A Financial Times vezetŇĎ k√ľlpolitikai elemzŇĎje komolyan vette a minisztereln√∂k tusv√°nyosi besz√©d√©t. Orb√°n olyan probl√©ma, amirŇĎl Br√ľsszel sok√°ig nem akart tudom√°st venni, de ami nem fog elm√ļlni - √≠rja Gideon Rachman.

Gideon Rachman azzal ind√≠tja a friss posztj√°t, hogy Orb√°n megszil√°rd√≠totta a poz√≠ci√≥j√°t mint az EU probl√©m√°s gyereke, azt√°n azt id√©zi a tusv√°nyosi besz√©dbŇĎl, hogy a liber√°lis demokr√°ci√°k a magyar minisztereln√∂k szerint nem el√©g versenyk√©pesek, megjegyezve, hogy az EU tagorsz√°gai olyan k√∂z√∂s √©rt√©kekre esk√ľdtek fel amiket nagyj√°b√≥l a liber√°lis √©s demokratikus jelzŇĎkkel lehet le√≠rni. De Orb√°n m√°sfajta p√©ldak√©pket keres, hiszen K√≠n√°t, Oroszorsz√°got, T√∂r√∂korsz√°got √©s Szingap√ļrt emlegette a besz√©dben - teszi hozz√°.

Rachman elismeri, hogy Orb√°n k√ľl√∂nbs√©get tett a liberalizmus √©s a demokr√°cia k√∂z√∂tt, amikor arr√≥l besz√©lt, hogy Magyarorsz√°g tisztletben tartja a szabads√°got √©s a demokr√°ci√°t, mik√∂zben elutas√≠tja a liberalizmus individualizmus√°t. De azonnal megemlti, hogy az Orb√°n √°ltal felsorolt mintaorsz√°gok egy√°ltal√°n nem a demokratikus joggyakorl√°s p√©ld√°i. Hanem pont olyan ter√ľleteken van rossz h√≠r√ľk, amiken a magyar korm√°nyt is v√°dak szokt√°k √©rni, mint a sajt√≥ megf√©leml√≠t√©se, a b√≠r√≥is√°gok munk√°j√°ba val√≥ bevatakoz√°s √©s a civil szervezetek zaklat√°sa.

"Orb√°n t√°mogat√≥i d√ľh√∂dten tagadj√°k, hogy a sajt√≥szabads√°g vagy az igazs√°gszolg√°ltat√°s f√ľggetlens√©ge vesz√©lyben lenne Magyarorsz√°gon. De a miniszteren√∂k p√©ldak√©pv√°laszt√°sa mindk√©ppen √°rulkod√≥" - √≠rja Rachman.

A poszt ezzel z√°rul:

Mostan√°ban, hogy az EU annyi m√°s probl√©m√°val k√ľszk√∂d√∂tt, Br√ľsszelnek gyakran az volt a legegyszerŇĪbb, ha nem vett tudom√°st Orb√°n Viktorr√≥l. De a magyar minisztereln√∂k olyan probl√©m√°nak n√©z ki, ami nem fog elm√ļlni.