Illustration for article titled Órák alatt öregszenek meg emberek a Fideszes Médiaháború miatt

Micsoda átalakuláson ment át pár óra alatt Közjó Márton, a 444 publicistája! A médiaháború pillanatok alatt felnőttet, sőt egyenesen öreget farag a frontvonalba küldött újságírókból.

Advertisement

Pénteken 13:59-kor Bede Márton, a 444 akkor még fiatal, de már neves szerzője röviden reagált Socialdance felhasználó Tumblr-posztjára. Socialdance Simicska Lajos nyílt lázadására reflektálva ezt írta korábban:

Ugye mindenkinek tiszta, hogy ebben a sztoriban minden szereplő féreg? Még mielőtt valaki elkezdene Simicska Lajosnak szurkolni.

Advertisement

B. M. ezt fűzte hozzá:

Attól, hogy egy meccsen mindenki féreg – vegyünk példaként bármilyen angol focimeccset –, az ember már csak olyan, hogy ha unalmában azt nézi, automatikusan elkezd valakinek drukkolni.

Advertisement

Ez még a felelőtlen, szinte punkosan trehány Bede volt. Aztán történt valami, amitől a szerző – körülbelül két óra leforgása alatt – megöregedett és megérett, hátrahagyva harmincas éveinek cinizmusát. 16:21-es keltezéssel ugyanis Üsd, vágd, nem apád! címmel publicisztikát élesített a 444-en, aminek rögtön a legelején ez a – sárga háttérrel is kiemelt – alapvetés virít:

Ennek fényében legyen világos: aki ebben a ki tudja, meddig tartó háborúban bármelyik oldalra áll, bármelyik félnek szurkol, az maga is szerepet vállal a magyar közjó további pusztításában.

Advertisement

Fantasztikus, mennyit érett-tisztult Közjó Márton két óra alatt! Kösz, Simicska, kösz, Orbán!

A publicisztika további része nem ennyire meglepő, metamorfózis sincsen benne, az immár igen érett szerző a Simicska-birodalom felmondott szerkesztőit ekézi nagy svunggal.

Advertisement

Az írás végével viszont – KÖZJÓ ide vagy oda – vitatkoznék. Ezt írja ugyanis Bede:

Magyarország elemi érdeke lenne, hogy ez a háború gyorsan véget érjen, és valamennyi szereplője elessen a csatamezőn. Sajnos a háborúk nem így szoktak véget érni.

Advertisement

Hát nem, Magyarországnak szerintem – komolyból mondom, mint Közjó László Bácsi, nem pedig a két órával ezelőtti Leszarom Laci – elemi érdeke lenne, hogy ez a háború minél tovább tartson. A léha érvem emellett, hogy újságolvasóként mondj egy napot, amikor jobban szórakoztál, mint ezen a pénteken. A nem léha pedig az, hogy Magyarországgal mindig az tette a legrosszabbat, ha az aktuális urai komolyból nekigyűrkőztek a kormányzásnak, és megpróbáltak aktívan beletenyerelni az életünkbe. Amikor nem értek rá annyira, néha egészen okés volt.

És egy tuti: ezekben az órákban Orbán Viktor nem kormányoz.

Share This Story

Get our newsletter