This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Így akart öngyilkos lenni a lezuhant Germanwings-gép segédpilótája?

Illustration for article titled Így akart öngyilkos lenni a lezuhant Germanwings-gép segédpilótája?

Az AFP-nek nyilatkozó repülési szakértők ezt a teóriát tartják egyelőre a legvalószínűbbnek. FRISSÍTVE!

Advertisement

Mint ismeretes, a vizsgálatból az derült ki, hogy az egyik pilóta kiment a fülkéből, és nem tudott visszajutni, a gép utolsó perceiben tehát csak a segéd maradt a fülkében.

Advertisement

A francia szakértők szerint az Airbus fekete dobozának vizsgálata után két lehetőség maradt: a segédpilóta hirtelen rosszulléte, vagy az, hogy szándékosan cselekedett így. A rosszullét ellen szól az, hogy a gép egyenletesen lefelé haladó röppályája tudatos navigálásra utal, így marad a második verzió.

A fekete doboz hanganyagán jól hallható, hogy a két pilóta beszélget, aztán az egyik hátratolja a székét, és kimegy az ajtón, onnantól kezdve pedig semmilyen beszélgetés nincs a becsapódásig. Az, hogy a másik pilóta nem tudott visszajönni, csaknem bizonyosan azért történhetett, mert a segédpilóta kizárta őt a fülkéből. Hirtelen rosszullét esetén ugyanis az ajtó a kód beütése után automatikusan kinyílik, kivéve, ha a benti pilóta ezt a megfelelő gombbal megakadályozza.

Advertisement

Az sem valószínű, hogy a kint rekedt pilóta elfelejtette volna a kódot, hiszen ezt rajta kívül a legénység egyéb tagjai is ismerik.

A balesetben 144 utas halt meg, valamint a hatfős legénység.

(via Independent)

UPDATE: A Guardian cikkében még több megállapítás található. Itt már nem is csak szakértők utalnak rá, hanem a vizsgálatban részt vevő francia ügyész is tényként kezeli, hogy a másodpilóta – a 28 éves Andreas Lubitz – szándékosan csapta földbe az Airbust.

Advertisement

Az ügyész, Brice Robin szerint a feketedobozos felvételen végig hallatszik a pilóta normál légzése, ami kizárja, hogy elájult vagy magatehetetlen lett volna, de nem válaszol a kapitánynak, aki hiába próbál kintről visszajutni a pilótafülkébe. Jelen állapot szerint tehát a jelek arra utalnak, hogy Lubitz szándékosan nem engedte vissza a kapitányt a fülkébe.

Arról, hogy mik lehette Lubitz motivációi, egyelőre csak találgatások vannak, azt a hatóságok mindenesetre kizárják, hogy terrorista cselekményről lenne szó.

Advertisement

Fotó: Getty Images

Share This Story

Get our newsletter