This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Orbán Viktor + halálbüntetés = Dárdai Pál

Illustration for article titled Orbán Viktor + halálbüntetés = Dárdai Pál

A menekültek kényszerdolgoztatása és börtönbe zárása után a kormányfő ma Pécsett arról beszélt, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetést. Akkor most Orbán elvetemült szörny? Nem, ellenkezőleg, racionális politikus, aki éppen matekozni próbál. Kérdés, bejön-e neki.

Advertisement

Orbán Viktor az utóbbi napokban feléledt, és jól látható módon elkezdett reagálni a Fideszt ért Második Csapásra. Az első csapás az volt, amikor kiderült, hogy mindent azért a magyarokkal sem lehet lenyeletni, és egy spontán, amatőr internetügyi tüntetés után rövid úton megzuhant a Fidesz népszerűsége, és a Legyőzhetetlen Erő egy csapásra sebezhetőbbnek tűnt a Pintér-féle magyar válogatottnál is. A második csapás meg a Jobbik első számú kihívóvá válása volt.

Advertisement

Az ilyen Jobbik-féle szélsőjobboldali fenyegetésre háromféleképp lehet reagálni:

  • úgy tenni, mintha nem létezne
  • szembeszállni vele
  • benyalni nekik, hogy le lehessen választani a nem annyira szélsőséges szavazóikat
Advertisement

Orbán az első megoldást követte, amióta a Jobbik létrejött, a másodikat a jelek szerint tőrőlmetszett komcsizmusnak tartja, és mióta felébredt, a harmadikban utazik.

Mi következik abból, hogy Orbán ma, amikor Pécsett a kaposvári trafikosgyilkosságról kérdezték, azt mondta: a halálbüntetést napirenden kell tartani, elrettentés kell? Titkon jobbikos lenne? Gonosz? Sátáni?

Advertisement

Dehogy. Racionális. Sokkal inkább az lehet, hogy a háttércsapata úgy számol, a magyar választópolgárok túlnyomó többsége jobbos vagy szélsőjobbos, Magyarország = Lengyelország, ezért udvarolni kezdett a frissen a Jobbikhoz csapódottaknak, mert honnan máshonnan szereznének vissza szavazókat?

Van az a rémes kommentátorközhely, hogy a mai fociban csak az eredmény számít, és hogy senkit sem érdekel, milyen játékkal éri el a csapat azt az 1-0-t. Ennek a szellemnek a legsikeresebb magyar képviselője Dárdai Pál, a válogatott és a Hertha edzőjeként egyaránt. Én láttam az összes válogatott meccsét szövetségi kapitányként, és több herthásat is, és minden lelkesedésem ellenére egyiket sem tudtam élvezni. A meccsei – nem az ő hibájából, hanem a szar játékosanyag miatt – a foci legsötétebb oldalát mutatják a nézőnek: a küszködést, a kockázatkerülést, a vicsorgó bekkelést, a minden helyzetben visszazárást – nagyritkán ellentámadásokkal –, az időhúzást meg a szenvedést.

Advertisement

Orbán Viktor, úgy látszik, megirigyelte az egyik legmenőbb kortárs sportembert. Ő is győzni akar, bármi áron, nem törődve azzal, hogy aki az általa vezényelt produkciót nézi, az a politika és a választók legsötétebb oldalát látja, mindenféle felemelő jelenetek helyett. Orbán Viktor elkezdett udvarolni a bennünk élő irigy, sötét oldalnak. Nem azért, mert ő Darth Vader, hanem egyszerűen azért, mert a statisztikák azt mutatják, hogy rengetegen vagyunk irigyek, önzők, és hagynánk meghalni bárkit a küszöbünkön.

És a gyűlölködő seggfej szavazata pont annyit ér, mint Jézus Krisztusé. Ha a Jobbik szólamainak átvételével Orbán 2018-ban megnyeri megint, tényleg a kutya sem fogja azért csesztetni a táborából, hogy Le Pen-i szöveggekkel hozta el a Parlamenti Kupát.

Advertisement

Csakhogy én nem vagyok annyira biztos abban, hogy örökké el lehet játszani, hogy pusztán matekos alapon politizálunk. Pont az utóbbi hónapok mutatták meg, hogy a magyar választók tök sokáig benyelnek szinte mindent, de aztán kiderül, az ő gyomrukat is megüli, ha minden kommunikáció álságos, manipulatív és rossz fej.

Úgy képzelem, sőt egészen biztos vagyok benne, hogy Dárdai Pál sem azzal küldi ki a csapatait, hogy játsszatok élvezhetetlenül, és mutassátok meg, milyen borzasztó látvány lehet ez a foci. És az is nagyon különbség, hogy Dárdai 20-25 játékosból válogathat, míg Orbán majdnem 8 millióból. Olyan van, hogy egy focistagenerációban nincsenek ügyesek, olyan viszont nincs, hogy egy ország többségében szar fejekből álljon.

Advertisement

Orbán taktikája – ha én ízléstelennek tartom is – teljesen legitim. De rá és pártjára nézve kicsit sem hízelgő. Ha ilyen hosszú kétharmados kormányzás után annyi a muníció, hogy az első fenyegetésre elkezdik szajkózni a Jobbik téziseit, az elég silány edzésmunkára vall.

Share This Story

Get our newsletter