Orbán Viktor átlépte a Rubikot

Illustration for article titled Orbán Viktor átlépte a Rubikot

Írtam tegnap azt a jegyzetet Orbán Viktor Tusványos-beszédéről, amit sokan elolvastatok, sokan kommenteltetek is, néhány elemző vénájú barátommal ráadásul kisebbfajta vitákat is lefolytattam mailben. Ezek után arra jutottam, hogy szavazást kezdeményezek kíváncsiságból.

Advertisement
Advertisement

A legtöbben azt kifogásoltátok, illetve kifogásolták, hogy azt állítottam: Orbán Viktor okos. Volt, aki szerint hülye, mint a seggem, semmit sem ért a 21. századból, és emiatt romlásba dönti az országot, valaki egészen odáig jutott, hogy ostobaságából fakadóan lángra lobbanthatja a térséget és egész Európát. Más megelégedett annyival, hogy maximum ravasz.

A másik, amit fel akarok vetni, az, hogy minek volt a megalapozása a beszéd. Én azt mondtam, egyelőre fogalmam sincs, mások minimum a putyini féldiktatorikus államkapitalizmus ideológiai fundámentomának az alapkőletételét olvasták ki belőle. De hogy jogállam itt aztán már nem sokáig lesz – ha szó nélkül tűri az önkényuralom bevezetését a lakosság –, abban szinte konszenzus alakult ki. Két szavazógépbe kattinthattok, ha van hozzá kedvetek. Csak hogy lássuk, mit gondolnak a Cink olvasói. Okozunk-e vajon magunknak meglepetést?

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter