Semmilyen v√°lasz nem lett volna enn√©l elszomor√≠t√≥bb. T√©nyleg az√©rt lesz√ľnk az oroszok szolg√°i √©vtizedekre, hogy folytat√≥dhasson a rezsics√∂kkent√©s. Az √∂r√∂k√∂s kamp√°ny orsz√°ga lesz√ľnk.

A szuperl√©zer alapkŇĎlet√©tele ut√°n a Szegeden tart√≥zkod√≥ minisztereln√∂k√∂t meginterj√ļvolta a Szegedma c√≠mŇĪ lap. A mulats√°gosan benyal√≥s interj√ļban Orb√°n Viktor mondott n√©h√°ny igen √©rdekes dolgot is. Amikor a nyaliriporter nagy nehezen r√°k√©rdezett, hogy m√©gis hogy van ez a jobboldalis√°ggal √©s az orsz√°g Paks miatti Oroszorsz√°ghoz k√∂t√©s√©vel, Orb√°n lefegyverzŇĎ ŇĎszintes√©ggel ezt mondta:

A paksi √ľgy pedig roppant egyszerŇĪ, mert az √ļj blokkok megind√≠t√°sa az elektromos √°ram tov√°bbi 13 sz√°zal√©kos d√≠jcs√∂kken√©s√©t vonja maga ut√°n!

ElŇĎtte arr√≥l besz√©lt, hogy egy antikommunista jobboldalinak √©rzelmileg t√©nyleg neh√©z bizniszelnie az oroszokkal, de realist√°knak kell lenn√ľnk. A kulcsmondat azonban igaz√°n elkeser√≠tŇĎ. Eszerint Orb√°n egy kamp√°nyfog√°s kedv√©√©rt hat√°rozza meg a gyerekeink √©let√©t is, √©s tesz minket minimum √©vtizedekre az oroszok gazdas√°gi kiszolg√°l√≥iv√°. De komolyan gondolom, hogy √©rt√©kelendŇĎ, hogy ezt ilyen ny√≠ltan meg is mondta.

A rezsicsökkentés ennyire központi témává tétele egyébként még Orbán ebben a beszélgetésben tett saját kijelentéseivel is ellentétben van. Máshol ugyanis arról beszél, hogy

Az orsz√°got v√©g√ľl is azok az emberek viszik elŇĎre, akik valamit akarnak kezdeni az idej√ľkkel, a p√©nz√ľkkel, az esz√ľkkel, a tehets√©g√ľkkel, a fizikai erej√ľkkel, egysz√≥val boldogulni akarnak .

Advertisement

Ennek a középosztálynak egyáltalán nem akkora, központi kérdés a havi rezsiköltség, ahogy Orbán beállítja, az meg végképp abszurd, hogy gazdaságilag inaktív népesség kampányajándékának kedvéért gazdaságilag és politikailag elkötelezzék az országot.

Az interj√ļ tov√°bbi cs√ļcspontjai:

A Szezon Legszánalmasabb Benyalási Kísérlete:

√ćme Pint√©r M. Lajos k√≠s√©rlete a vez√©nylŇĎt√°bornoki √°nusz megnyalint√°s√°ra:

Mit sz√≥l ebben a tekintetben ahhoz a negat√≠v baloldali kamp√°nyszlogenhez, hogy az elm√ļlt √©vekben rengeteg fiatal k√©nyszer√ľlt k√ľlf√∂ldre munk√°t v√°llalni?

Advertisement

Na, ez annyira f√°jdalmas ostobas√°g, hogy m√©g Orb√°n is leoltja a k√©rdezŇĎt, hosszen fejtegetve, hogy nem negat√≠v balos szlogen, hanem j√≥ dolog, ha sok fiatal megy k√ľlf√∂ldre, ha egyszer vissza is j√∂nnek.

Orbán Euroviktor kampányokokból hirtelen megimádta az emigránsokat:

Arr√≥l sem szabad elfeledkezni, hogy kialakult egy eur√≥pai √©letst√≠lus. Nemcsak a magyarok, illetve volt szovjet √∂vezet √°llampolg√°rai mennek k√ľlf√∂ldre: egyre t√∂bb spanyol √©s portug√°l keresi boldogul√°s√°t p√©ld√°ul Franciaorsz√°gban, a franci√°k meg Londonban. Olyan eur√≥pai √©letst√≠lus j√∂tt l√©tre, ahol a mozg√©kony, tehets√©ges, kock√°zatot v√°llalni hajland√≥ fiatalok val√≥ban mobilisak a kontinensen. Nem tagadhatjuk persze, vannak, akiket a k√©nyszer visz, mert itthon nem tal√°lnak √°ll√°st, de r√°juk is b√ľszk√©nek kell lenni, mert nem seg√©ly√©rt √°llnak sorba, hanem v√°llalnak egy komoly versenyt. Igenis csak a tisztelet hangj√°n szabad besz√©ln√ľnk k√ľlf√∂ld√∂n dolgoz√≥ honfit√°rsainkr√≥l, kutat√≥kr√≥l, di√°kokr√≥l, egyszerŇĪ munk√°sokr√≥l, akik az elm√ļlt egy √©vben t√∂bb mint 500 milli√°rd forintot k√ľldtek haza sz√ľleiknek, testv√©reiknek, csal√°djaiknak.

Advertisement

K√©t Csod√°latosan Magyaros, K√©rdŇĎjel N√©lk√ľli Benyal√≥s K√©rd√©s:

Az elismer√©s hangj√°n kell besz√©ln√ľnk a termelŇĎ, fejlesztŇĎ, √©rt√©ket teremtŇĎ magyar kis- √©s k√∂z√©pv√°llalkoz√°sokr√≥l is.

és

Ez a kisv√°llalkoz√≥i fellend√ľl√©s nyilv√°nval√≥an a mindennapjainkban is komolyan √©reztetn√© hat√°s√°t, egyre t√∂bben tapasztaln√°k √©letsz√≠nvonaluk n√∂veked√©s√©t.

Advertisement

V√©g√ľl is minek a k√©rdŇĎjel, ha az ember tudja, mi az Igazs√°g, sŇĎt √©ppen az Igazs√°g Let√©tem√©nyes√©vel besz√©lget?

Az orb√°ni bon mot ez√ļttal az √ļriember nem csib√©sz volt, amit √≠gy vezetett fel:

De f√©lret√©ve a tr√©f√°t, a Fideszben van egy mond√°s: az √ļriember nem csib√©sz. Mikor elj√∂n az ideje, akkor lehet szkanderozni, √∂sszem√©rni az erŇĎt, √°m mivel az √ļriember nem csib√©sz, az ellenf√©lnek is megadja, ami j√°r.

Advertisement

H√°t t√©nyleg ez a legjellemzŇĎbb, ami a Fidesz ellenfeleihez val√≥ hozz√°√°ll√°s√°r√≥l az ember esz√©be jut. Zsig√≥ Disztingv√°lt √öriember R√≥bertrŇĎl, Rog√°n G√°l√°ns Antalr√≥l, K√∂v√©r Nagyvonal√ļ L√°szl√≥t√≥l, Selmeczi Fair Gabriell√°r√≥l √©s a t√∂bbiekrŇĎl az √öri Klubb√≥l.

(fotó: szegedma.hu)