Egy√ļttal azt is jelezte, hogy neki ezzel egy√ľtt v√°llalhat√≥, a legmagasabb szinten is. Fantasztikus dolgok t√∂rt√©ntek sz√©p csendben, mik√∂zben a magyar korm√°ny a ker√≠t√©sre m√°szva k√ľzd a mohamed√°n hadak ellen. Kremlinol√≥giai elemz√©s k√∂vetkezik.

M√©g a korm√°nnyal egy√©bk√©nt kritikus sajt√≥ √©s kommentelŇĎsereg is nagyj√°b√≥l annyival int√©zte el azt, hogy Orb√°n minisztereln√∂k v√©g√ľl saj√°t miniszt√©riumot gr√ľndolt a politikai kabinetfŇĎn√∂k√©v√© kinevezett Rog√°n Antalnak, hogy haha, milyen vicces, hogy ezent√ļl lesz egy Minisztereln√∂ks√©g meg egy Minisztereln√∂ki Kabinetiroda, mindkettŇĎ miniszt√©riumk√©nt, r√°ad√°sul √ļgy, hogy ut√≥bbin bel√ľl lesz egy √°llamtitk√°ri rang√ļ szervez√©si kabinetfŇĎn√∂k √°ltal ir√°ny√≠tott t√©nyleges minisztereln√∂ki kabinet is, amit Orb√°n Viktor eddigi t√©nyleges kabinetfŇĎn√∂ke, Nagy J√°nos fog vezetni. √ćgy az sem kiz√°rt, hogy ha Rog√°n Antal, a Minisztereln√∂ki Kabinetiroda Miniszt√©rium miniszteri rang√ļ vezetŇĎje tal√°lkozni akar a minisztereln√∂kkel, akkor ahhoz √ļj beosztottj√°r√≥l, az Orb√°n idej√©t hossz√ļ √©vek √≥ta beoszt√≥ Nagy J√°nost√≥l fog idŇĎpontot k√©rni.

Ez t√©nyleg vicces, de k√∂zel sem annyira, mint az igazi ok, ami miatt Orb√°n ezt a ki√°lt√≥an bizarr strukt√ļr√°t l√©trehozta.

Az igazi ok az volt, hogy L√°z√°r J√°nos politikushoz k√©pest eg√©szen vil√°gosan jelezte: Rog√°n sz√°m√°ra v√°llalhatatlan √©s ŇĎ nem fogja tartani a h√°t√°t √©rte a Parlamentben.

A sztori, ha eml√©kszel m√©g, ugyanis azzal indult, hogy elŇĎsz√∂r bejelentett√©k, hogy Rog√°n Antal eddigi fideszes frakci√≥vezetŇĎre a minisztereln√∂knek politikai kabinetfŇĎn√∂kk√©nt lesz sz√ľks√©ge a j√∂vŇĎben. A sz√°nd√©kosan k√∂d√∂s, de az√©rt kisziv√°rogtatott elk√©pzel√©s szerint Rog√°n a nem k√∂rvonalazott feladat√°t a L√°z√°r vezette Minisztereln√∂ks√©gen bel√ľl v√©gezte volna, de √ļgy, hogy a gyakorlatban csak Orb√°nnak kellett volna jelentenie, mik√∂zben form√°lisan L√°z√°r lett volna a fŇĎn√∂ke. L√°z√°r ez ellen elŇĎsz√∂r a h√°tt√©rbŇĎl tiltakozott. Itt-ott olyan cikkek jelentek meg a t√©m√°ban, amikrŇĎl ord√≠tott, hogy maga L√°z√°r tolhatta a h√°tt√©rbŇĎl a mun√≠ci√≥t.

Advertisement

Erre az volt Rog√°n reakci√≥ja, hogy a nemr√©g tartott fideszes frakci√ľl√©sen v√°ratlanul elŇĎ√°llt √©s ŇĎ maga jelentette be saj√°t kinevez√©s√©t. Ez persze nem Rog√°n, hanem Orb√°n reakci√≥ja volt igaz√°b√≥l, hiszen elŇĎbbi nyilv√°n nem jelentgethetett volna be semmit ut√≥bbi enged√©lye n√©lk√ľl. Erre L√°z√°rnak is l√°tv√°nyosat kellett l√©pnie: p√°r nappal a frakci√≥√ľl√©s ut√°n, a pont egy hete tartott szok√°sos maratoni sajt√≥t√°j√©koztat√≥j√°n k√∂r√ľlbel√ľl f√©l √≥r√°n √°t magyar√°zta √ļjra meg √ļjra ugyanazt: Rog√°n kinevez√©s√©t a minisztereln√∂k szuver√©n d√∂nt√©s√©nek tartja, amibe neki nem lehet semmi belesz√≥l√°sa, de a dolog neki akkor elfogadhat√≥, ha Rog√°n √ļj poz√≠ci√≥j√°hoz politikai felelŇĎss√©g is j√°rul. Ezt gyorsan dek√≥dolom norm√°lis magyar nyelvre:

Orb√°n azt nevez ki, akit akar, de √©n a Parlamentben egyetlen Rog√°n √ľgy√©ben feltett interpell√°ci√≥ra vagy k√©rd√©sre sem fogok Rog√°n form√°lis fŇĎn√∂kek√©nt v√°laszolni.

