This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Orbán még nácikat sem képes úgy betiltani, ahogy illik

Illustration for article titled Orbán még nácikat sem képes úgy betiltani, ahogy illik

Pontosan ugyanabba a hibába esett bele a miniszterelnök a náci motorosok rendzvényének betiltásával, mint amikor a német tévés gyerekhíradón feldühödve azt mondta, hogy "Ha ez előfordulna a Magyar Televízióban, itt mindenki repülne egyetlen perc alatt, ugyanis a gyermekek nem arra valók, hogy mindenfajta politikai agymosásnak vessük őket alá." Nyíltan beszélt arról, amiről még azok sem szoktak, akik vele ellentétben tényleg diktátorok, miszerint ő személy szerint bármit megtehet bárkivel és bármivel.

Advertisement

A mostani esetben az nem is volt kérdés, hogy az Adj gázt! címmel megszervezett menet ízléstelen, alpári és rengeteg embernek gyomorgörcsöt okoz, még akkor is, ha ez nem az első, hanem a második városi körmotorozás, és az elsőt tavaly odaengedték a Parlamentthez, ahol beszédet is tartottak, mert akkor nem az Élet menetének napján rendezték. Az sem kérdés szerintem, hogy a lakosság nagy része, mármint azok közül, akiket az ilyesmi egyáltalán érdekel, valószínűleg egyetért a betiltással.

De ettől még az a helyzet, hogy régen rossz, ha egy miniszterelnök beltilthat és be is tilt bármilyen rendezvényt. Nem akarok álnaivabb lenni a kelleténél, egy miniszterelnök sehol sem egy az állapolgárok közül, és ha annyira piszkálja a csőrét, hát nyilván el tudja intézni, hogy ne tartsanak meg egy szélsőséges szubkultúrát szórakoztató, mindenki mást felheccelő eseményt. De akit legalább felszínesen zavar, ha a demokratikus eljárások átlépésén kapják, az az ilyemit nem intézi nyíltan. Orbánnak a jelek szerint eszébe sem jut, hogy ilyemit nem illik csinálni egy miniszterelnöknek.

Advertisement

Ha még ennél is többet, mondjuk némi intellektuális teljesítményt is várnánk a kormányfőtől, akkor abban is reménykedhetnénk, hogy ráébred, az ilyemire eleve nem a betiltás a válasz, mert a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát kulturált helyen nem korlátozzák akkor sem, ha valaki a közvélekedés szerint undorító dolgot akar kimondani. Ez azon kevés elvi kérdések egyike, aminek direkt következményei is vannak a való életben.

Ha Orbánt komolyan izgatja, hogy az Adj gázt! léte sok állampolgár jóérzését sérti, akkor lehetősége van az Élet menetén, a Fidesz vezetőségét maga köré gyűjtve megmutatni, hogy a kormány melyik oldalon áll. Egy ilyen gesztus sokkal többet jelent minden érintettnek, mint egy rendpárti betiltás, legyen az bármilyen jó szándékú.

Advertisement

[Illlusztráció: Trészi tumblr]

Share This Story

Get our newsletter