Van magyar szál is a lengyel politikai életet megrázó lehallgatási botrányban: az Orlen állami olajcég vezére, Jacek Krawiec, a fentieket mondta két kormánytagnak egy vacsorán. De ennél sokkal durvább, amit Hernádi Zsoltról elpletykált.

A lengyel MOL vezetŇĎje el√©gg√© fel volt h√°borodva a magyar korm√°ny oroszbar√°ts√°ga miatt egy febru√°r 9-ei vacsor√°n. Ilyeneket mondott a korm√°nytagokb√≥l √°ll√≥ asztalt√°rsas√°g√°nak:

Orb√°n √ļgy leszopta Putyint, hogy az√≥ta felcsapott farokkal j√°r. Az oroszok 10 milli√°rdot adnak az atomerŇĎmŇĪre, √©s √©p√ľl a D√©li √Āramlat annak ellen√©re, hogy az EU ellene van".

A besz√©lget√©s ma jelent meg a Wprost c√≠mŇĪ lapban, ami sorozatban hozza le korm√°nytagok √©s vezetŇĎ politikai-gazdas√°gi figur√°k lehallgatott priv√°t besz√©lget√©seit. Az orb√°nos r√©sz csak sim√°n tr√°g√°r, de ami val√≥ban hideglelŇĎs, az a k√∂vetkezŇĎ sztori, szint√©n Krawiec sz√°j√°b√≥l

Na figyelj, mondok nektek m√©g egy √ľgyet. Kurva √©letbe, hogy k√ľl√∂nb√∂z√ľnk mi a magyarokt√≥l. Elmentem ezzel Hern√°dihoz, mert ŇĎ nem hagyhatja el Budapestet, k√©rdezem tŇĎle: √©s te, h√°ny √©vet kapsz? √Čs √∂ √≠gy mosolyogva, laz√°n, mondja: Figyelj, a jog√°szaim tal√°ltak valamit, hogy ebben a t√©m√°ban az √ľgyet b√°rmelyik EU-s orsz√°gban folytatj√°k le √©s az √≠t√©let felmentŇĎ lesz, akkor az minden EU-s orsz√°gnak el kell ismernie √©s utazhatok Eur√≥p√°ba. √Čn mondom: Magyarorsz√°gon lesz a per? Ňź mondja: Persze. √Čn mondom, de tudod, hogy ez eltart k√©t, h√°rom √©vig. Ňź mondja: nem, √°prilisban lesz √≠t√©let. √Čs √ľl mellette a jogi √ľgyek igazgat√≥ja, egy ilyen nagyon √∂nel√©g√ľlt vend√©g. √Ābel. √Čs ŇĎ nevetve mondja: √Ābel, mondd meg Jaceknek, ki fog engem v√°dolni ebben a perben Magyarorsz√°gon? √Čs √Ābel mondja: a feles√©gem. El tudj√°tok k√©pzelni ezt a helyzetet? A feles√©g az √ľgy√©sz, az √≠t√©let felmentŇĎ, minden elint√©zve. El tudj√°tok ezt k√©pzelni n√°lunk?

Advertisement

A sztori t√©nyleg durva, b√°r a lengyel menedzser nem pontosan √©rtette meg Hern√°di csel√©nek a l√©nyeg√©t. A sztoriban szereplŇĎ √Ābel teljes neve Gal√°cz √Ābel, √©s r√©gi molos jog√°sz. Az ŇĎ feles√©ge az a B√°nhegyi Ilona, aki tavaly feljelent√©st tett Magyarorsz√°gon Hern√°di ellen, l√©nyeg√©ben a Horv√°torsz√°gban ellene megfogalmazott v√°daknak megfelelŇĎen. Az√©rt volt ez elsŇĎ blikkre meglepŇĎ, mert B√°nhegyi a MOL r√©gi jogi igazgat√≥ja volt, √©s nem tudtak arr√≥l, hogy gyŇĪl√∂ln√© egykori fŇĎn√∂k√©t. H√°t nem is gyŇĪl√∂lte. A konstrukci√≥ arra volt j√≥, hogy a magyar b√≠r√≥s√°g v√©g√ľl felmentse Hern√°dit, aki √≠gy az ellene kiadott nemzetk√∂zi k√∂r√∂z√©s ellen√©re megszabadulhat az eg√©sz √ľgy terheitŇĎl, hiszen k√©tszer nem √≠t√©lhetik el ugyanabban az √ľgyben. De Krawiec szavaival ellent√©tben a feles√©g nem az √ľgy√©sz, hanem a feljelentŇĎ-mag√°nv√°dl√≥ volt az √ľgyben.

A lehallgatási botrány egyre durvul Lengyelországban, a két kurrens elmélet szerint vagy a kemény jobbos Jog és Igazságosság párt akarja ezzel tönkretenni a mérsékelt jobboldali-liberális kormányt, vagy pedig az orosz titkosszolgálat akarja megfingatni egész Lengyelországot.

Advertisement

(via Origo, 444, gepnarancs.hu)