Illustration for article titled Orbán törvénysértően adja a papoknak a zirci arborétumot?

Tavaly ősszel még Jávor Benedek képviselőnek és az Indexnek is azt mondta Fazekas Sándor miniszter, hogy nem kell félni, a zirci arborétumot jogszerűen nem lehet átadni a ciszterci rendnek, a magyar törvények azt nem teszik lehetővé. Orbán most ehhez képest bejelentette, hogy kormánydöntés alapján a szerzetesek visszakapják a területet.

Advertisement

Egész pontosan ezt mondta Fazekas:

a Magyar Állam tulajdonában álló, kiemelt természetvédelmi oltalomban részesülő ingatlanok elidegenítése speciális, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII, törvény 68. § (8) bekezdés a) pontjában foglalt előírás alapján, kizárólag a vidékfejlesztési miniszter egyetértésével, legalább azonos természetvédelmi értékű védett természeti területtel történő csere útján lehetséges. Állami tulajdonú védett természeti terület tulajdonjogának egyéb jogcímen történő egyházi tulajdonba kerülését a hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé.

Advertisement

Az elvileg is kizárt, hogy hasonló természetvédelmi értékű területet tudott volna felajánlani a rend, hiszen Zirc kivételes természeti értéknek számít. Én annyit tudok tenni, hogy kérdéseket küldök a kormányszóvivői irodának az átadás jogi alapjáról. Jávor pedig ma írásbeli kérdést intézett Fazekashoz.

Share This Story

Get our newsletter