Vasárnap megdöntöttem az idei rekordomat, mert három koncertet is végigálltam a végre nyereséges Szigeten. Még nem tudtam eldönteni, hogy megérte-e, mindenesetre most ugyanolyan lestrapáltnak érzem magam, mintha az egész hetet kint töltöttem volna.

Outkast

Megint csak rengeteg ember, j√≥ sz√°zh√ļsz m√©terre lehett√ľnk a sz√≠npadt√≥l, √©s m√©g voltak m√∂g√∂tt√ľnk is elegen. Pedig az Outkast visszat√©rŇĎ turn√©j√°t nem dics√©rt√©k hal√°lra, viszont kit √©rdekel mindez, ha elj√°tssz√°k a Hey Y√°t? √Čs t√©nyleg elj√°tszott√°k, r√°ad√°sul pont j√≥kor, mert addigra m√°r el√©gg√© unatkoztam. Sokan el is vonultak ut√°na.

Az Outkastnak ugyeb√°r az volt a sztorija, hogy Big Boi √©s Andre 3000 t√≠z √©ven √°t dolgoztak egy√ľtt, egyre nagyobb sikerrel, de mire igazi vil√°gszt√°r lett belŇĎl√ľk, addigra m√°r gyakorlatilag megszŇĪnt az egy√ľttes, √©s k√©t sz√≥l√≥lemezt jelentettek meg p√°rhuzamosan. Ez a koncerten is megl√°tszott, egym√°st v√°ltott√°k a sz√≠npadon a show jelentŇĎs r√©sz√©ben, √©s ami kicsit meglepŇĎ lehetett, hogy Big Boi mennyivel jobban nyomta, mint a sokoldal√ļ, extravag√°ns megjelen√©sŇĪ szuperpasi, de n√©ha bizony unalmas Andre 3000.

A sl√°gereket az√©rt j√≥ volt hallani, de √©rdekes m√≥don pont a Hey Ya nem √ľt√∂tt akkor√°t, √©s az√©rt √≠gy is megvolt ennek a klis√©s hiphop-koncert jellege (‚ÄěMake some noooooise" stb.), ami k√©pes elfeledtetni az emberrel, hogy az Outkast pont t√∂bb enn√©l. Azt m√©g valaki elmondhatn√°, mi√©rt √©s kire mondt√°k a koncert v√©g√©n, hogy ‚Äěhe's the Hungarian hipster", mert akkor m√°r pont utat t√∂rtem a t√∂megben kifel√©. Ja, √©s tov√°bbra sincs b√©n√°bb a j√≥m√≥d√ļ feh√©r fiatalokn√°l, akik olyan ‚Äěn√©geresen" pr√≥b√°lnak mozogni √©s gesztikul√°lni.

La Roux

Ezt a koncertet sem v√°rtam olyan iszony√ļan, sŇĎt, viszont m√©gis eg√©sz j√≥ lett, m√©g ha nem is csin√°lt La Roux olyan bulit, mint tavaly a p√°lyat√°rsa, Little Boots. Ellie Jackson ‚Äď aki a f√∂ldig √©lŇĎ feh√©r ballonkab√°tj√°ban most √©pp tiszt√°ra Annie Lennox 1984-bŇĎl ‚Äď ugye egy csom√≥t szenvedett a bombasiker bemutatkoz√°sa √≥ta: itt a Szigeten is megk√©sve j√°tszott elŇĎsz√∂r h√°rom √©ve, most viszont egy √ļj lemezzel a h√≥na alatt j√∂hetett.

Advertisement

Csakaz√©rtsem akartam sir√°nkozni az A38 s√°tor hangz√°sa miatt, de az√©rt a legjobb sz√°ma, a r√∂gt√∂n az elej√©n elŇĎker√ľlŇĎ Fascination alatt f√°j√≥an v√©konyan sz√≥lt csak a szinti, √©s a sz√°mok k√∂z√∂tti felkonfokb√≥l alig hallottam valamit, hi√°ba √°lltam viszonylag k√∂zel a sz√≠npadhoz. Mindenesetre az kider√ľlt, hogy az √ļj sz√°mok is eg√©sz korrektek, de az√©rt az elsŇĎ lemez sl√°gereihez egyik sem m√©rhetŇĎ ‚Äď nekem most k√ľl√∂n√∂sen az I'm Not Your Toy tŇĪnt m√©g jobbnak, mint amilyenre eml√©keztem.

