Obama nem örül, hogy a Sony nem mutatja be a Kim Dzsongun-filmet

Az amerikai elnök bánja, hogy a Sony nem tárgyalt vele, mielőtt meghozták a döntést, hogy nem mutatják be most karácsonykor a The Interview c. filmet. Előtte – az FBI nyomozása szerint – észak-korai hekkertámadás érte a stúdiót, és az internetre kikerült egy csomó adat.

A filmben két amerikai újságíró (James Franco, Seth Rogen) a CIA megbízásából merényletet követ el az észak-koreai diktátor ellen. Már maga a jelenet is kiszivárgott az internetre.

Advertisement

Az észak-koreai rezsim már több mint fél éve tiltakozott a film miatt – többek között az ENSZ-nél –, mivel bemutatását háborús, illetve terrorista cselekménynek tartják.

Obama most elmondta, nem jó, ha olyan helyzetbe kerülnek, ahol fenyegetésekkel meg lehet félemlíteni valakit, és nem lehet olyan a társadalom, melyben "valahonnan valami diktátor elkezd cenzúrát gyakorolni az Egyesült Államokban." "Képzeljük el, milyen lenne, ha a producerek és a forgalmazók el kezdenének öncenzúrát gyakorolni, mert nem akarnak megbántani valakit."

Az elnök azt is elmondta, válaszolni fognak a támadásra, de részletekbe nem ment bele. Az Egyesült Államok megerősítette a kibervédelmét, viszont egy-egy sikeres támadás a jövőben is bekövetkezhet.

Advertisement

John McCain szenátor is reagált az esetre, pénteken úgy nyilatkozott, hogy ennél nagyobb csapást a szólásszabadságra még életében nem látott. Szerinte a hekkertámadás háborús cselekmény, és erre válaszolni kell. Nem rakétákkal, szintén kibertámadással.

Michael Lynton, a Sony egyik fejese viszont úgy reagált az elnök szavaira, hogy ők kitartanak, továbbra is szeretnék bemutatni a filmet, de a mozitulajdonosok egy jelentős része nem hajlandó karácsonykor vetíteni a The Interview-t. Lynton reméli, hogy aki kíváncsi rá, az láthatja majd a filmet.

Advertisement

via Daily Dot, CNN

Share This Story