This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Orbán Gandalf, Legolas, Aragon, vagy Gimli, a törp lehet?

Illustration for article titled Orbán Gandalf, Legolas, Aragon, vagy Gimli, a törp lehet?

A tündéket én az Antall-kormány tagjaiként értelmeztem, de simán tévedhetek. Gyurcsány nyilván Szauron, de kicsoda Szarumán? Mi történik, ha Orbán teljesen belevész a Gyűrűk Ura-univerzumba?

Advertisement

A vasárnapi miniszterelnöki évértékelőt Orbán a Jó és a Rossz közdelméről szóló szentbeszédét egy Gyűrűk Ura-idézettel fejezte be. Ezzel:

Advertisement

Ilyesmi nem lehet véletlen, de hogy tényleg nem az, azt bizonyítja, hogy az imádott Facebookjára is ezzel tette ki a friss filmet az eseményről:

Illustration for article titled Orbán Gandalf, Legolas, Aragon, vagy Gimli, a törp lehet?
Advertisement

Ha nem láttad-hallottad, itt van róla a videó:

Nem Orbán az első politikus, aki a hősiességre, áldozatvállalásra és engedelmességre építő sztoriban meglátta a politikai párhuzamot. Az olasz fasiszták és neofasiszták ugyanezek miatt tekintik mussolinista műnek a Gyűrűk Urát és használják fiatalok verbuválásához. De én nem fasisztázni akarok, hanem kitalálni, hogy verbális szinten milyen lesz a magyar politika közeljövője, ha Orbán tényleg rászívódik Középföldére.

Advertisement

Mivel a miniszterelnöktől távol áll minden olyan gondolat, ami nem érthető meg egy óriásplakátra nyomtatva, nem sejtetéseket és duplacsavarokat, hanem egyenes megfeleltetéseket keresünk.

Szauron nyilván Gyurcsány Ferenc. De ki Orbán? Hát a pozitív főhős. Na jó, de ki a Gyűrűk Urában a pozitív főhős? Frodó? Egyfelől igen, másfelől ő kicsi meg aránylag gyenge. Orbán szereti egyszerű kisembernek mondani magát, de nem hiszem, hogy a Jó és Rossz háborújában ő annak a gyapjas lábú figurának képzelné magát, aki sunyiban szökik be az Apró-villába Mordorba.

Advertisement

Akkor Gandalf lenne Orbán? Ez már jobb, de Orbán saját magát nem pozicionálta eddig spirituális vezetőnek és mágus-királynak. Ettől persze holnaptól megteheti, Bencsik András még támogató menetet is szervez neki. És a rajongói persze eddig is varázslónak tekintették. Gandalf inkább Orbán és Balog páter, a kormányzati tiszteletes keveréke.

Illustration for article titled Orbán Gandalf, Legolas, Aragon, vagy Gimli, a törp lehet?
Advertisement

A megveszekedett balosok felteszem Gimlit, a törpöt tartják az igazi Orbánnak, de a törpök még Tolkien szerint is Középfölde zsidói, így ez a lehetőség kiesik. Meg hát Gimli nem is eléggé központi figura. Akkor? Én Aragornra tippelnék. Nagy is, erős is, szexi is, én Aragorn akarnék lenni, ha nem én lennék, hanem Orbán.

Ha Szauron Gyurcsány, és az orkok az ellenzéki közös lista aktivistái, a korábbi megvezetett párttagok, akkor Szarumán lenne Bajnai Gordon? Logikusan hangzik, de mi van akkor a balroggal, akit eredetileg kinéztem Bajnainak? És nem inkább Mesterházy lehet Szarumán? Hát annyira semmiképp se csavaros eszű. Most jövök rá, hogy Szarumán talán az SZDSZ egyben?

Advertisement

Bonyolult ez az allegóriarendszer, hiszen ugye a törpök lennének a virtigli szadisok, de ők sajnos a Jó oldalon állnak. A tündéket én az Antall-kormány tagjaiként értelmeztem, de simán tévedhetek. Mi van, ha a Halhatatlanok a Bibó szakkollégium Aranyévfolyamának tagjai, vagyis a Pártalapítók? Akkor a hobbitok lennének az igazi Fidesz-szavazók? Ebben az esetben viszont mégis Orbán a Gandalf, ekkor viszont Frodó a főnök utasításait vakon, az öncsonkításig követő Németh Lászlóné.

A másik oldalon is több a kétely, mint a biztos álltás. Elképzelhető, hogy az orkok az MSZMP-MSZP tagjai, ekkor a wargok lesznek a DK-sok, de kik a trollok? Az igazi balos huhogók és poszt-chartáshisztizők szerint nyilván az entek az LMP-sek, és Schiffer András főent a végén titokban lepaktál Orbánnal.

Advertisement

Látjátok, túl összetett ez az univerzum ahhoz, hogy az ember egyből átlássa az összefüggéseket. Ha te jobban látod, írd meg, ki kicsoda!

(Gandalf Viktor és Orbán Gimli NAK műve)

Share This Story

Get our newsletter