A magyar miniszterelnök idei első pénteki rádióinterjújában már megint sok mindenről beszélt, így többek között arról is, hogy "nem akarjuk, hogy belerángassak bennünket sem az oroszok, sem az amerikaiak" egy kialakulóban lévő hidegháborúra emlékeztető helyzetbe.

Nem kell megijedni, nem lépünk ki a Varsói Szerződésből NATO-ból, hiszen mindezt úgy kell abszolválnunk, hogy közben jó szövetségesekként viselkedünk katonai vonalon és az Európai Unióban is. Azonban távol kell tartanunk magunkat minden olyan konfliktustól, amely nem a mi konfliktusunk, és Magyarországnak biztonságot nyújtó kapcsolatokra van szüksége Németország és Oroszország irányába is, sőt meg kell védeni az oroszokkal fennálló közös gazdasági érdekeket, amihez együttműködés kell.

Ezt értelemszerűen azzal összefüggésben mondta, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin hazánkba tart, igaz, a vitiznek még nincs időpontja és konkrét napirendje, ám úgy látszik, "inkább hamarabb, mint később valósul meg 2015-ben".

Angela Merkel német kancellár látogatásának ezzel szemben már van időpontja, de annak amúgy is más az íze, hiszen vele kéthavonta találkozik Brüsszelben, így "kevésbé tűnik szokatlannak vagy rendkívülinek, ezért jobban is illeszkedik Magyarország megszokott gondolkodásmódjába és diplomáciai rendjébe".

Advertisement

Orbán Viktor egyúttal arra kérte különösen az MSZP-t, hogy "térítsék vissza a józan ész, a kulturált viselkedés útjára azokat, akik összekeverik Merkel asszonyt a prímással. Nem szabad úgy elképzelnünk a német kancellárt, mint akinek fel lehet adni a rendelést, hogy milyen nótát húzzon". Az utcai újellenzéktől viszont nem kért Orbán Viktor semmit.

Na és esett még szó a magyar–amerikai kapcsolatokról is, amelyek voltak már jobbak is, "most olyanok, amilyenek".

Nem engedjük, hogy a nemzeti szuverenitásunk bármely eleme kérdésessé váljon. Ez az alap, innen kell megtalálni a mainál jobb együttműködést a politikában hiszen a gazdasági és a katonai együttműködés hibátlan.

Advertisement

Mint a fentiekből is látszik, Orbán Viktor most aztán tényleg előkerült, remélem, örültök.

via MTI