Orbán külpolitikája: bukszák és faszik

Illustration for article titled Orbán külpolitikája: bukszák és faszik

Tudod, kicsoda Angela Merkel, akik nemsokára meglátogatja Magyarországot? Német kancellár? Európa vezetője? A világ legfontosabb politikusa? Az Unió fazonszabásza? Nem. Egy hölgy. Az előbb mondta a miniszterelnök a rádióban.

Egy hölgy érkezik Magyarországra, ezért nem ragaszkodunk semmihez.

Ezzel reagált a szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán arra, hogy milyen témákat vet majd fel a német kancellárnak a budapesti találkozójukon. Merkel összesen öt órát tölt Budapesten és ebből egyet Orbánnal, úgyhogy olyan irtó sok témát tényleg nem vethetne fel a miniszterelnök. De ez a válasz egészen érdekes dimenzióba helyezi Orbán brüsszeli tevékenységét. Vannak a faszik, akiket le kell nyomni vagy behódolni nekik és vannak hölgyek, akikkel úriember sosem beszélni olyan férfias témáról, mint a politika?

Advertisement

Arra a kérdésre, hogy számít-e Merkel kritikájára, Orbán újabb meglepő alapvetéssel élt:

"hogyan fordulhatna az elő, hogy bármely ország, amely egy közösséghez tartozik, kritizálja a másikat?" "Azért, mert valaki nagy, a lehetőség nem adatik meg. Az hogy nézne ki, ha mi (...) egy országra nézve kritikai megjegyzéseket tennénk?"

Advertisement

Ez tényleg el-kép-zel-he-tet-len, ki hallott már ilyesmiről? Orbán Viktor úgy beszél hozzánk, választókhoz, mintha a cuki, butácska gyerekei volnánk, akik úgysem érik fel, amikor a világot irányító nénik és bácsik beszélgetnek. De ezek után miről is szólhat majd a Hölgy és az Úr budapesti közös órája?

- Jó napot, Frau Merkel, mondja, maga az astangát vagy a bikram jógát kedveli jobban?

- Herr Orbán, azt hiszem, Európa közös érdeke, hogy mindenki beálljon az Oroszországgal szembeni szankciók mögé.

- Dehát milyen csodás hímzéseik vannak! Azok a jakut zuzmómotívumok!

- Zuzmó?? Nem szerencsés, ha egy politikai közösség tagjai a közös cél ellen nyilatkoznak. Nem beszélve arról, hogy hány üzletemberünk panaszkodik a magyar kormány piaci beavatkozásai miatt.

- Tényleg, Frau Merkel, ön fonott füleset vagy kerekeken guruló húzósat használ?

- Kérem, Herr Orbán, ne hímezzen-hámozzon: számíthatunk-e arra, hogy a gazdaságpolitikájuk visszatér a szokásos piaci keretek közé?

- Ha vidám, mintás textillel bevont széles fakeretekről van szó, feltétlenül! Hámozásnál pedig csakis a kisbicskám, ezek a kétélű hámozók a halálom.

Advertisement

Ha a tárgyalásokról a kormányzat az MTI helyett a Fürge Ujjakban számol be, biztosak lehetünk benne, hogy a tárgyalások Orbán elképzelései szerint alakultak.

Share This Story

Get our newsletter