Van, hogy bizarr helyzetet okoznak a t√∂rv√©nyek: a Cink olvas√≥ja e pillanatban a R√°ckevei-Duna partj√°n dekkol, egy √©lŇĎ, 50 kil√≥s bus√°val. A t√∂rv√©ny tiltja, hogy visszaengedje, egy m√°sik nem engedi, hogy mag√°val vigye, √≠gy ha rendes √°llampolg√°r, egy megold√°s marad: meg kell √∂lnie.

Eg√©szen extr√©m szitu√°ci√≥ban kereste meg a Cinket G√°bor √©s testv√©re, akik e pillanatban Tasson, a Duna-soron √ľlnek egy st√©gen, √©s azon gondolkodnak, t√∂rv√©nytisztelŇĎ √°llampolg√°rk√©nt milyen fegyverrel √∂ljenek meg egy emberm√©retŇĪ halat. B√°rmi m√°st tesznek ugyanis, b√∂rt√∂nbe is ker√ľlhetnek!

A sztori azzal indult, hogy G√°bor√©k korai b√©k√©shalaz√≥ pec√°ra indultak Tassra, a R√°ckevei Duna-√°g als√≥ v√©g√©hez. √Čs tegnap este eg√©szen extr√©m √©lm√©nyben volt r√©sz√ľk, ugyanis egy szem, annak idej√©n viccbŇĎl megv√°s√°rolt gumikukoric√°val √©s feederbottal egy hatalmas bus√°t fogtak, ami a h√ļszas zsin√≥rral eg√©szen brav√ļros teljes√≠tm√©ny.

Advertisement

A busa ugyan planktont szŇĪr√∂getŇĎ hal, ez√©rt v√©letlen√ľl, a test√©be szokott akadni a horog, de a gumikukorica ez√ļttal a sz√°j√°ban volt.

Gábor így írta le a kalandot, illetve a nagy dilemmájukat:

20-√°s zsinor, feederbot, legal√°bb fel √≥r√°s farasztas ut√°n siker√ľlt a partra kiimadkozni. sz√©pen szajszelbe akadt

este kilenckor fogta, tíz órával az éves kisdunai engedély megvétele után. haloroket hívtuk este, de el akartak hajtani, identol nem rekord listás a busa, délutánig ígértek magukat, nekik van ötven kiloig merleguk

a szomsz√©d postasegyesuleti √∂regeknek volt egy bitang nagy f√©m merito, abba belehajtogattuk nagyj√°b√≥l, azt√°n az erŇĎs embert megfogtuk ketten h√°tulr√≥l es h√°rman kicibaltuk

nem szabad visszaengedni, de √∂tlet√ľnk sincs ki vallalna ekkora m√©sz√°rl√°st

A bizarr helyzet az√©rt alakult ki, mert a 2013 √≥ta √©rv√©nyes halgazd√°lkod√°si t√∂rv√©ny szerint tilos √©lve visszaengedni a horg√°szzs√°km√°nyt, ha t√°jidegen faj p√©ld√°ny√°r√≥l van sz√≥. Ez a gyakorlatban √°ltal√°ban teny√©rnyi ez√ľstk√°r√°szokat √©s t√ļr√≥rudinyi t√∂rpeharcs√°kat jelent, most azonban egy gigahalat. Mivel a gerinces √°llatok k√≠nz√°s√°t b√∂rt√∂nb√ľntet√©ssel is szankcion√°lhatja egy m√°sik t√∂rv√©ny, az sz√≥ba sem j√∂het, hogy mondjuk egy zs√°kban a plat√≥ra dobj√°k, √©s √ļgy vigy√©k el az √°llatot. K√≠nozni ugyanis ŇĎshonost √©s betolakod√≥t egyar√°nt tilos. Egy ekkora busa leg√°lis elvitel√©hez √≠gy tart√°lykocsi kellene.

Advertisement

Nem marad m√°s, mint a m√©sz√°rl√°s. De egy ilyen nagy haln√°l ez sem egy√©rtelmŇĪ, k√°b√© olyan neh√©z meg√∂lni egy ekkor√°t halat, mint egy ekkora emlŇĎst, mondjuk egy diszn√≥t. Itt nem el√©g klopfol√≥val vagy a k√©ssel fejbe verni az √°ldozatot. A Po foly√≥n p√©ld√°ul, ahol szakm√°nyba fogj√°k a hatalmas, 70-100 kil√≥s harcs√°kat, az a m√≥dszer alakult ki, hogy a 2-2,5 m√©teres √≥ri√°sokat fell√≥gatj√°k, majd lev√°gj√°k a farok√ļsz√≥jukat, mert ott halad el egy fontosabb er√ľk, √≠gy p√°r perc alatt elv√©reznek. Az √°rt√©ri erdŇĎ ez√©rt egyes szakaszokon √ļgy n√©z ki, mint egy Bosch-festrm√©ny, miut√°n mind egy sz√°lig meg√∂lt√©k a szereplŇĎit.

EbbŇĎl is l√°tszik, hogy G√°bor√©k nincsenek k√∂nnyŇĪ helyzetben.

Ha a közelben vagy, és profin tudsz ölni, jelentkezz!

Update: Lem√©rt√©k a halat, kisebb a becs√ľltn√©l, de az√©rt j√≥ nagy, az √∂l√©srŇĎl egyelŇĎre nincs friss inform√°ci√≥m. √ćme az √ľzenet:

ideertek a halŇĎr√∂k, persze tulbecsultuk a s√ļly√°t

38kg, 118 hossz√ļ, 93cm a kerulete