A minisztereln√∂k szombaton tartott elŇĎad√°st a Magyarosz√°g Bar√°tai Alap√≠tv√°ny ‚Äď ilyen is van, tudt√°tok? ‚Äď 2. vil√°gtal√°lkoz√≥j√°n. Az √∂tperces vide√≥ban majdnem minden topik megvan egyben, olyan t√∂m√©nys√©gben, amirŇĎl publicist√°k √©s rendes magyar emberek eddig csak √°lmodhattak.

A nyugat-eur√≥pai tabuk koordin√°tarendszer√©t sz√©tfesz√≠tŇĎ dilemm√°kt√≥l a cselekvŇĎ autokratikus rendszerek teljes√≠tm√©ny√©nek dics√©ret√©n, a multikulturalizmus kudarc√°nak felh√°nytorgat√°s√°n √°t eg√©szen addig, hogy milyen √≥ri√°si sikereket aratott Magyarorsz√°g, mi√≥ta Orb√°n-korm√°ny van.

Utóbbiak közt ott van az is, hogy több százezer embert mentettek ki az adósságcsapdából.

Viszont Eur√≥pa rossz √ļton j√°r, amikor a szabads√°g tov√°bbi kiteljes√≠t√©s√©ben l√°tja a j√∂vŇĎt, azzal, hogy szabaduljunk meg a nemi √©s a nemzeti identit√°sunkt√≥l, illetve azokt√≥l a gondolatokt√≥l, melyek szerint az isten teremtett benn√ľnket. EzektŇĎl nem fogunk megszabadulni.

Itt nem fogunk tudni engedni, ink√°bb legyen rossz a meg√≠t√©l√©s√ľnk, de ezekben a k√©rd√©sekben nem fogjuk azt hazudni, hogy mi egyet√©rt√ľnk, nem, az igazs√°g az, hogy a mag√°t progressz√≠vnek tart√≥ gondolati ir√°nnyal, ami Eur√≥p√°ban ma erŇĎs, mi nem √©rt√ľnk egyet.

Advertisement

Nekem most m√°r az a benyom√°som ‚Äď a tavalyi viharos tusn√°df√ľrdŇĎi buli √≥ta ‚Äď, hogy a Minisztereln√∂k √ör mindig csak egyet l√©p. De mindig l√©p, amikor helyzetbe ‚Äď √ļgy √©rtem, a szimbolikus besz√©dre fog√©kony k√∂z√∂ns√©g el√© ‚Äď ker√ľl. Csak l√©p, l√©p, l√©peget. Igaz√°b√≥l az a k√©rd√©s szerintem, hogy meddig akar √©s tud ell√©pegetni. Hogy hol van a c√©l?