Tudod, kicsoda Angela Merkel, akik nemsok√°ra megl√°togatja Magyarorsz√°got? N√©met kancell√°r? Eur√≥pa vezetŇĎje? A vil√°g legfontosabb politikusa? Az Uni√≥ fazonszab√°sza? Nem. Egy h√∂lgy. Az elŇĎbb mondta a minisztereln√∂k a r√°di√≥ban.

Egy hölgy érkezik Magyarországra, ezért nem ragaszkodunk semmihez.

Ezzel reag√°lt a szok√°sos p√©nteki r√°di√≥interj√ļj√°ban Orb√°n arra, hogy milyen t√©m√°kat vet majd fel a n√©met kancell√°rnak a budapesti tal√°lkoz√≥jukon. Merkel √∂sszesen √∂t √≥r√°t t√∂lt Budapesten √©s ebbŇĎl egyet Orb√°nnal, √ļgyhogy olyan irt√≥ sok t√©m√°t t√©nyleg nem vethetne fel a minisztereln√∂k. De ez a v√°lasz eg√©szen √©rdekes dimenzi√≥ba helyezi Orb√°n br√ľsszeli tev√©kenys√©g√©t. Vannak a faszik, akiket le kell nyomni vagy beh√≥dolni nekik √©s vannak h√∂lgyek, akikkel √ļriember sosem besz√©lni olyan f√©rfias t√©m√°r√≥l, mint a politika?

Arra a k√©rd√©sre, hogy sz√°m√≠t-e Merkel kritik√°j√°ra, Orb√°n √ļjabb meglepŇĎ alapvet√©ssel √©lt:

"hogyan fordulhatna az elŇĎ, hogy b√°rmely orsz√°g, amely egy k√∂z√∂ss√©ghez tartozik, kritiz√°lja a m√°sikat?" "Az√©rt, mert valaki nagy, a lehetŇĎs√©g nem adatik meg. Az hogy n√©zne ki, ha mi (...) egy orsz√°gra n√©zve kritikai megjegyz√©seket tenn√©nk?"

Ez t√©nyleg el-k√©p-zel-he-tet-len, ki hallott m√°r ilyesmirŇĎl? Orb√°n Viktor √ļgy besz√©l hozz√°nk, v√°laszt√≥khoz, mintha a cuki, but√°cska gyerekei voln√°nk, akik √ļgysem √©rik fel, amikor a vil√°got ir√°ny√≠t√≥ n√©nik √©s b√°csik besz√©lgetnek. De ezek ut√°n mirŇĎl is sz√≥lhat majd a H√∂lgy √©s az √ör budapesti k√∂z√∂s √≥r√°ja?

- Jó napot, Frau Merkel, mondja, maga az astangát vagy a bikram jógát kedveli jobban?

- Herr Orbán, azt hiszem, Európa közös érdeke, hogy mindenki beálljon az Oroszországgal szembeni szankciók mögé.

- Dehát milyen csodás hímzéseik vannak! Azok a jakut zuzmómotívumok!

- Zuzm√≥?? Nem szerencs√©s, ha egy politikai k√∂z√∂ss√©g tagjai a k√∂z√∂s c√©l ellen nyilatkoznak. Nem besz√©lve arr√≥l, hogy h√°ny √ľzletember√ľnk panaszkodik a magyar korm√°ny piaci beavatkoz√°sai miatt.

- T√©nyleg, Frau Merkel, √∂n fonott f√ľleset vagy kerekeken gurul√≥ h√ļz√≥sat haszn√°l?

- Kérem, Herr Orbán, ne hímezzen-hámozzon: számíthatunk-e arra, hogy a gazdaságpolitikájuk visszatér a szokásos piaci keretek közé?

- Ha vid√°m, mint√°s textillel bevont sz√©les fakeretekrŇĎl van sz√≥, felt√©tlen√ľl! H√°moz√°sn√°l pedig csakis a kisbicsk√°m, ezek a k√©t√©lŇĪ h√°moz√≥k a hal√°lom.

Advertisement

Ha a t√°rgyal√°sokr√≥l a korm√°nyzat az MTI helyett a F√ľrge Ujjakban sz√°mol be, biztosak lehet√ľnk benne, hogy a t√°rgyal√°sok Orb√°n elk√©pzel√©sei szerint alakultak.