A magyar minisztereln√∂k idei elsŇĎ p√©nteki r√°di√≥interj√ļj√°ban m√°r megint sok mindenrŇĎl besz√©lt, √≠gy t√∂bbek k√∂z√∂tt arr√≥l is, hogy "nem akarjuk, hogy beler√°ngassak benn√ľnket sem az oroszok, sem az amerikaiak" egy kialakul√≥ban l√©vŇĎ hidegh√°bor√ļra eml√©keztetŇĎ helyzetbe.

Nem kell megijedni, nem l√©p√ľnk ki a Vars√≥i SzerzŇĎd√©sbŇĎl NATO-b√≥l, hiszen mindezt √ļgy kell abszolv√°lnunk, hogy k√∂zben j√≥ sz√∂vets√©gesekk√©nt viselked√ľnk katonai vonalon √©s az Eur√≥pai Uni√≥ban is. Azonban t√°vol kell tartanunk magunkat minden olyan konfliktust√≥l, amely nem a mi konfliktusunk, √©s Magyarorsz√°gnak biztons√°got ny√ļjt√≥ kapcsolatokra van sz√ľks√©ge N√©metorsz√°g √©s Oroszorsz√°g ir√°ny√°ba is, sŇĎt meg kell v√©deni az oroszokkal fenn√°ll√≥ k√∂z√∂s gazdas√°gi √©rdekeket, amihez egy√ľttmŇĪk√∂d√©s kell.

Ezt √©rtelemszerŇĪen azzal √∂sszef√ľgg√©sben mondta, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin haz√°nkba tart, igaz, a vitiznek m√©g nincs idŇĎpontja √©s konkr√©t napirendje, √°m √ļgy l√°tszik, "ink√°bb hamarabb, mint k√©sŇĎbb val√≥sul meg 2015-ben".

Angela Merkel n√©met kancell√°r l√°togat√°s√°nak ezzel szemben m√°r van idŇĎpontja, de annak am√ļgy is m√°s az √≠ze, hiszen vele k√©thavonta tal√°lkozik Br√ľsszelben, √≠gy "kev√©sb√© tŇĪnik szokatlannak vagy rendk√≠v√ľlinek, ez√©rt jobban is illeszkedik Magyarorsz√°g megszokott gondolkod√°sm√≥dj√°ba √©s diplom√°ciai rendj√©be".

Orb√°n Viktor egy√ļttal arra k√©rte k√ľl√∂n√∂sen az MSZP-t, hogy "t√©r√≠ts√©k vissza a j√≥zan √©sz, a kultur√°lt viselked√©s √ļtj√°ra azokat, akik √∂sszekeverik Merkel asszonyt a pr√≠m√°ssal. Nem szabad √ļgy elk√©pzeln√ľnk a n√©met kancell√°rt, mint akinek fel lehet adni a rendel√©st, hogy milyen n√≥t√°t h√ļzzon". Az utcai √ļjellenz√©ktŇĎl viszont nem k√©rt Orb√°n Viktor semmit.

Advertisement

Na √©s esett m√©g sz√≥ a magyar‚Äďamerikai kapcsolatokr√≥l is, amelyek voltak m√°r jobbak is, "most olyanok, amilyenek".

Nem engedj√ľk, hogy a nemzeti szuverenit√°sunk b√°rmely eleme k√©rd√©sess√© v√°ljon. Ez az alap, innen kell megtal√°lni a main√°l jobb egy√ľttmŇĪk√∂d√©st a politik√°ban hiszen a gazdas√°gi √©s a katonai egy√ľttmŇĪk√∂d√©s hib√°tlan.

Mint a fentiekbŇĎl is l√°tszik, Orb√°n Viktor most azt√°n t√©nyleg elŇĎker√ľlt, rem√©lem, √∂r√ľlt√∂k.

Advertisement

via MTI