Orbán és a halálbüntetés: két és fél év fejlődéstörténete másfél percben

Lánczi Tamás pedig közben elmagyarázta, hogy az emberek Európában valójában a halálbüntetés mellett vannak – valószínűleg nem számolt a kereszténydemokratákkal!

Advertisement

A fenti videót Utilitywarrior készítette, és nem akarom lelőni a poént, de mégis az derül majd ki belőle, hogy a Miniszterelnök úr 2012 novemberében még kategorikusan elutasította a halálbüntetést, de aztán az évek folyamán puhult az álláspontja.

És hogy miért puhulhatott, arról Lánczi Tamás, a kormányközeli Századvég vezető elemzője azt mondta ma a Kossuth Rádióban: az európai elitben régóta van egy meggyőződés arról, hogy a halálbüntetést végleg száműzni kell az európai büntetőjogból. Ugyanakkor szerinte az is látható a különféle közvélemény-kutatásokból, hogy ez Európa országaiban “egyáltalán nem találkozik” az átlagemberek véleményével, “az elit ellenzi, az átlag európai ember támogatja a halálbüntetést”.

Advertisement

Lánczi Tamás szerint az elit abban érdekelt, hogy ez a vita ne kerüljön felszínre, mert érzi, ebben a vitában nincsenek erős pozíciói, és saját választóikkal szemben kellene politizálniuk, hiszen azok “legalábbis az európai országok jelentős részében halálbüntetés-pártiak”. Ami pedig a halálbüntetésről szóló vitát (Albert kedvéért: nemzeti konzultációt) illeti, a kérdésről szóló vita Lánczi szerint teljesen legitim, azt tabuvá tenni politikai hiba, “mert ha a választók megérzik, hogy el akarják venni tőlük a lehetőséget, hogy valamiről nyíltan beszéljenek, az egyrészt nem demokratikus, másrészt olyan erők malmára hajthatja a vizet, amelyek a legradikálisabb megoldásokat szorgalmazzák a kérdésben.”

Mindeközben Rétvári Bence ugyanebben a műsorban azt mondta: “Az egyházi álláspont szerint az élet abszolút korlátozhatatlan, ezért a kereszténydemokraták ellenzik a halálbüntetést.” Na, hogy legyen így okos az ember?

Advertisement

(via MTI)

Share This Story

Get our newsletter