Mondjuk v√©gre ki: L√°z√°r √ļgy besz√©lt, mintha Rog√°n egy forr√≥ krumpli lenne. Ami szinte h√°tborzongat√≥ felismer√©s, tekintve, hogy Rog√°n kuty√°j√°t √©ppen Krumplinak h√≠vj√°k.

Advertisement

√Čs b√°r L√°z√°r egy tov√°bbi sz√≥val sem magyar√°zta meg, hogy mi√©rt nem hajland√≥ tartani a h√°t√°t Rog√°n√©rt, kor√°bbi megnyilatkoz√°sai alap√°n teljesen vil√°gos volt a magyar√°zat. L√°z√°r att√≥l tart, hogy ak√°r olyan √ľgyekben is ki k√©ne √≠gy √°llnia a politikust√°rs√°√©rt, amiket nem tart v√°llalhat√≥nak. Vagyis minimum elk√©pzelhetŇĎnek tartja, hogy a Pasa Park Pas√°j√°r√≥l k√≠nos - nem √°tlagos emberi √©rtelemben, hanem Fidesz-vezetŇĎh√∂z k√©pest is k√≠nos - inform√°ci√≥k pattanhatnak ki b√°rmikor. (Ez az√©rt is pik√°ns, mert ha valaki tudhat Rog√°n igazi √ľgyeirŇĎl, akkor az p√©ld√°ul √©ppen L√°z√°r. Az√©rt meg m√©g pik√°nsabb, mert b√°r Rog√°nr√≥l m√©g egy csom√≥ fideszes is nagy eredeti tŇĎkefelhalmoz√≥k√©nt szokott besz√©lni, az is nyilv√°nval√≥, hogy a FŇĎn√∂k beleegyez√©se vagy legal√°bb szemh√ļny√°sa n√©lk√ľl Rog√°n nem kavarhan√° a doll√°rk√°s√°t, ha t√©nyleg kavarja.)

Nem furcsa, hogy pont abban a Fideszben, ahol bevallottan mindenek felett √°ll√≥ √©rt√©k a loalit√°s meg egym√°s megv√©d√©se, az egyik alapember √≠gy v√°llalhatalanozza a m√°sikat, ha k√∂zvetetten is? EgyfelŇĎl de, m√°sfelŇĎl pont az elm√ļlt egy √©vben akadt erre p√©lda √©s elŇĎfordult, hogy √©ppen L√°z√°r volt a besz√≥l√≥s.

Advertisement

L√°z√°r, mik√∂zben Rog√°n v√°llalhatatlans√°g√°t ecsetelte az √∂sszegyŇĪlt √ļjs√°g√≠r√≥k elŇĎtt, p√©ld√°tlanul ny√≠lt kih√≠v√°st is int√©zett Orb√°nhoz az√°ltal, hogy azt sugallta, ha az ragaszkodik Rog√°n beerŇĎltet√©s√©hez a Minisztereln√∂ks√©gre, ŇĎ t√°vozik.

Ezek ut√°n j√∂tt a most h√©tfŇĎi kompromisszum Orb√°n √©s L√°z√°r k√∂z√∂tt: ut√≥bbinak nem kell lenyelnie Rog√°nt, aki saj√°t, √©rtelmetlen miniszt√©riumot kap ink√°bb Orb√°nt√≥l. Orb√°n ezzel egyszerre ismerte el L√°z√°r jog√°t ahhoz, hogy bottal se piszk√°lja Rog√°nt, illetve deklar√°lta azt, hogy ŇĎneki √≠gy is megfelel a dinamikus expolg√°rmester √©s ingatlanszak√©rtŇĎ. A magyarhoz hasonl√≥ furcsa rendszerek saj√°tja, hogy ez a k√©t deklar√°ci√≥ √≠gy egyszerre megt√∂rt√©nhet.

A 2,5-3 kancell√°ri√°val mŇĪk√∂dŇĎ korm√°nymodell abszurd ugyan, de Orb√°nnak gondolom t√∂k√©letesen megfelel, egyelŇĎre legal√°bbis. A k√©t bizalmasa - √©s potenci√°lis ut√≥dja - √≠gy tov√°bbra is egym√°st figyeli √©s tartja sakkban. Egym√°s vizslat√°sa k√∂zben tal√°n kev√©sb√© lesz idej√ľk √©s energi√°juk a tr√≥nra t√∂rni, gondolhatja a FŇĎn√∂k √©s ebben gondolom igaza is van.

Advertisement

M√°rpedig most t√©nyleg h√ľlyes√©g lenne, ha ny√≠lt p√°rbajoz√°sra fecs√©reln√©k az erŇĎiket, pont akkor, amikor Orb√°n Viktor az Egyes√≠tett Keresztes Hadak √∂njel√∂lt Vez√©nyl√≥ T√°bornokak√©nt poz√≠cion√°lja mag√°t Eur√≥pa, sŇĎt a vil√°g elŇĎtt. M√°s k√©rd√©s, hogy az idŇĎszakos b√©k√©t a minisztereln√∂k milyen beismer√©s √°r√°n tudta megteremteni. Az eg√©sz eset egyet felt√©tlen√ľl bizony√≠t: olyan sok haszn√°lhat√≥ k√°der m√©g a Fideszen bel√ľl sincsen.