Illustration for article titled Orbán Viktor mégis szereti a bankokat

Jó, lehet, hogy ez egy elsietett kijelentés, mégis: ma kiderült, hogy egyrészt nem kergetik el az országból az Erste Bankot – sőt! –, másrészt jövőrétől gőzerővel csökkenteni kezdik a bankadót.

Advertisement

Az Erstével – melynek legnagyobb főnöke, Andreas Treichl jött Budapestre, hogy a magyar miniszterelnökkel és Suma Chakrabartival, az EBRD elnökével írjon alá és tájékoztasson sajtót – arról állapodott meg a kormány, hogy 15 százalék erejéig belevásárolja magát. Ekkora részt kap benne az EBRD is átmenetileg. Cserébe a bank nemcsak, hogy marad, hanem nagyszabású, több száz milliárdos hitelprogramot is indít pl. közigazgatásban dolgozóknak és őstermelőknek.

Advertisement

Ami a bankadót illeti, már 2016-ban csökkentik 60 milliárddal, aztán a következő években fokozatosan mérséklik tovább. Matolcsy Unortodox György közben nagy erőkkel forog jegybanki irodaszékén.

Oké, nem gondolnám, hogy el kéne ragadtatnom magam, úgyhogy olvassátok el inkább a történtekről és a várhatóságokról a Portfolio gyorselemzését, mondanom sem kell, hogy ők sokkal jobban értenek ehhez az egészhez.

Advertisement

Még annyit, hogy konkrétan az Erste nemcsak azért érdekes, mert az én lakáshitelem is náluk van, hanem inkább azért, mert az elmúlt években többször felmerült, hogy úgy itt hagyják Magyarországot, mint Szent Pál az oláhokat. Na ezek szerint nem hagyják.

Advertisement

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Share This Story

Get our newsletter