Illustration for article titled Olvasónk ember méretű halat fogott, meg kéne ölnie, de nem tudja

Van, hogy bizarr helyzetet okoznak a törvények: a Cink olvasója e pillanatban a Ráckevei-Duna partján dekkol, egy élő, 50 kilós busával. A törvény tiltja, hogy visszaengedje, egy másik nem engedi, hogy magával vigye, így ha rendes állampolgár, egy megoldás marad: meg kell ölnie.

Advertisement
Illustration for article titled Olvasónk ember méretű halat fogott, meg kéne ölnie, de nem tudja

Egészen extrém szituációban kereste meg a Cinket Gábor és testvére, akik e pillanatban Tasson, a Duna-soron ülnek egy stégen, és azon gondolkodnak, törvénytisztelő állampolgárként milyen fegyverrel öljenek meg egy emberméretű halat. Bármi mást tesznek ugyanis, börtönbe is kerülhetnek!

Advertisement

A sztori azzal indult, hogy Gáborék korai békéshalazó pecára indultak Tassra, a Ráckevei Duna-ág alsó végéhez. És tegnap este egészen extrém élményben volt részük, ugyanis egy szem, annak idején viccből megvásárolt gumikukoricával és feederbottal egy hatalmas busát fogtak, ami a húszas zsinórral egészen bravúros teljesítmény.

Illustration for article titled Olvasónk ember méretű halat fogott, meg kéne ölnie, de nem tudja
Advertisement

A busa ugyan planktont szűrögető hal, ezért véletlenül, a testébe szokott akadni a horog, de a gumikukorica ezúttal a szájában volt.

Gábor így írta le a kalandot, illetve a nagy dilemmájukat:

20-ás zsinor, feederbot, legalább fel órás farasztas után sikerült a partra kiimadkozni. szépen szajszelbe akadt

este kilenckor fogta, tíz órával az éves kisdunai engedély megvétele után. haloroket hívtuk este, de el akartak hajtani, identol nem rekord listás a busa, délutánig ígértek magukat, nekik van ötven kiloig merleguk

a szomszéd postasegyesuleti öregeknek volt egy bitang nagy fém merito, abba belehajtogattuk nagyjából, aztán az erős embert megfogtuk ketten hátulról es hárman kicibaltuk

nem szabad visszaengedni, de ötletünk sincs ki vallalna ekkora mészárlást

A bizarr helyzet azért alakult ki, mert a 2013 óta érvényes halgazdálkodási törvény szerint tilos élve visszaengedni a horgászzsákmányt, ha tájidegen faj példányáról van szó. Ez a gyakorlatban általában tenyérnyi ezüstkárászokat és túrórudinyi törpeharcsákat jelent, most azonban egy gigahalat. Mivel a gerinces állatok kínzását börtönbüntetéssel is szankcionálhatja egy másik törvény, az szóba sem jöhet, hogy mondjuk egy zsákban a platóra dobják, és úgy vigyék el az állatot. Kínozni ugyanis őshonost és betolakodót egyaránt tilos. Egy ekkora busa legális elviteléhez így tartálykocsi kellene.

Advertisement

Nem marad más, mint a mészárlás. De egy ilyen nagy halnál ez sem egyértelmű, kábé olyan nehéz megölni egy ekkorát halat, mint egy ekkora emlőst, mondjuk egy disznót. Itt nem elég klopfolóval vagy a késsel fejbe verni az áldozatot. A Po folyón például, ahol szakmányba fogják a hatalmas, 70-100 kilós harcsákat, az a módszer alakult ki, hogy a 2-2,5 méteres óriásokat fellógatják, majd levágják a farokúszójukat, mert ott halad el egy fontosabb erük, így pár perc alatt elvéreznek. Az ártéri erdő ezért egyes szakaszokon úgy néz ki, mint egy Bosch-festrmény, miután mind egy szálig megölték a szereplőit.

Ebből is látszik, hogy Gáborék nincsenek könnyű helyzetben.

Ha a közelben vagy, és profin tudsz ölni, jelentkezz!

Update: Lemérték a halat, kisebb a becsültnél, de azért jó nagy, az ölésről egyelőre nincs friss információm. Íme az üzenet:

ideertek a halőrök, persze tulbecsultuk a súlyát

38kg, 118 hosszú, 93cm a kerulete

Share This Story

Get our newsletter