Ali Bongo gaboni elnök balján nézte a vébédöntőt a magyar miniszterelnök, akinek pártja sokat tanulhatott választások szervezéséből Bongo édesapjától, Omar „Kamupárt” Bongótól. Felkészül: Orbán Gáspár.

Advertisement

1967 óta igazgatja családi vállalkozásként a közép-afrikai Gabont a Bongo család. Az olajra, fára és mangánra épülő biznisz alapjait a 41 éven át elnökösködő Omar Bongo fektette le, apja halálakor Ali már csak beleült a tutiba és a fantasztikus elnöki limuzinba.

Advertisement

A papától azonban nemcsak ő, hanem a Fidesz is ellesett ezt-azt. Gabonban is vannak „választások”, az életében rendezett utolsón alkalmazta Omar Bongo a kamupártok stratégiáját, amit 2014-ben a Fidesz is sikerrel leutánzott.

Advertisement
Advertisement

Azért jó ötlet kamupártokat teremteni a kormányzó monolit mellé, mert a külföldi megfigyelők ilyenkor kipipálhatják, hogy a választóknak volt kiből választaniuk, és nem néz ki olyan hülyén az egész. Természetesen így lett Gabonban és így Magyarországon is.

Advertisement

Azt csak remélni lehet, hogy a meccsbe a kép tanúsága szerint olykor belefeledkező Orbán felett átpusmogott valamit Bongo a másik oldalon ülő fiatalembernek – Orbán Gáspárnak.

Fotó: AP Photo/Frank Augstein

Share This Story

Get our newsletter