem volt ez mindig így. 2001 ben még 4 millió (!) gazdasági bevándorlót látott volna szívesen Magyarországon.

Úgy sejtem, most fordultak meg az mszp választási esélyei. És a miépé is több százalékkal javult, ha ez a kijelentés igaz. Mondom, ha! De ha igaz, akkor jobb is, ha bukik a fidesz, mert ha ezt komolyan gondolta orbán, akkor nincs szükség rá a parlamentben. Se rá, se a pártjára. Ebben az esetben közös ideggyógyászati kezelés javallott demszkyvel és torgyánnal karöltve.

Advertisement

Ezt 2001. június 8-án írta az Index "Orban: 5 év több millió külföldi ha" című fórumtopikjába törölt nick felhasználó. A topik azért indult, mert az előző napon az első miniszterelnöki ciklusát töltő Orbán Viktor ellátogatott az Amerikai Kereskedelmi Kamara eseményére. Az erről szóló Origo-cikk így kezdődött az MTI tudósítása alapján:

Több millió bevándorlót kellene befogadnia Magyarországnak a következő öt évben, mert így tudja biztosítani a gazdasági növekedés ütemét – jelentette ki tegnap Orbán Viktor kormányfő. A társadalom elöregedésétől egész Európában tartanak.

Magyarország akár 14 millió embernek is megélhetést tud biztosítani – mondta tegnap a magyar kormányfő az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti ebédjén. Orbán Viktor a gazdasági növekedés fenntartását firtató kérdésre reagált úgy, hogy ehhez szerinte több millió külföldit kell foglalkoztatnia az országnak.

Advertisement

2015-öt viszont azzal kezdte a megint miniszterelnök, hogy ilyeneket mondott Párizsban:

  1. A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért meg kell állítani, ez a magyar álláspont.
  2. Ugyanakkor nagyon határozottan világossá kell tenni, hogy mi nem fogjuk megengedni, legalábbis amíg ő a miniszterelnök, addig biztosan nem, és amíg ez a kormány van, addig sem, hogy a bevándorlók célpontjává váljon Magyarország.
  3. Nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani.
Advertisement

Jó játék a politikusokat korábbi szavaikkal szembesíteni, de néha őszintén szólva kicsit sportszerűtlen. Egy politikus, ha évekkel korábban éppen egészen mással koalíciózott, vagy épp ellenzéki volt, most meg kormányoz, érthető módon mondhat mást ugyanarról. De Orbán Viktor 2001 nyarán ugyanúgy miniszterelnök volt, ugyanúgy az elvileg jobboldali Fidesz színeiben politizált, hasonló erőkkel szövetségben. És bár tudjuk, hogy 2002-ben végül nagy meglepetésre kikapott Fanyelvű Péter párton kívüli szocialista jelöltttől, ekkor ez még nem látszott, sőt úgy tűnt, hogy egy ciklust lazán a nyeregben marad. És akkor még kifejezetten jól ment az országnak, úgyhogy egészen biztosan nem volt rászorulva, hogy ilyeneket mondjon.

[A 2001-es találat sajnos nem az enyém, hanem Zeróé, gratulálok!]

Share This Story

Get our newsletter