Az amerikai eln√∂k Oroszorsz√°ggal, K√≠n√°val √©s Azerbajdzs√°nnal egy√ľtt emlegette Magyarorsz√°got, mint olyan orsz√°gokat, ahol korl√°tozz√°k a civil szervezetek mŇĪk√∂d√©s√©t.

Barack Obama New Yorkban szólalt fel a Clinton Globális Kezdeményezés éves tanácskozásán, a Magyarországgal kapcsolatos gondolat egész pontosan így szólt:

"Oroszorsz√°gt√≥l K√≠n√°ig √©s Venezuel√°ig k√∂ny√∂rtelen megleck√©ztet√©seknek vagyunk a tan√ļi, valamint annak, hogy a jogos el√©gedetlens√©get felforgat√°sk√©nt becsm√©rlik. Olyan helyeken, mint Azerbajdzs√°n, a t√∂rv√©nyek hihetetlen√ľl megnehez√≠tik a civil szervezeteknek m√©g a mŇĪk√∂d√©s√©t is. Magyarorsz√°gt√≥l Egyiptomig egyre ink√°bb v√©get nem √©rŇĎ szab√°lyoz√°sok √©s ny√≠lt megf√©leml√≠t√©sek veszik c√©lba a civil t√°rsadalmat. √Čs szerte a vil√°gon olyan b√°tor f√©rfiakat √©s nŇĎket t√°madnak meg, sŇĎt, √∂lnek meg, akik fel merik emelni a hangjukat."

Obama szerint a civil szervezetek elleni t√°mad√°s voltak√©ppen a demokr√°cia elleni t√°mad√°s, ez√©rt az eg√©sz amerikai korm√°ny feladata lesz mostant√≥l a civil t√°rsadalommal val√≥ egy√ľttmŇĪk√∂d√©s. Meg√≠g√©rte, hogy n√∂velni fogj√°k a civil t√°rsadalmi csoportok t√°mogat√°s√°t, legyen sz√≥ helyi innov√°ci√≥s k√∂zpontokr√≥l, vagy m√°s, egy√©b m√≥dszerekrŇĎl.

Az eln√∂k Martin Luther Kinget is id√©zve tett hitet a civil szervezetek mellett, mert "h√©tk√∂znapi emberek tesznek rendk√≠v√ľli dolgokat minden egyes napon", √©s ezzel az igazs√°goss√°g fel√© mozd√≠tj√°k a vil√°got. Mindek√∂zben √©pp tegnap der√ľlt ki, hogy idehaza a Kehi k√©rte a NAV-ot, hogy f√ľggessze fel a norv√©g civil t√°mogat√°si p√©nzekrŇĎl d√∂ntŇĎ konzorcium valamennyi tagj√°nak ad√≥sz√°m√°t.

Fotó: AP Photo/Carolyn Kaster