Illustration for article titled Október 23 - Induljon a banzáj! (percről percre)

11:50
Most itt ülök a Ferenciek terénél az Ibolyában, ahol a pincér fiúk saját bevallásuk szerint nem értik, hogy miért dolgoznak ma. Mindjárt átkavarok valahogy a Bazilikához, ahonnan a Szolidaritás átvonul a Műegyetemhez az összellenzéki csúcsra. Akinek már most elege van az egész felhajtásból, sétáljon egyet a városban! Azokon a részeken, ahol éppen nem árpádsávos zászlókkal, vagy orbánellenes transzparensekkel flangálnak a politikafilek, gyönyörű őszi fények és színek dominálnak. A Károlyi-kertnél például most sétáltam át, nagyon kevesen mozognak arrafelé, egyedül a játszótér van tele.

Advertisement

12:07
MUK! Új értelmet nyert az Erzsébet téri molinó, ami az építkezés végét hivatott jelezni.

12:19
A Bazilika felé galoppozva rájöttem, hogy a Roosevelt térről indultak Kónyáék. Epic fail. Idefelé legalább eligazítottam egy kedves izraeli házaspárt a Dohány utca irányába. Új kihívás: utólérni a Lánchídnál a kritikus tömeget! Soha nem élem túl, hogyha a szakszervezetisek ordítva rohannak át a hídon, minimálbéremelést, munkát és kenyeret követelve. Most félek, hogy lemaradok valamiről. Nagyon.

Advertisement

12:29
A Széchenyi térnél találkoztam az Ötvenhatos Intézet megemlékezésről jövőkkel. Ők is a Műegyetemhez tartanak. Egy házaspárral beszéltem, a feleség szerint õk nem politikai szervezet, a férj azt mondta, a legtöbben DK-sok. Viszonylag csöndesen vonultak, úgyhogy a pártelnököt idézem: üljenek föl a gázsütőre!

12:45

Illustration for article titled Október 23 - Induljon a banzáj! (percről percre)
Advertisement


Olyan vagyok, mint a villám. Utólértem a Szolidaritást! Igen, itt vagyok a Clark Ádám téren, hazaértem. Itt, ahol Bajnai Gordon is beszélt pár hete, itt, ahol hungarocel törött, és Dopeman rúgott a Disznófejű nagyúr disznó fejébe. Kónya beszédének a kulcsszava most a "szobor". Honfoglalók szobránál beszél ma Orbán, akinek tudjuk, mi történt a szobrával- mondta. Györnyörű az idő, mégis csak kétszer annyian vannak, mint reggel a Széna téren. Hol vagytok ilyenkor, forradalmárok? A siklónál sorban álló turisták tekintetéhez lehet most hasonló az enyém.

13:13

Illustration for article titled Október 23 - Induljon a banzáj! (percről percre)
Advertisement

Nem tudom, ki keveri a zenét a Szolidaritás teherautóján, de ha tudjátok, mindenképpen írjátok meg kommentben! Zseniális érzékkel szuperforradalmi Kozmosz számokat és a Prodigy Voodoo People c. opusát játszotta le, ami az ominózus szobordöntés után legalábbis érdekes. Itt ülök a rakparton, a tömeg elvonult, és nagyon éhes vagyok. Ebből már nem lesz ebéd, no de üsse kő!

13:40
A Szent Gellért téren vagyok, sűrűsödik a tömeg. Az első politikai rendezvényen 2006-ban vettem részt. A választások előtti Fidesz nagygyűlésre mentem nagymamámmal, aki meggyőződéses jobboldali. Kezet fogtam Csintalan Sándorral, majd másnap a Változás 2006-os kitűzőmmel feszítettem a suliban. Később rájöttem, hogy ezzel nem lehet csajozni.

Advertisement

14:18
Bajnai beszél. Együtt meg fogjuk csinálni! Mellettem a bácsi: "Azért zártátok ki Gyurcsányt, mi, bazmeg?" Orbán tönkretesz mindent. A gazdaság a mindennapi valóság, most tényleg rosszabbul élünk mint 4 éve. Jönnek a poénok: a család már csak skypon látja az unokát. Mögöttem Scheiring Gábor két csinos hölgyet fotóz. Akit kitakar, ő gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy fiatal Szabó Rebeka.

