​Obama bekamerázza az amerikai rendőröket

Illustration for article titled ​Obama bekamerázza az amerikai rendőröket

Nem bírnak magukkal, ha feketét látnak. Ha testkamera van rajtuk, azonnal zuhan az agresszív atrocitások száma, az amerikai elnök ezért azonnal bedrótozna ötvenezer rendőrt.

Advertisement

Miután az esküdtszék még a vádemelést sem szavazta meg a Ferguson városában egy fegyvertelen, előtt négyszere meglőtt, súlyos sérültet fejbelövő rendőr ügyében, Obama elnök cselekvésre szánta el magát.

Hároméves, 263 millió dolláros programot fogadtatna el a Képviselőházzal. Ennek részeként a központi költségvetés állná a testre szerelhető kamerák költségeinek a felét, és pótkiképzéseket is tartanának a rendőröknek. A reform részeként Obama elnöki rendeletben szigorítja anak a szabályait, hogy a rendőrség mikor és milyen katonai felszerelést használhasson. Az sem kizárt, hogy teljesen meg fogja tiltani a hadi felszerelés ilyen felhasználását. A feketék jó része ugyanis amerikai állampolgárok elleni hadviselésként értelmezte, hogy a rohamrendőrség több helyen olyan cuccban, fegyverekkel és járművekkel vonult fel a tüntetéseikre, mintha Irakban vagy Afganisztán indultak volna terroristaellenes bevetésre.

Advertisement

A rendőrök bekamerázásának gondolata nem mindenkinek testzik, egyes jogvédők attól tartanak, hogy a felvételek manipulálhatók lesznek, a lakosság ellenőrzése viszont növekszik. Az sem világos, hogy a kamerák állandóan be lennének-e kapcsolva, ha pedig nem, akkor pontosan mikor kellene elindítani a felvételt.

Az Egyesült Államokban egyre súlyosabb problémát okoz a rendőrség gyakorlati rasszizmusa: a feketéket aránytalanul sokszor igazoltatják és zaklatják önmagában a bőrszínük miatt, és sokkal erőszakosabban bánnak velük. Bár hasonló arányban fogyasztanak marihuánát, egy fekete férfinak négyszer nagyobb az esélye, hogy átkutassák füvet keresve. Arra pedig, hogy egy rendőr meglője őket, 21-szer nagyobb a sanszuk.

Advertisement

(via mic.com)

Share This Story

Get our newsletter