2013 van j√≥ember, itt m√°r nem el√©g egy egyszerŇĪ melltart√≥! J√∂hetnek a viccek a cicis k√©k hal√°lr√≥l.

Azt √≠rja a BBC, hogy a Microsoft kutat√≥i kifejlesztettek egy olyan melltart√≥t, ami m√©ri, hogy a viselŇĎje mekkora stressz alatt √°ll. Olyan √©rz√©kelŇĎk vannak benne, amik figyelik a sz√≠vmŇĪk√∂d√©st √©s a bŇĎr reakci√≥t, hogy azt√°n abb√≥l vonjanak le k√∂vetkeztet√©seket az ember hangulat√°r√≥l.

A vizsg√°lt adatokat a melltart√≥ tov√°bb√≠tja egy okostelefonra, aminek egy alkalmaz√°sa jelez, ha fenn√°ll a k√©nyszeres ev√©s vesz√©lye. A c√©l ugyanis az volt, hogy hogy kital√°ljanak egy olyan t√°rgyat, amivel meg lehet akad√°lyozni a k√©nyszeres, t√ļlzott stressz alatt t√∂rt√©nŇĎ zab√°l√°st.

Advertisement

Igaz√°b√≥l lehetett volna egy sima trik√≥ is, de a fejlesztŇĎk √ļgy gondolt√°k, hogy egy melltart√≥val lehet a legk√∂zelebb jutni egy ember sz√≠v√©hez. Pr√≥b√°lkoztak azzal is, hogy f√©rfiaknak sz√°nt als√≥nemŇĪbe tettek szenzorokat, de az nem mŇĪk√∂d√∂tt, mert t√ļl messze voltak a sz√≠vtŇĎl. Most olvass√°tok el megint ezt a k√©t mondatot √©s gondoljatok ezekre az inform√°ci√≥kra √ļgy, mintha csod√°latos metafor√°k lenn√©nek a f√©rfiak √©s nŇĎk k√∂z√∂tti k√ľl√∂nbs√©grŇĎl.

Az okosmelltart√≥t n√©gy napon kereszt√ľl, napi hat √≥r√°n √°t tesztelt√©k. A Microsoft egyik fŇĎkutat√≥ja, Asta Roseway azt mondta, hogy el√©g f√°raszt√≥ munka volt, mert a melltart√≥t 3-4 √≥r√°nk√©nt mindig le kellett venni √©s √ļjrat√∂lteni az elemeit.

Advertisement

A BBC megjegyzi, hogy nem ez az egyetlen hordhat√≥ okosruha mostan√°ban, m√ļlt h√≥napban egy Twitterhez k√∂t√∂tt melltart√≥r√≥l √©rkeztek h√≠rek, tavaly egy olyan melltart√≥t szabalmaztattak, amik a testhŇĎ alapj√°n pr√≥b√°lja megelŇĎzni a mellr√°kot, Indi√°ban pedig olyan cicifixen dolgoznak, ami sokkolja a mellmarkol√°sz√≥ erŇĎszakoskod√≥kat.