Illustration for article titled Október 23 - Induljon a banzáj! (percről percre)
Advertisement

14:30
Kezeket a magasba, itt DJ Bajnai! Karmesterként hadonászik a korszakváltó tollakkal. Bemutatja a két mozdultatot, amivel legyőzhető Orbán Ezen kívül copy-paste a tavaly ilyenkori beszédből. Mármint főleg a bullshit részéből.

14:35
Ungár Klára beszél. Közben inkább megkértem Scheiringéket, hogy pózoljanak már nekem is. Kedvesek voltak és megtették: baloldalt a Szabó Rebekára hasonlító hölgy. :)

Advertisement
Illustration for article titled Október 23 - Induljon a banzáj! (percről percre)

14:40
Mostmár Bokros beszél. A jövő évi választás népszavazás lesz. Tűrjük -e a pusztítást? Költői kérdésére megadta a választ is: NEM TŰRJÜK! A Fidesz nem jobboldali, és nem is nemzeti. Találjátok ki melyik a leghitelesebb jobbközép párt, ami piacpárti, európai és magyar! Kommentben várom a megfejtéseket.

Advertisement

14:50
Kunczénak kevés az összefogás. Nekem úgy tűnik nehezen viseli, hogy nincs még befutó listás helye a parlamentben. Kritizálja az összefogást. Szerinte közös lista kell, közös listavezetővel. Most vettem észre, hogy DK transzparens legalább annyi van, mint az MSZP zászló. Eközben hívott Zubreczki kolléga, lemerült a laptopja. I'm the last man standing! Meg kell kerülnie még a BME főépületét, és akkor átadom neki a stafétát. Pihenek, fotózok egy kicsit, még az is lehet hogy eszek valamit. EGYÜTT szurkolunk neked Dávid!

14:55
Most kapaszkodjon meg mindenki a fotelbe, székbe, a színpadon Gyurcsány Ferenc. Politikáról és erkölcsről lesz szó.

Advertisement

15:00
A volt miniszterelnök tisztába tette a helyzetet: így, ahogy a helyzet most áll, az ellenzék nem győzhet. Most azt mondta, hogy Orbánnak mennie kell, erre felzendült az Orbán takarodj. És most jöjjön Zubreczki Dávid a saját percről percre folyamában, sziasztok!

15:10
Amíg Dávid Fodorról tudósít, én sunyiban RÓLA. A kolléga munka közben, íme.

Illustration for article titled Október 23 - Induljon a banzáj! (percről percre)
Advertisement

15:35
Mesterházy Attila beszél. Összefogást követel a tömeg. Önkény, kiszolgáltatottság és reménytelenség van Magyarországon, a Duna túloldalán pedig a szabadság ellenségei. Megint skandál a tömeg: összefogást, összefogást. Azt nem tegnap írták alá, kérdem én?

15:55
Vége, elhagyom a helyszint. Mindjárt beülök valahová, és megosztom veletek a konklúziót.

Advertisement

18:25
Egy levezető kávé után most értem haza. Teljesen leharcolódtam, a laptopom lemerült, a mobilom majdnem, és a pólómon is van egy folt. Direkt nem olvastam még el sehol semmilyen beszámolót a napról, miután ezt kiraktam, belevetem magam. Fontosabb következtetések:

  • Varga Mihály az egyik legjobban felépített karakter a Fideszben. Ahogy ott állt az emelvényen a két Mammut között és a gazdasági szabadságharcról beszélt, azt éreztem, hogy erre az emberre nem lehet haragudni. Nem tudom pontosan, hogy ez minek köszönhető, de így van.
  • Ha az ellenzéki térfél a Holland-Magyar, akkor Gyurcsány és Fodor az új van Persie és Robben, Bajnai és Mesterházy pedig Devecseri és Guzmics. Egyrészt a DK szimpatizánsok akkora arányban voltak jelen a demonstráción (például az Együtt aktív támogatóihoz képest, már amennyiben vannak ilyenek), amennyit a párt mérete egészen biztosan nem indokol. Másrészt ha jól láttam, Gyurcsánynak és Fodornak sikerült maga mellé állítania a tömeget. Amikor Mesterházy beszéde után fölzendült az "Összefogást" rigmus, ott és akkor bukott ez igazán a felszínre. Kíváncsi vagyok, történik -e valami a következő hetekben összefogás ügyben.
  • A politika nem veszi el az étvágyat. Az enyémet legalábbis biztos nem.

Köszönöm, hogy velünk tartottatok, további jó ünneplést!

Share This Story

Get our newsletter