A nyugati demokratikus berendezked√©s felsŇĎbbrendŇĪs√©g√©t √©s eredm√©nyess√©g√©t vonja k√©ts√©gbe a k√≠nai k√∂zponti p√°rtlap, a Zsenmin Zsipao h√©tfŇĎi komment√°rja, amelyben a "sz√≠nes forradalmak" √°ltal elŇĎid√©zett k√°oszra √©s a brit parlament √∂sszet√©tel√©re is kit√©r.

Az √ļjs√°g arra figyelmeztet, K√≠n√°nak vigy√°znia kell, nehogy az √ļgynevezett "nyugati st√≠lus√ļ demokr√°cia" csapd√°j√°ba essen. Ezt al√°t√°masztand√≥ felhozza, hogy az elm√ļlt h√≥napokban KijevtŇĎl Bangkokig az utcai politiz√°l√°s, a k√∂zvetlen konfront√°ci√≥ "m√©ly f√°jdalmat" eredm√©nyezett.

Az elm√ļlt √©vek sz√≠nes forradalmaira visszatekintve meg√°llap√≠tja, hogy Nyugat-√Āzsi√°t√≥l √Čszak-Afrik√°ig sok orsz√°g zuhant a "nyugati demokr√°cia zavaros ŇĎr√ľlet√©be", amely sem boldogs√°got, sem stabilit√°st nem hozott. A lap szerint a k√≠naiaknak √∂r√ľlni√ľk kell, hogy orsz√°guk kitart a saj√°tos k√≠nai szocializmus √©p√≠t√©se mellett, mert ellenkezŇĎ esetben k√©rd√©s, hogy b√©ke lenne-e az orsz√°gban. A brit parlamentben m√©g mindig √∂r√∂kletes nemesi c√≠mmel rendelkezŇĎk vannak, ami a k√≠nai emberek sz√°m√°ra elk√©pzelhetetlen - jegyezte m√©g meg a Zsenmin Zsipao, s ism√©t arra a k√∂vetkeztet√©sre jutott: K√≠n√°nak folytatnia kell megkezdett √ļtj√°t.

A k√≠nai p√°rt- √©s √°llami vezet√©s √°ltal√°ban a nagy belpolitikai esem√©nyek idŇĎszak√°ban, mint a parlament √©ves √ľl√©se vagy az √∂t√©vente megrendezendŇĎ p√°rtkongresszusok alkalm√°val rendszeresen megerŇĎs√≠ti: K√≠na nem k√≠v√°nja k√∂vetni a nyugati mint√°t. Amikor Hszi Csin-ping √°llameln√∂k-p√°rtfŇĎtitk√°r √°prilisban Eur√≥p√°ban j√°rt, egyik besz√©de alkalm√°val kifejtette, orsz√°ga m√°r t√∂bbf√©le politikai rendszert √°t√©lt, s nem tudja lem√°solni m√°s orsz√°gok politikai rendszer√©t vagy fejlŇĎd√©si modellj√©t. "A k√≠nai emberek m√°r t√∂bb mint k√©tezer √©vvel ezelŇĎtt meg kellett tapasztalniuk, hogy az √≠zletes d√©li narancs, ha √©szakon termelik, savany√ļ lesz" - magyar√°zta Belgiumban.

A k√≠nai k√∂zponti propagandair√°ny√≠t√°s a jelek szerint idŇĎrŇĎl idŇĎre fontosnak tartja a hazai k√∂zv√©lem√©nyt is meggyŇĎzni arr√≥l, hogy a vil√°g legn√©pesebb √©s legnagyobb fejlŇĎdŇĎ orsz√°ga a maga √ļtj√°t k√≠v√°nja j√°rni.

Advertisement

Az 1989-es pekingi di√°kl√°zad√°s r√©sztvevŇĎje, a Tienanmen t√©ri √©hs√©gsztr√°jk egyik kezdem√©nyezŇĎje, Csou Tuo a napokban maga is azt nyilatkozta, hogy "utcai demonstr√°ci√≥kkal K√≠n√°ban nem lehet demokr√°ci√°t teremteni". Szerinte a jog√°llamis√°g, az alkotm√°ny erej√©vel, az alapvetŇĎ szem√©lyi szabads√°gjogok biztos√≠t√°s√°val √©s a hatalom egyidejŇĪ korl√°toz√°s√°val lehet csak fokozatosan √©p√≠tkezni. Megl√°t√°sa szerint a jelenlegi vezet√©s elk√∂telezett a reform ir√°nt.

[MTI-√∂sszefoglal√≥, a poszt c√≠m√©t nem a h√≠r√ľgyn√∂ks√©gtŇĎl vettem √°t]