This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Orbán lett az EU problémás gyereke

A Financial Times vezető külpolitikai elemzője komolyan vette a miniszterelnök tusványosi beszédét. Orbán olyan probléma, amiről Brüsszel sokáig nem akart tudomást venni, de ami nem fog elmúlni - írja Gideon Rachman.

Advertisement

Gideon Rachman azzal indítja a friss posztját, hogy Orbán megszilárdította a pozícióját mint az EU problémás gyereke, aztán azt idézi a tusványosi beszédből, hogy a liberális demokráciák a magyar miniszterelnök szerint nem elég versenyképesek, megjegyezve, hogy az EU tagországai olyan közös értékekre esküdtek fel amiket nagyjából a liberális és demokratikus jelzőkkel lehet leírni. De Orbán másfajta példaképket keres, hiszen Kínát, Oroszországot, Törökországot és Szingapúrt emlegette a beszédben - teszi hozzá.

Rachman elismeri, hogy Orbán különbséget tett a liberalizmus és a demokrácia között, amikor arról beszélt, hogy Magyarország tisztletben tartja a szabadságot és a demokráciát, miközben elutasítja a liberalizmus individualizmusát. De azonnal megemlti, hogy az Orbán által felsorolt mintaországok egyáltalán nem a demokratikus joggyakorlás példái. Hanem pont olyan területeken van rossz hírük, amiken a magyar kormányt is vádak szokták érni, mint a sajtó megfélemlítése, a bíróiságok munkájába való bevatakozás és a civil szervezetek zaklatása.

Advertisement

"Orbán támogatói dühödten tagadják, hogy a sajtószabadság vagy az igazságszolgáltatás függetlensége veszélyben lenne Magyarországon. De a miniszterenök példaképválasztása mindképpen árulkodó" - írja Rachman.

A poszt ezzel zárul:

Mostanában, hogy az EU annyi más problémával küszködött, Brüsszelnek gyakran az volt a legegyszerűbb, ha nem vett tudomást Orbán Viktorról. De a magyar miniszterelnök olyan problémának néz ki, ami nem fog elmúlni.

Share This Story

Get our newsletter