Illustration for article titled ​Nyomasztó, rettenetes sci-fiben fognak élni a Fradi szurkolói

Örület, de tényleg igaz, hogy tenyérlenyomat alapján engedik be őket az új stadionjukba. Méghozzá egy vénaszenzor nevű, félelemkeltő eszköz segítségével. Ez irtózatos, teljesen megértem, hogy sokan fel vannak háborodva. És akkor már miért nem tetoválnak jelet a leborotvált fejükre?

Advertisement

A szurkolóknak a Facebookon válaszolgató Kubatov Gábor klubelnök szavai erősítették meg, hogy tényleg lesz vénaszenzor és tenyérlenyomat a Fradi-aréna bejáratánál. Utánanéztem, a vénaszenzor sajnos nem azt jelenti, hogy beléptetőkapu a vérét venné a fradistáknak, vagy hogy állandó kanült kéne beültetni minden szurkoló karjába. Hanem lényegében azt, hogy a leolvasó a tenyér ereit - és nem például a bőrrendők mintázatát - érzékelve ismeri fel az embert. Itt egy kis reklámfilm róla:

De ez akkor is gusztustalan húzás. Én például, hiába vagyok sült keszegként viselkedő MTK-szurkoló, hiába nem fogok soha székeket föltépni és tüzeket gyújtani a lelátón, hiába nincs félnivalóm a törvénytől és vagyok kénytelen napi ötször megadni itt-ott mindenféle személyes adataimat, soha a büdös életben nem járnék egy olyan stadionba, ahol a tenyérlenyomatom meg a vénáim alapján engednek be.

Advertisement

Nem is tudom, ezek az emberek milyen világban élnek. A tenyérlenyomat kizárólag pesszimista sci-fi antiutópiákat idéz fel, jövendő diktatúrával, kontrollált és megjelölt lakossággal, mindent látó gépekre alapozott elnyomással. A focinézés, bár ez a rettegő vagy káromkodó arcokat elnézve nem mindig nyilvánvaló, szórakozás. Buli. Időtöltés. Te eljárnál bulizni egy olyan helyre, ahol csak a tenyérlenyomatod alapján engednének be, legyen az bármilyen király kocsma vagy diszkó?

A szurkolói kártya bevezetésekor még elfogadtam az érvet, hogy az azonosíthatóság miatt szükség van rá. Nem értettem, hogy miért hőzöng annyi drukker ellene, amikor logikusan legföljebb a konkrét körözött bűnözőknek kéne félniük az egésztől. Aztán az én pályámon, az MTK-stadionban is bevezették a rendszert, vagyis valami korcs változatát, hiszen kártya nincs, csak meg kell adni jegyvételkor minden adatunkat. A korszerű rendszer gyakorlati lecsapódása az én eletemben konkrétan annyi, hogy az eddigi 5 perc helyett egy óra alatt jutok be a tök üres stadionba, vagy online veszem meg a jegyet az MLSZ irtózatosan szar felületén, 15 perces adatbeírogatás után, és még nyomtatnom is kell.

Advertisement

Szóval már szívemből utálom ezt az egész hülyeséget a mostani formájában is. De ez a tenyerezés tényleg vicc kategória. Főleg, hogy elvileg ezzel akarják becsalogatni a fradisták tízezreit stabilan a meccsekre.

Nem beszélve arról, hogy az ügyben vagy az van, hogy Kubatov Gábor nem mond igazat, vagy az, hogy az egész beengedősdi értelmetlenül van megcsinálva. Ezt írta ugyanis a klubelnök szurkolói kérdésre:

Adatok a kártyára lesznek töltve, a Fradi nem jut hozzá, nem használja fel (adatvédelmileg rendben van!).

Advertisement

Hát annak az égvilágon semmi értelme nem lenne, hogy a kártyán ott legyenek az adataink, a vénatérképünkkel és ki tudja mivel együtt, de azokhoz ne lehessen kívülről hozzájutni. Hiszen az egész rendszernek egyedül az adna némi értelmet, hogy valami erőszakos lelátói akció után pontosan azonosítani lehessen, ki csinálta. Ehhez az kell, hogy személyre szólóak legyenek a jegyek, és az ülésszám alapján egy adatbázisból kinyerhetőek legyenek az adott szurkoló - kártyán tárolt - adatai. Mi értelme lenne amúgy egy csomó, önmagában zárt adattartálynak? A Fradi-pályán tovább bonyolítja a dolgot, hogy nemcsak ülőhelyek lesznek, a B-közép ömlesztve ugrálhat továbbra is a szektorában, székek nélkül. Vagyis ha a kemény magot is kontrollálni akarják, szükség lesz minden személyes adatra, plusz valamiféle arcfelismerő rendszerre is. Másképp nehezen tudom elképzelni, hogy kicsit is hatékony legyen a rendszer.

Ez egyre rosszabbul hangzik. Elkezdtem arra készülni, hogy ha központilag borotválni és tetoválni kezdik őket, minden ellenségeskedést félretéve a lakásomban bújtassak pár Fradi-szurkolót.

Advertisement

(via Cikória)

Share This Story

Get our newsletter