Lezajlott a magyar plak√°tmŇĪv√©szet eddigi legfontosabb √©s legforr√≥bb aukci√≥ja, amin a tavaly elhunyt Hel√©nyi Tibor hagyat√©k√°b√≥l kiv√°logatott eredeti plak√°ttervekre √©s ritka poszterekre lehetett licit√°lni. Az elad√°sra k√≠n√°lt 52-bŇĎl 30 t√©tel elkelt, az aukci√≥ v√©ge 12,3 milli√≥ forint lett.

V√©gig k√∂vettem vas√°rnap este a Live Auctioneersen megrendezett internetes √°rver√©st, mit mondjak, a fŇĎ t√©telek√©rt v√©rre menŇĎ licitharc d√ļlt. A v√©geredm√©ny azt mutatja, m√©lyre ny√ļltak p√©nzt√°rc√°jukba a legk√ľl√∂nlegesebb t√©telekre v√°gyakoz√≥, feltehetŇĎen k√ľlf√∂ldi gyŇĪjtŇĎk.

√ćme a fŇĎbb eredm√©nyek:

A legtovább a Birodalom visszavág eredeti plakáttervéért, egy 60*40 cm-es olajfestményért ment a harc, ami 14 250 dollárért, azaz kb. 4 435 000 forintért, a kikiáltási ár (1950 dollár) több mint hétszereséért kelt el.

Advertisement

A Csillagok h√°bor√ļja eredeti plak√°tterve, egy 60*40 cm-es olajfestm√©ny 12 750 doll√°r√©rt, kb. 3 586 000 forint√©rt, a kiki√°lt√°si √°r (2350 doll√°r) t√∂bb mint √∂tsz√∂r√∂s√©√©rt kelt el.

A Jedi visszatér eredeti plakátterve, egy 60*40 cm-es olajfestmény 5100 dollárért, kb. 1 434 000 forintért, a kikiáltási ár (1550 dollár) több mint háromszorosáért kelt el.

Advertisement

A tril√≥gia teh√°t j√≥l meg√©rdemelten csaknem 9,5 milli√≥ forint√©rt lelt √ļj gazd√°(k)ra.

Advertisement

A Birodalom visszavág hatalmas, egyíves moziplakátjáért is komoly licitálás folyt, a 700 dollárról induló licit 4000 (négyezer) dollárnál állt meg. Nem is tudom, adtak-e valaha magyar moziplakátért 1,1 millió forintot. Nemigen.

A nyolcadik utas: a Halál olajfestmény plakátterve 880 dollárról indulva 2200 dollárért, kábé 620 000 Ft-ért ment el, míg maga a plakát 240 dollár kikiáltási áron.

Advertisement

A Jedi visszat√©r hatalmas, egy√≠ves moziplak√°tja 500 doll√°rr√≥l 1325 doll√°rig k√ļszott (k√°b√© 370 000 Ft). A Csillagok h√°bor√ļja f√©l√≠ves moziplak√°t 670 doll√°r√©rt kelt el (kb. 190 000 Ft).

Advertisement

A Csillagok h√°bor√ļja novoplastos t√°rsasj√°t√©k eredeti grafikai terve 600 doll√°r√©rt lelt gazd√°ra, √©s √©rdemes m√©g megeml√≠teni a Harmadik t√≠pus√ļ tal√°lkoz√°sok kultikus Spielberg sci-fi magyar moziplak√°tj√°t is, ami 450 doll√°r√©rt kelt el (200 doll√°ros kiki√°lt√°si √°rr√≥l indulva). Hel√©nyi kev√©ss√© ismert plak√°tjai, plak√°ttervei vagy kiki√°lt√°si √°ron keltek el, vagy licit n√©lk√ľl maradtak (22 t√©tel nem v√°ltott ki √©rdeklŇĎd√©st). Az aukci√≥ azonban √≠gy is rendk√≠v√ľl impressz√≠v, 12,3 milli√≥ forintos √∂sszbev√©tellel z√°rult.

Advertisement

V√°rkonyi √Ād√°m, az √°rver√©st Hel√©nyi √∂r√∂k√∂sei megb√≠z√°s√°b√≥l szervezŇĎ Budapest Poster Gallery alap√≠t√≥ tulajdonosa az aukci√≥ ut√°n nem sokkal a Cinknek √ļgy nyilatkozott, a v√©geredm√©ny minden elkepzel√©s√©t fel√ľlm√ļlta.

Nagyon √∂r√ľl√∂k, hogy ilyen j√≥l siker√ľlt, √©s ez komoly renom√©t ad Hel√©nyi Tibor munk√°ss√°g√°nak is, ami persze eddig sem volt rossz.

Advertisement

Az egyes t√©telek n√©pszerŇĪs√©g√©vel kapcsolatban V√°rkonyi √≠gy foglalta √∂ssze az aukci√≥ tanuls√°gait:

Az megy, ami klasszikus, sokak √°ltal gyŇĪjt√∂tt filmhez k√∂tŇĎdik. Hi√°ba zseni√°lis a Saturn 3 (A 3. sz√°m√ļ ŇĪrb√°zis ‚Äď a. szerk) plak√°tja, mivel a film gyenge, nem ment. Ha az lenne a tetej√©re √≠rva, hogy Csillagok h√°bor√ļja, √∂ld√∂klŇĎ k√ľzdelem lett volna √©rte.