Van magyar szál is a lengyel politikai életet megrázó lehallgatási botrányban: az Orlen állami olajcég vezére, Jacek Krawiec, a fentieket mondta két kormánytagnak egy vacsorán. De ennél sokkal durvább, amit Hernádi Zsoltról elpletykált.

Advertisement

A lengyel MOL vezetője eléggé fel volt háborodva a magyar kormány oroszbarátsága miatt egy február 9-ei vacsorán. Ilyeneket mondott a kormánytagokból álló asztaltársaságának:

Orbán úgy leszopta Putyint, hogy azóta felcsapott farokkal jár. Az oroszok 10 milliárdot adnak az atomerőműre, és épül a Déli Áramlat annak ellenére, hogy az EU ellene van".

Advertisement

A beszélgetés ma jelent meg a Wprost című lapban, ami sorozatban hozza le kormánytagok és vezető politikai-gazdasági figurák lehallgatott privát beszélgetéseit. Az orbános rész csak simán trágár, de ami valóban hideglelős, az a következő sztori, szintén Krawiec szájából

Na figyelj, mondok nektek még egy ügyet. Kurva életbe, hogy különbözünk mi a magyaroktól. Elmentem ezzel Hernádihoz, mert ő nem hagyhatja el Budapestet, kérdezem tőle: és te, hány évet kapsz? És ö így mosolyogva, lazán, mondja: Figyelj, a jogászaim találtak valamit, hogy ebben a témában az ügyet bármelyik EU-s országban folytatják le és az ítélet felmentő lesz, akkor az minden EU-s országnak el kell ismernie és utazhatok Európába. Én mondom: Magyarországon lesz a per? Ő mondja: Persze. Én mondom, de tudod, hogy ez eltart két, három évig. Ő mondja: nem, áprilisban lesz ítélet. És ül mellette a jogi ügyek igazgatója, egy ilyen nagyon önelégült vendég. Ábel. És ő nevetve mondja: Ábel, mondd meg Jaceknek, ki fog engem vádolni ebben a perben Magyarországon? És Ábel mondja: a feleségem. El tudjátok képzelni ezt a helyzetet? A feleség az ügyész, az ítélet felmentő, minden elintézve. El tudjátok ezt képzelni nálunk?

Advertisement

A sztori tényleg durva, bár a lengyel menedzser nem pontosan értette meg Hernádi cselének a lényegét. A sztoriban szereplő Ábel teljes neve Galácz Ábel, és régi molos jogász. Az ő felesége az a Bánhegyi Ilona, aki tavaly feljelentést tett Magyarországon Hernádi ellen, lényegében a Horvátországban ellene megfogalmazott vádaknak megfelelően. Azért volt ez első blikkre meglepő, mert Bánhegyi a MOL régi jogi igazgatója volt, és nem tudtak arról, hogy gyűlölné egykori főnökét. Hát nem is gyűlölte. A konstrukció arra volt jó, hogy a magyar bíróság végül felmentse Hernádit, aki így az ellene kiadott nemzetközi körözés ellenére megszabadulhat az egész ügy terheitől, hiszen kétszer nem ítélhetik el ugyanabban az ügyben. De Krawiec szavaival ellentétben a feleség nem az ügyész, hanem a feljelentő-magánvádló volt az ügyben.

A lehallgatási botrány egyre durvul Lengyelországban, a két kurrens elmélet szerint vagy a kemény jobbos Jog és Igazságosság párt akarja ezzel tönkretenni a mérsékelt jobboldali-liberális kormányt, vagy pedig az orosz titkosszolgálat akarja megfingatni egész Lengyelországot.

Advertisement

(via Origo, 444, gepnarancs.hu)

Share This Story

Get our newsletter