Obama szerint megfélemlítik a magyar civileket

Illustration for article titled Obama szerint megfélemlítik a magyar civileket

Az amerikai elnök Oroszországgal, Kínával és Azerbajdzsánnal együtt emlegette Magyarországot, mint olyan országokat, ahol korlátozzák a civil szervezetek működését.

Advertisement

Barack Obama New Yorkban szólalt fel a Clinton Globális Kezdeményezés éves tanácskozásán, a Magyarországgal kapcsolatos gondolat egész pontosan így szólt:

"Oroszországtól Kínáig és Venezueláig könyörtelen megleckéztetéseknek vagyunk a tanúi, valamint annak, hogy a jogos elégedetlenséget felforgatásként becsmérlik. Olyan helyeken, mint Azerbajdzsán, a törvények hihetetlenül megnehezítik a civil szervezeteknek még a működését is. Magyarországtól Egyiptomig egyre inkább véget nem érő szabályozások és nyílt megfélemlítések veszik célba a civil társadalmat. És szerte a világon olyan bátor férfiakat és nőket támadnak meg, sőt, ölnek meg, akik fel merik emelni a hangjukat."

Advertisement

Obama szerint a civil szervezetek elleni támadás voltaképpen a demokrácia elleni támadás, ezért az egész amerikai kormány feladata lesz mostantól a civil társadalommal való együttműködés. Megígérte, hogy növelni fogják a civil társadalmi csoportok támogatását, legyen szó helyi innovációs központokról, vagy más, egyéb módszerekről.

Az elnök Martin Luther Kinget is idézve tett hitet a civil szervezetek mellett, mert "hétköznapi emberek tesznek rendkívüli dolgokat minden egyes napon", és ezzel az igazságosság felé mozdítják a világot. Mindeközben épp tegnap derült ki, hogy idehaza a Kehi kérte a NAV-ot, hogy függessze fel a norvég civil támogatási pénzekről döntő konzorcium valamennyi tagjának adószámát.

Advertisement

Fotó: AP Photo/Carolyn Kaster

Share This Story

Get our newsletter