A Cream énekes-basszusgitárosa szombaton halt meg, 71 éves volt.

A h√©ten Bruce m√°r nem az elsŇĎ halottja a popt√∂rt√©netnek, viszont egy√©rtelmŇĪen a legnagyobb n√©v is k√∂z√ľl√ľk. (Eml√©keztetŇĎ√ľl: John Holt, Alvin Stardust is a h√©ten halt meg, valamint a szaxofonos Raphael Ravenscroft is, aki a Baker Street c. sl√°gerben j√°tszott.)

A sk√≥t zen√©sz csellist√°nak tanult, k√©sŇĎbb jazz- majd blueszenekarokban kezdett j√°tszani: egy r√∂vid ideig John Mayall zenekar√°nak is tagja volt, √©s itt j√°tszott elŇĎsz√∂r egy√ľtt Eric Claptonnal. K√©sŇĎbb besz√°llt a Manfred Mannbe is, majd 1966-ban Claptonnal √©s a dobos Ginger Bakerrel alak√≠totta meg a Creamet.

A tri√≥ a korszak egyik legnagyobb hat√°s√ļ zenekara lett, Bruce basszusj√°t√©ka pedig sz√°mos k√©sŇĎbbi basszusgit√°rosra volt komoly hat√°ssal. A blues, hard rock, jazz √©s pszichedelikus rockelemeket felvonultat√≥ Cream h√°rom √©v ut√°n oszlott fel, √©s Bruce sz√≥l√≥ban, illetve egy√©b zenekarokban m√©g t√∂bb mint n√©gy √©vtizeden √°t j√°tszott.

A hetvenes √©vek v√©g√©n drogf√ľggŇĎs√©ge miatt teljesen t√∂nkrement, inn√©t szedte mag√°t √∂ssze √ļjra, √©s ism√©t session zen√©szk√©nt dolgozott egy darabig. 2003-ban m√°jr√°kkal kezelt√©k, de meggy√≥gyult, olyannyira, hogy k√©t √©vvel k√©sŇĎbb egy r√∂vid idŇĎre m√©g a Cream is √ļjj√°alakult.

Advertisement

Bruce most m√°jbetegs√©gben halt meg, hal√°lh√≠r√©t k√∂vetŇĎen pedig Geezer ButlertŇĎl kezdve Roger Watersig sz√°mos nagy zen√©sz m√©ltatta a sk√≥t zen√©szt, mint minden idŇĎk egyik legjobb √©s legnagyobb hat√°s√ļ basszusgit√°ros√°t.