MeglepŇĎen hossz√ļ interj√ļt adott a Blikknek az interj√ļk√©r√©seket am√ļgy alaposan megv√°logat√≥ minisztereln√∂k, √©s besz√©lt Simicska Lajost√≥l a futballstadionokig sok mindenrŇĎl.

Orb√°n k√©nyes k√©rd√©sekre is megpr√≥b√°lt v√°laszolni, de att√≥l az√©rt nem kell tartani, hogy holmi firk√°szok megszorongatt√°k volna a Vez√©nylŇĎ T√°bornok urat, ugyanolyan kem√©nyen √°llta a sarat, mint a tegnapi chatinterj√ļban, √©s mindenrŇĎl k√©pes volt bebizony√≠tani ak√°r az ellenkezŇĎj√©t is, ha √ļgy hozta a sz√ľks√©g.

Nagyj√°b√≥l ugyanazt a taktik√°t is k√∂vette: a k√©rd√©sekre r√∂viden √©s velŇĎsen visszav√°gott, a k√©ts√©geket pedig les√∂p√∂rte az asztalr√≥l, ahogy azt kell. Amikor p√©ld√°ul az √ļjs√°g√≠r√≥ Pokorni Zolt√°nra hivatkozva a fideszesek uriz√°l√°s√°r√≥l k√©rdezte, gond n√©lk√ľl ellentmondott Pokorninak is, mondv√°n, ut√≥bbi f√©lre√©rti a helyzetet, hiszen ez nem uriz√°l√°s:

Ez egy plebejus p√°rt, de √©n nem akarom ebbŇĎl a korm√°nyz√°sb√≥l kirekeszteni azokat a fiatalokat, akik j√≥m√≥d√ļ csal√°db√≥l sz√°rmaznak. Az uriz√°l√°s az, amikor valaki magamutogat√≥. Ezek az emberek nem azok.

Advertisement

Amikor a k√©rdezŇĎ csak nem akart lesz√°llni K√≥s√°√©k √ľgyeirŇĎl, Orb√°n az al√°bbi v√°lasszal h√ļzta ki al√≥la a szŇĎnyeget:

√Čn azt k√©rem a politikust√°rsaimt√≥l: v√©gezz√©k a munk√°jukat becs√ľlettel, tarts√°k meg a t√∂rv√©nyeket, √©s adj√°k meg a tiszteletet a v√°laszt√≥polg√°roknak. Olyasmit ne csin√°ljanak, amit a v√°laszt√≥k tiszteletlens√©gnek vesznek. A vagyonnyilatkozat √∂sszevethetŇĎ az ad√≥bevall√°sokkal. √Čs ha az nem stimmel, az b√ľntetŇĎ√ľgy.

Simicsk√°r√≥l √©s bar√°ts√°gukr√≥l annyit mondott, ezt "az √©let majd megoldja", a viszonyuk megroml√°sa pedig szerinte "a rekl√°mad√≥ √©s a f√∂ldalap√ļ t√°mogat√°sok rendszer√©nek √°talak√≠t√°s√°nak" k√∂sz√∂nhetŇĎ, "aminek k√∂vetkezt√©ben a nagybirtokkal rendelkezŇĎ v√°llalkoz√≥k eddig megszokott elŇĎny√©t korl√°toztuk." Ut√≥bbi nem tetszett Simicsk√°nak, de a korm√°ny az orsz√°g √©rdek√©t tartotta szem elŇĎtt!

Advertisement

Azt is megtudhattuk az interj√ļb√≥l, hogy a szeg√©nys√©g nem hogy nem nŇĎ, de egyenesen cs√∂kken ("a t√©nyek azt mutatj√°k"), m√©ghozz√° k√∂zel negyedmilli√≥val, √©s "siker√ľlt a gazdas√°gi v√°ls√°g elŇĎtti szint al√° szor√≠tani a n√©lk√ľl√∂zŇĎk ar√°ny√°t."

A legjobb v√°laszt pedig a stadion√©p√≠t√©sekre adta: itt Orb√°n azzal oszlatta el a t√©vhiteket, mely szerint az ŇĎ szem√©lyes hobbij√°r√≥l volna sz√≥, hogy √©p√≠tenek tanuszod√°kat √©s sportcsarnokokat is, pedig neki "50 m√©ter √ļsz√°sn√°l m√°r t√ļl√©l√©si probl√©m√°i vannak." Egy√©bk√©nt is, csak ott √©p√≠tettek stadiont, ahol az √∂nkorm√°nyzatok ig√©nyelt√©k!

Fot√≥: M√°th√© Zolt√°n/MTI, a k√©pen Orb√°n a Blikk fŇĎszerkesztŇĎj√©vel, Kolossv√°ry Bal√°zzsal l√°that√≥