A menek√ľltek k√©nyszerdolgoztat√°sa √©s b√∂rt√∂nbe z√°r√°sa ut√°n a korm√°nyfŇĎ ma P√©csett arr√≥l besz√©lt, hogy napirenden kell tartani a hal√°lb√ľntet√©st. Akkor most Orb√°n elvetem√ľlt sz√∂rny? Nem, ellenkezŇĎleg, racion√°lis politikus, aki √©ppen matekozni pr√≥b√°l. K√©rd√©s, bej√∂n-e neki.

Orb√°n Viktor az ut√≥bbi napokban fel√©ledt, √©s j√≥l l√°that√≥ m√≥don elkezdett reag√°lni a Fideszt √©rt M√°sodik Csap√°sra. Az elsŇĎ csap√°s az volt, amikor kider√ľlt, hogy mindent az√©rt a magyarokkal sem lehet lenyeletni, √©s egy spont√°n, amatŇĎr internet√ľgyi t√ľntet√©s ut√°n r√∂vid √ļton megzuhant a Fidesz n√©pszerŇĪs√©ge, √©s a LegyŇĎzhetetlen ErŇĎ egy csap√°sra sebezhetŇĎbbnek tŇĪnt a Pint√©r-f√©le magyar v√°logatottn√°l is. A m√°sodik csap√°s meg a Jobbik elsŇĎ sz√°m√ļ kih√≠v√≥v√° v√°l√°sa volt.

Az ilyen Jobbik-f√©le sz√©lsŇĎjobboldali fenyeget√©sre h√°romf√©lek√©pp lehet reag√°lni:

  • √ļgy tenni, mintha nem l√©tezne
  • szembesz√°llni vele
  • benyalni nekik, hogy le lehessen v√°lasztani a nem annyira sz√©lsŇĎs√©ges szavaz√≥ikat

Advertisement

Orb√°n az elsŇĎ megold√°st k√∂vette, ami√≥ta a Jobbik l√©trej√∂tt, a m√°sodikat a jelek szerint tŇĎrŇĎlmetszett komcsizmusnak tartja, √©s mi√≥ta fel√©bredt, a harmadikban utazik.

Mi k√∂vetkezik abb√≥l, hogy Orb√°n ma, amikor P√©csett a kaposv√°ri trafikosgyilkoss√°gr√≥l k√©rdezt√©k, azt mondta: a hal√°lb√ľntet√©st napirenden kell tartani, elrettent√©s kell? Titkon jobbikos lenne? Gonosz? S√°t√°ni?

Dehogy. Racion√°lis. Sokkal ink√°bb az lehet, hogy a h√°tt√©rcsapata √ļgy sz√°mol, a magyar v√°laszt√≥polg√°rok t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©ge jobbos vagy sz√©lsŇĎjobbos, Magyarorsz√°g = Lengyelorsz√°g, ez√©rt udvarolni kezdett a frissen a Jobbikhoz csap√≥dottaknak, mert honnan m√°shonnan szerezn√©nek vissza szavaz√≥kat?

Advertisement

Van az a r√©mes komment√°tork√∂zhely, hogy a mai fociban csak az eredm√©ny sz√°m√≠t, √©s hogy senkit sem √©rdekel, milyen j√°t√©kkal √©ri el a csapat azt az 1-0-t. Ennek a szellemnek a legsikeresebb magyar k√©pviselŇĎje D√°rdai P√°l, a v√°logatott √©s a Hertha edzŇĎjek√©nt egyar√°nt. √Čn l√°ttam az √∂sszes v√°logatott meccs√©t sz√∂vets√©gi kapit√°nyk√©nt, √©s t√∂bb herth√°sat is, √©s minden lelkesed√©sem ellen√©re egyiket sem tudtam √©lvezni. A meccsei ‚Äď nem az ŇĎ hib√°j√°b√≥l, hanem a szar j√°t√©kosanyag miatt ‚Äď a foci legs√∂t√©tebb oldal√°t mutatj√°k a n√©zŇĎnek: a k√ľszk√∂d√©st, a kock√°zatker√ľl√©st, a vicsorg√≥ bekkel√©st, a minden helyzetben visszaz√°r√°st ‚Äď nagyritk√°n ellent√°mad√°sokkal ‚Äď, az idŇĎh√ļz√°st meg a szenved√©st.

Orb√°n Viktor, √ļgy l√°tszik, megirigyelte az egyik legmenŇĎbb kort√°rs sportembert. Ňź is gyŇĎzni akar, b√°rmi √°ron, nem t√∂rŇĎdve azzal, hogy aki az √°ltala vez√©nyelt produkci√≥t n√©zi, az a politika √©s a v√°laszt√≥k legs√∂t√©tebb oldal√°t l√°tja, mindenf√©le felemelŇĎ jelenetek helyett. Orb√°n Viktor elkezdett udvarolni a benn√ľnk √©lŇĎ irigy, s√∂t√©t oldalnak. Nem az√©rt, mert ŇĎ Darth Vader, hanem egyszerŇĪen az√©rt, mert a statisztik√°k azt mutatj√°k, hogy rengetegen vagyunk irigyek, √∂nzŇĎk, √©s hagyn√°nk meghalni b√°rkit a k√ľsz√∂b√ľnk√∂n.

√Čs a gyŇĪl√∂lk√∂dŇĎ seggfej szavazata pont annyit √©r, mint J√©zus Krisztus√©. Ha a Jobbik sz√≥lamainak √°tv√©tel√©vel Orb√°n 2018-ban megnyeri megint, t√©nyleg a kutya sem fogja az√©rt csesztetni a t√°bor√°b√≥l, hogy Le Pen-i sz√∂veggekkel hozta el a Parlamenti Kup√°t.

Advertisement

Csakhogy √©n nem vagyok annyira biztos abban, hogy √∂r√∂kk√© el lehet j√°tszani, hogy puszt√°n matekos alapon politiz√°lunk. Pont az ut√≥bbi h√≥napok mutatt√°k meg, hogy a magyar v√°laszt√≥k t√∂k sok√°ig benyelnek szinte mindent, de azt√°n kider√ľl, az ŇĎ gyomrukat is meg√ľli, ha minden kommunik√°ci√≥ √°ls√°gos, manipulat√≠v √©s rossz fej.

√ögy k√©pzelem, sŇĎt eg√©szen biztos vagyok benne, hogy D√°rdai P√°l sem azzal k√ľldi ki a csapatait, hogy j√°tsszatok √©lvezhetetlen√ľl, √©s mutass√°tok meg, milyen borzaszt√≥ l√°tv√°ny lehet ez a foci. √Čs az is nagyon k√ľl√∂nbs√©g, hogy D√°rdai 20-25 j√°t√©kosb√≥l v√°logathat, m√≠g Orb√°n majdnem 8 milli√≥b√≥l. Olyan van, hogy egy focistagener√°ci√≥ban nincsenek √ľgyesek, olyan viszont nincs, hogy egy orsz√°g t√∂bbs√©g√©ben szar fejekbŇĎl √°lljon.

Orb√°n taktik√°ja ‚Äď ha √©n √≠zl√©stelennek tartom is ‚Äď teljesen legitim. De r√° √©s p√°rtj√°ra n√©zve kicsit sem h√≠zelgŇĎ. Ha ilyen hossz√ļ k√©tharmados korm√°nyz√°s ut√°n annyi a mun√≠ci√≥, hogy az elsŇĎ fenyeget√©sre elkezdik szajk√≥zni a Jobbik t√©ziseit, az el√©g sil√°ny edz√©smunk√°ra vall.