This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Orbán nem tartotta említésre méltónak az alkotmánymódosítást (updatelve!)

Némileg meglepő módon, bár nyilván nem véletlenül, a Parlament mai ülését napirend előtti felszólalásával megnyitó Orbán Viktor egyetlen szót sem szólt az alkotmánymódosításról. Ehelyett ügyes tereléssel kizárólag a rezsicsökkentésről beszélt és még a Fidesz-kormánytól is szokatlan, agresszív támadást indított a független igazságszolgáltatás ellen.

Orbánt felbosszantotta az a friss bírósági ítélet, ami lehetővé tenné az energiaszolgáltatóknak, hogy az emelkedő költségeiket beépítsék a számlákba. "Milliárdokat kereső cégek összefogtak a családok ellen" - festett fel a borzalmas helyzetet Orbán. A valóság ezzel szemben az, hogy a lakossági energiaszolgáltatás veszteséges iparág, amit az ipari felhasználók tarifáival egyensúlyoznak ki a szolgáltatók. "A bíróság döntése botrányos. Maga a botrány" - fogalmazott Orbán, aki azt mondta, hogy harcolni fog, és olyan törvényjavaslatot nyújtanak be, hogy a rezsicsökkentés még magasabb legyen, így "a cégek még kevesebbet fognak keresni". Orbán harcba hívta egész Magyarországot, amire a kormánypárti frakciók hosszú vastapssal reagáltak.

Advertisement

Update: A frakcióvezetők reagálása után Orbán lehetőséget kapott a viszontválaszra. Hiába hozta szóba az MSZP-s Tóbiás József a mai alkotmánymódosítás ügyét, Orbán - bár a felszólalása második részében Tóbiásra reagált - egyetlen szót sem szólt erről. Ehelyett újra a magyar emberekhez fordult, hogy a kormánnyal együtt harcoljanak a szolgáltató cégek ellen. Orbán sajátos módon a "fideszesek, jobbikosokat, kereszténydemokratákat" állította szembe a nyereséges szolgáltatók érdekeit védő MSZP-vel. Végül, ha valaki nem értette volna a háborús hasonlatokat, egy "régi katonabölcsességgel" fejezte be, miszerint a jó katona nem azok ellen harcol, akik vele szemben állnak, hanem azokért, akik mögötte vannak. Ezután minden magyar embert harcba szólított. Most nem lennék a gázóraleolvasók helyében!

Share This Story

Get our newsletter