Egyre több publicista tartja valószínűnek, hogy ez be fog következni, és olyanok is vannak sokan, akik szerint sürgősen tenni kell valamit ellene. Hétfőn délelőtt magam is felvetettem már ezt a lehetőséget – hogy elsőként-e, vagy sem, tökmindegy –, de mikor jön el maga a pillanat?

Advertisement

Ide tartozik, hogy kaptam egy régi cikket Török Gábortól, amelyből kiderült, hogy amikor a Jobbikot az 1994–98 közti torgyáni Független Kisgazdapárttal hasonlítottam össze, tévedtem kicsit. Arra ugyanis rosszul emlékeztem, hogy az a régi viccpárt őrületes előnnyel vezetett volna valaha is a felmérésekben. Mert kétszer is állt ugyan az élen, de egyszer sem húzott el az MSZP-től, illetve a Fidesztől. Először 1995 őszén – a Bokros-csomag eredményes szidalmazásának köszönhetően – kerültek első helyre Torgyánék, de azt a fórt az elnök ‘96 tavaszi borzalmas beszéde nyomán elbukták. Innen később a Tocsik-botrány után sikerült megint visszakapaszkodniuk, ám ennek a balhénak a gyümölcseiből már a Fidesznek is jutott bőven, vagyis 1996 végén, 1997 elején az újra erős MSZP-vel együtt hárman robogtak az élen.

Ám a huszonsok százaléknyi akkori támogatóból a választásokra mindössze 13 maradt.

Úgyhogy hadd hívjam fel a figyelmet ismételten arra, hogy 2018-ig pontosan három év van hátra. Ezért elég mókásnak tartom azokat az írásokat, amelyek szerint immár szinte biztos, hogy három egyenlő erő – miszerint a Fidesz, a Jobbik és a baloldal, hehe – küzdelmére kell majd számítanunk. Nem. Egyszerűen fogalmunk sincs, hogy mire kell számítanunk.

A magyar pártrendszer semmivel sem kevésbé képlékeny, mint húsz évvel ezelőtt. A Jobbik és a népszerűsége nyilván nem fog magától elmúlni, de pontosan így maradni sem fog semmi, és hogy a tendenciák mit csinálnak, az az összes többi szereplőn és valamennyi választón is múlik. Tapolca pedig nem sokkal több, mint Tapolca.

Advertisement

Viszont. Egyrészt játszani jó. Másrészt meg tartom, amit hétfőn írtam:

A Jobbik joggal értékeli áttörésként a dolgot, és mivel sokat számít, kiről hiszik el a választók, hogy képes nyerni – bebizonyosodott, hogy a Jobbik képes –, ezért támogatóinak száma, aránya a következő hónapokban növekedni fog. Nem tartom kizártnak, hogy lesz olyan pillanat – már az idén nyáron –, amikor Vona Gábor pártja az első helyre kerül a közvélemény-kutatásokban.

Advertisement

Úgyhogy mindezek alapján és belőlük kiindulva azt a kérdést szeretném most feltenni, hogy:

Advertisement

Folytatása következik, ahogy mondani szokás. Arról pedig majd jó sokat fogunk beszélni.

Share This Story

Get our newsletter