Nem b√≠rok szabadulni a Minisztereln√∂k √ör 2007-es vide√≥j√°t√≥l, amirŇĎl egy j√≥ √≥r√°ja m√°r kiraktam egy posztot. Megn√©ztem egym√°s ut√°n vagy n√©gyszer, √©s minden szava arany. Ok√©, tudom, hogy a politika r√©szben a pillanatnyi √©rdekek felismer√©s√©nek a mŇĪv√©szete, de akkor is.

Azt is tudom, hogy minden politikus √©s minden politikai p√°rt √©let√©ben elŇĎfordulnak brut√°lis kanyarok. Magyarorsz√°gon p√©ld√°ul a p√°rttitk√°rokb√≥l irt√≥zatosan nagy demokrat√°k lettek pillanatok alatt, a legradik√°lisabb rendszerv√°lt√≥k pedig √ļgy mentek be az ut√≥dp√°rt mell√© koal√≠ci√≥s partnernek, hogy csak √ļgy f√ľst√∂lt. Azt√°n itt van maga Orb√°n Viktor is, aki harcias ultraliber√°lis fiatalemberbŇĎl lett a jobboldal ikonikus vez√©nylŇĎ t√°bornoka az √©vek sor√°n.

A baloldali publicist√°k, gondolkod√≥k √©s megmond√≥emberek szerint enn√©l durv√°bbat nem lehetett volna p√°lfordulni, ez volt a mŇĪfajban a nonpluszultra √©s a csimbirassz√≥. J√≥magam mondjuk √ļgy tartottam, hogy a fent felsoroltak k√∂z√ľl ‚Äď n√©melyeket, mint pl. bizonyos volt emd√©efesek, apr√≥s√°guk ok√°n nem sz√ľks√©ges k√ľl√∂n emlegetni ‚Äď egyik sem k√ľl√∂nb a De√°kn√© v√°szn√°n√°l, azaz h√°t mind meg√©rik a p√©nz√ľket.

De abban eddig nem mer√ľltem el eg√©szen m√©lyen, hogy Orb√°n Viktor hogy csin√°lta meg m√©g egyszer szinte ugyanazt. Az nyilv√°n semennyire sem √ļjdons√°g, hogy a Minisztereln√∂k √ör atlantistas√°g√°t feledve nyergelt √°t oroszbar√°ts√°gra az ut√≥bbi √©vekben, de m√©giscsak m√°s az ilyesmit pŇĎr√©n-tiszt√°n-egyben l√°tni. A mell√©kelt vide√≥ban ezeket az √°ll√≠t√°sokat teszi ŇĎ:

  • Mi az ajt√≥t a Nyugatnak kinyitottuk, az oroszoknak, a Szovjetuni√≥nak meg a kommunizmusnak ajt√≥t mutattunk, √©s azt √ľzenj√ľk a j√∂vŇĎnek, hogy ne engedj√©k, hogy mindez visszam√°sszon az ablakon.
  • Ne engedj√©k, hogy abb√≥l a demokr√°ci√°b√≥l, amit a mi √ļj Nyugat-nemzed√©k√ľnk kik√ľzd√∂tt mag√°nak, most eg√©sz egyszerŇĪen demokr√°cia n√©lk√ľli t√∂bbp√°rtrendszert csin√°ljanak.
  • Nem k√©ne megengedni√ľk az ut√°nunk k√∂vetkezŇĎ fiataloknak, hogy miut√°n mi a szovjetrendszer legvid√°mabb barakkj√°nak sors√°t√≥l megszabadultunk, most a Gazprom legvid√°mabb barakkj√°v√° tegy√©k Magyarorsz√°got.
  • Azt √ľzenj√ľk a fataloknak, hogy tov√°bbra is tartsanak ki a nyugatos Magyarorsz√°g mellett, ne engedj√©k, hogy errŇĎl az √ļtr√≥l Magyarorsz√°got let√©r√≠ts√©k, szeress√©k, hogy Magyarorsz√°g egy nyugatos orsz√°g.
  • Lehet, hogy az olaj keletrŇĎl j√∂n, de a szabads√°g mindig nyugatr√≥l √©rkezik, a demokr√°ci√°t pedig nem lehet fel√ľlrŇĎl ir√°ny√≠tani, csak az emberek sz√≠v√©bŇĎl nŇĎhet ki √©s rendezheti be az √©lhetŇĎ magyar √©letet.

Advertisement

Hogy miket mond ezekrŇĎl a dolgokr√≥l most, azt tudjuk, tudj√°tok. Pont az ellenkezŇĎj√ľket.

Egy kicsit olyan ez, hogy tudod, hogy a gyerek h√©t √©v alatt rengeteget nŇĎ, de ha melletted teszi, √©s minden nap l√°tod, nem √©rz√©keled √ļgy, mintha h√©t √©v pauza ut√°n tal√°lkoztok megint.

Mi volt akkor √©s mi t√∂rt√©nt az√≥ta? Akkor a Gyurcs√°ny-korm√°ny pr√≥b√°lt bar√°tkozni az oroszokkal, √©s a Fidesznek megvolt errŇĎl a v√©lem√©nye. Az√≥ta be√ľt√∂tt egy gazdas√°gi v√°ls√°g, ami zavarba hozta ugyan a Nyugatot, amely tal√°n emiatt is kev√©sb√© sz√≠v√©lyes az Eur√≥pai Uni√≥ kis√°llamaival ‚Äď de ez nekem mindent vivŇĎ okk√©nt az√©rt kev√©s. M√©g √ļgy is, hogy az oroszbar√°ts√°got ellenz√©kbŇĎl nyilv√°n mindig sokkal egyszerŇĪbb √ľtni-v√°gni.

Advertisement

Ak√°rhogy √©s ak√°rhonnan is n√©zem ‚Äď tiszt√°ban l√©v√©n azzal is, hogy a geopolitikai j√°tszm√°kban apr√≥ kis figur√°k vagyunk csak ‚Äď, azok a h√©t √©vvel ezelŇĎtti Orb√°n-√°ll√≠t√°sok semmilyen m√≥don nem vesztett√©k √©rv√©ny√ľket.

Azt mondj√°tok, csak az √∂k√∂r k√∂vetkezetes, a politikusnak nem musz√°j annak lennie? H√°t ez is igaz. √Ām az el√©g f√°jdalmas, hogy egyre-m√°sra dŇĎlnek a k√∂vetkezetlens√©gi rekordok.

√ögyhogy ti az√©rt csak tartsatok ki a nyugatos Magyarorsz√°g mellett, √©s ne engedj√©tek, hogy errŇĎl az √ļtr√≥l Magyarorsz√°got let√©r√≠ts√©k, szeress√©tek, hogy Magyarorsz√°g egy nyugatos orsz√°g!

Advertisement

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI