L√°nczi Tam√°s pedig k√∂zben elmagyar√°zta, hogy az emberek Eur√≥p√°ban val√≥j√°ban a hal√°lb√ľntet√©s mellett vannak ‚Äď val√≥sz√≠nŇĪleg nem sz√°molt a kereszt√©nydemokrat√°kkal!

A fenti vide√≥t Utilitywarrior k√©sz√≠tette, √©s nem akarom lelŇĎni a po√©nt, de m√©gis az der√ľl majd ki belŇĎle, hogy a Minisztereln√∂k √ļr 2012 november√©ben m√©g kategorikusan elutas√≠totta a hal√°lb√ľntet√©st, de azt√°n az √©vek folyam√°n puhult az √°ll√°spontja.

√Čs hogy mi√©rt puhulhatott, arr√≥l L√°nczi Tam√°s, a korm√°nyk√∂zeli Sz√°zadv√©g vezetŇĎ elemzŇĎje azt mondta ma a Kossuth R√°di√≥ban: az eur√≥pai elitben r√©g√≥ta van egy meggyŇĎzŇĎd√©s arr√≥l, hogy a hal√°lb√ľntet√©st v√©gleg sz√°mŇĪzni kell az eur√≥pai b√ľntetŇĎjogb√≥l. Ugyanakkor szerinte az is l√°that√≥ a k√ľl√∂nf√©le k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°sokb√≥l, hogy ez Eur√≥pa orsz√°gaiban ‚Äúegy√°ltal√°n nem tal√°lkozik‚ÄĚ az √°tlagemberek v√©lem√©ny√©vel, ‚Äúaz elit ellenzi, az √°tlag eur√≥pai ember t√°mogatja a hal√°lb√ľntet√©st‚ÄĚ.

L√°nczi Tam√°s szerint az elit abban √©rdekelt, hogy ez a vita ne ker√ľlj√∂n felsz√≠nre, mert √©rzi, ebben a vit√°ban nincsenek erŇĎs poz√≠ci√≥i, √©s saj√°t v√°laszt√≥ikkal szemben kellene politiz√°lniuk, hiszen azok ‚Äúlegal√°bbis az eur√≥pai orsz√°gok jelentŇĎs r√©sz√©ben hal√°lb√ľntet√©s-p√°rtiak‚ÄĚ. Ami pedig a hal√°lb√ľntet√©srŇĎl sz√≥l√≥ vit√°t (Albert kedv√©√©rt: nemzeti konzult√°ci√≥t) illeti, a k√©rd√©srŇĎl sz√≥l√≥ vita L√°nczi szerint teljesen legitim, azt tabuv√° tenni politikai hiba, ‚Äúmert ha a v√°laszt√≥k meg√©rzik, hogy el akarj√°k venni tŇĎl√ľk a lehetŇĎs√©get, hogy valamirŇĎl ny√≠ltan besz√©ljenek, az egyr√©szt nem demokratikus, m√°sr√©szt olyan erŇĎk malm√°ra hajthatja a vizet, amelyek a legradik√°lisabb megold√°sokat szorgalmazz√°k a k√©rd√©sben.‚ÄĚ

Mindek√∂zben R√©tv√°ri Bence ugyanebben a mŇĪsorban azt mondta: ‚ÄúAz egyh√°zi √°ll√°spont szerint az √©let abszol√ļt korl√°tozhatatlan, ez√©rt a kereszt√©nydemokrat√°k ellenzik a hal√°lb√ľntet√©st.‚ÄĚ Na, hogy legyen √≠gy okos az ember?

Advertisement

(via MTI)