Mint mindenki, aki nem a kelet-afrikai Nagy-hasadékvölgyben él. Ha a miniszterelnök nemcsak fél seggel kíván felülni a bevándorlásellenes vonatra, hanem megtekintené a végállomást is, Rogán Antal társaságában ideje visszahúznia az etióp–kenyai határra.

A gazdasági bevándorlás nem „veszedelmet hoz az európai emberre”, hanem az emberiség egyik legősibb szabadidős tevékenysége. Ha nem foglalkoztunk volna ezzel, még ma is bölcsőnkben, Kelet-Afrika balzsamos klímájú felföldjein élnénk, és nem rajzottunk volna szét a szélrózsa minden irányába, a Nagy-hasadékvölgytől a Tűzföldig, hogy pompás, változatos, egymással folyamatosan keveredő civilizációk egész sorát hozzuk létre.

Különösen röhejes a bevándorlás megállításáról beszélni a világnak egy olyan vidékéről, a Kárpát-medencéből, ami Mezopotámiához vagy Afganisztánhoz hasonlóan évezred óta népek átjáróháza. Hazánk nyelvi homogenitása a hasonlóan egységes Koreával vagy Japánnal ellentétben csak vékony jég, alatta rácok, svábok, örmények, cigányok, tótok, magyarok, románok, horvátok, zsidók, bunyevácok, az isten tudja, mik vagyunk. Teleki Pál híres néprajzi térképe ráadásul 105 évvel ezelőtti adatok alapján készült, azóta nigériaiak, vietnámiak, törökök, arabok és kínaiak is vagyunk.

Advertisement

Komoly államférfiként hazánk vezetőitől nem is várható más ezek után, mint hogy csomagolnak, és végleg hazaköltöznek Észak-Kenyába, ahonnan a legősibb ismert hominidák származnak. Az Európai Unió kényelméből ez elsőre nem lesz zökkenőmentes, de aggodalomra semmi ok: Kenya a világ talán legmodernebb pénzügyi kultúrájával rendelkező országa, ahol a mobilon futó M-Pesával még vasárnap is lehet fizetni, nagyon szép természetvédelmi területek vannak, így idővel talán a barátok is csatlakoznak, és a magyarországi nyolc év helyett már hét évvel a letelepedés után igényelhető az állampolgárság.

Advertisement

Bon voyage.

A címlapkép a turkánai fiú, egy 1984-ben talált, körülbelül 1,5–1,6 millió éves hominidacsontváz koponyájának rekonstrukciója alapján készült, Cicero Moraes munkája.