M√©g azon is elt√∂prengtem, hogy 2009-ben No. 1 tudott lenni Angli√°ban egy olyan sz√°m, mint a Bulletproof ‚Äď ma m√°r es√©lye se lenne, sz√≥val m√©g √∂t √©ve is minden jobb volt sokkal. Itt viszont a v√©ge majdnem nem lett j√≥: a szomsz√©dos Nagysz√≠npadon pump√°l√≥ Calvin Harris mŇĪsora v√©g√©n tŇĪzij√°t√©k jelezte a Sziget v√©g√©t, √©s olyan hangosan robbantak egym√°s ut√°n, hogy p√°r percre teljesen ellehetetlen√≠tett√©k szeg√©ny La Roux koncertj√©t, nem is besz√©lve a k√∂z√∂ns√©g szef√≥sabbik r√©sz√©rŇĎl, akik csapot-papot h√°trahagyva rohantak ki tŇĪzij√°t√©kot n√©zni. √ďri√°si gratula a szervezŇĎknek!

Advertisement

Darkside

Nicolas Jaar √©s Dave Harrington pont p√°r √≥r√°val a koncert elŇĎtt jelentett√©k be, hogy ennyi volt a projektnek, √©s szeptemberben elb√ļcs√ļznak, √ļgyhogy ak√°r m√©g lehetett is volna valami kiv√©teles jellege a koncertnek, de sajnos m√°s miatt volt az. A m√°r t√∂bbsz√∂r emlegetett idei Sziget-strat√©gia sikeresen meg√∂lte ezt a bulit is, miut√°n a Darkside-ra √©s a szerencs√©tlen A38 s√°torra h√°rult a teher, hogy egyed√ľlik√©nt sz√≥rakoztasson t√∂bb t√≠zezer fesztiv√°ll√°togat√≥t.

Advertisement

Term√©szetesen ez eleve hal√°lra volt √≠t√©lve, hiszen a Darkside eleve nem az a hars√°ny, buliz√≥s zene, amivel a Calvin HarrisrŇĎl √©rkezŇĎ t√∂megeket m√©g tov√°bb lehetne p√∂rgetni, viszont az iszonyatos t√∂meg t√©nyleg √©lvezhetetlenn√© tette a koncertet, amit p√°r sz√°m ut√°n csak a s√°tor kij√°rat√°b√≥l k√≠s√©rtem √ļgy-ahogy figyelemmel. A lassan kibontakoz√≥, csak ritk√°n temp√≥s zene (egyszer m√©g a Moon Safari is eszembe jutott r√≥la) pont nem alkalmas arra, hogy az ember f√©lpercenk√©nt taszig√°lj√°k f√©lre h√ľlyemaszkos holland egyetemist√°k.

Mondjuk m√©g √≠gy is jobban tetszett, mint lemezen, de j√≥ lett volna ezt norm√°lis k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt, √©s nem a t√∂bb √≥r√°s √°lldog√°l√°s-s√©t√°l√°s ut√°n lef√°radva megn√©zni. A tegnapi bejelent√©s √≥ta viszont tudjuk, hogy ez nem fog √∂sszej√∂nni. Sziget lesz j√∂vŇĎre is, de az ideirŇĎl az az utols√≥ eml√©kem, hogy √°llok a s√°tor kij√°rat√°n√°l, bent t√∂meg, kint pedig hideg √©s h√ļgyszag van, √©s a f√∂ld√∂n alszik egy fiatal k√ľlf√∂ldi p√°r, √©s sem a j√©ghideg talaj, sem pedig az nem zavarja ŇĎket, hogy valamelyik barom r√°juk √∂nt√∂tt egy kors√≥ s√∂rt.

Fotók: Sziget.hu