Pontosan ugyanabba a hib√°ba esett bele a minisztereln√∂k a n√°ci motorosok rendzv√©ny√©nek betilt√°s√°val, mint amikor a n√©met t√©v√©s gyerekh√≠rad√≥n feld√ľh√∂dve azt mondta, hogy "Ha ez elŇĎfordulna a Magyar Telev√≠zi√≥ban, itt mindenki rep√ľlne egyetlen perc alatt, ugyanis a gyermekek nem arra val√≥k, hogy mindenfajta politikai agymos√°snak vess√ľk ŇĎket al√°." Ny√≠ltan besz√©lt arr√≥l, amirŇĎl m√©g azok sem szoktak, akik vele ellent√©tben t√©nyleg dikt√°torok, miszerint ŇĎ szem√©ly szerint b√°rmit megtehet b√°rkivel √©s b√°rmivel.

A mostani esetben az nem is volt k√©rd√©s, hogy az Adj g√°zt! c√≠mmel megszervezett menet √≠zl√©stelen, alp√°ri √©s rengeteg embernek gyomorg√∂rcs√∂t okoz, m√©g akkor is, ha ez nem az elsŇĎ, hanem a m√°sodik v√°rosi k√∂rmotoroz√°s, √©s az elsŇĎt tavaly odaengedt√©k a Parlamentthez, ahol besz√©det is tartottak, mert akkor nem az √Člet menet√©nek napj√°n rendezt√©k. Az sem k√©rd√©s szerintem, hogy a lakoss√°g nagy r√©sze, m√°rmint azok k√∂z√ľl, akiket az ilyesmi egy√°ltal√°n √©rdekel, val√≥sz√≠nŇĪleg egyet√©rt a betilt√°ssal.

De ettŇĎl m√©g az a helyzet, hogy r√©gen rossz, ha egy minisztereln√∂k beltilthat √©s be is tilt b√°rmilyen rendezv√©nyt. Nem akarok √°lnaivabb lenni a kellet√©n√©l, egy minisztereln√∂k sehol sem egy az √°llapolg√°rok k√∂z√ľl, √©s ha annyira piszk√°lja a csŇĎr√©t, h√°t nyilv√°n el tudja int√©zni, hogy ne tartsanak meg egy sz√©lsŇĎs√©ges szubkult√ļr√°t sz√≥rakoztat√≥, mindenki m√°st felheccelŇĎ esem√©nyt. De akit legal√°bb felsz√≠nesen zavar, ha a demokratikus elj√°r√°sok √°tl√©p√©s√©n kapj√°k, az az ilyemit nem int√©zi ny√≠ltan. Orb√°nnak a jelek szerint esz√©be sem jut, hogy ilyemit nem illik csin√°lni egy minisztereln√∂knek.

Ha m√©g enn√©l is t√∂bbet, mondjuk n√©mi intellektu√°lis teljes√≠tm√©nyt is v√°rn√°nk a korm√°nyfŇĎtŇĎl, akkor abban is rem√©nykedhetn√©nk, hogy r√°√©bred, az ilyemire eleve nem a betilt√°s a v√°lasz, mert a sz√≥l√°s- √©s v√©lem√©nynyilv√°n√≠t√°s szabads√°g√°t kultur√°lt helyen nem korl√°tozz√°k akkor sem, ha valaki a k√∂zv√©leked√©s szerint undor√≠t√≥ dolgot akar kimondani. Ez azon kev√©s elvi k√©rd√©sek egyike, aminek direkt k√∂vetkezm√©nyei is vannak a val√≥ √©letben.

Ha Orb√°nt komolyan izgatja, hogy az Adj g√°zt! l√©te sok √°llampolg√°r j√≥√©rz√©s√©t s√©rti, akkor lehetŇĎs√©ge van az √Člet menet√©n, a Fidesz vezetŇĎs√©g√©t maga k√∂r√© gyŇĪjtve megmutatni, hogy a korm√°ny melyik oldalon √°ll. Egy ilyen gesztus sokkal t√∂bbet jelent minden √©rintettnek, mint egy rendp√°rti betilt√°s, legyen az b√°rmilyen j√≥ sz√°nd√©k√ļ.

Advertisement

[Illlusztráció: Trészi tumblr]