√Ėr√ľlet, de t√©nyleg igaz, hogy teny√©rlenyomat alapj√°n engedik be ŇĎket az √ļj stadionjukba. M√©ghozz√° egy v√©naszenzor nevŇĪ, f√©lelemkeltŇĎ eszk√∂z seg√≠ts√©g√©vel. Ez irt√≥zatos, teljesen meg√©rtem, hogy sokan fel vannak h√°borodva. √Čs akkor m√°r mi√©rt nem tetov√°lnak jelet a leborotv√°lt fej√ľkre?

A szurkol√≥knak a Facebookon v√°laszolgat√≥ Kubatov G√°bor klubeln√∂k szavai erŇĎs√≠tett√©k meg, hogy t√©nyleg lesz v√©naszenzor √©s teny√©rlenyomat a Fradi-ar√©na bej√°rat√°n√°l. Ut√°nan√©ztem, a v√©naszenzor sajnos nem azt jelenti, hogy bel√©ptetŇĎkapu a v√©r√©t venn√© a fradist√°knak, vagy hogy √°lland√≥ kan√ľlt k√©ne be√ľltetni minden szurkol√≥ karj√°ba. Hanem l√©nyeg√©ben azt, hogy a leolvas√≥ a teny√©r ereit - √©s nem p√©ld√°ul a bŇĎrrendŇĎk mint√°zat√°t - √©rz√©kelve ismeri fel az embert. Itt egy kis rekl√°mfilm r√≥la:

De ez akkor is gusztustalan h√ļz√°s. √Čn p√©ld√°ul, hi√°ba vagyok s√ľlt keszegk√©nt viselkedŇĎ MTK-szurkol√≥, hi√°ba nem fogok soha sz√©keket f√∂lt√©pni √©s t√ľzeket gy√ļjtani a lel√°t√≥n, hi√°ba nincs f√©lnival√≥m a t√∂rv√©nytŇĎl √©s vagyok k√©nytelen napi √∂tsz√∂r megadni itt-ott mindenf√©le szem√©lyes adataimat, soha a b√ľd√∂s √©letben nem j√°rn√©k egy olyan stadionba, ahol a teny√©rlenyomatom meg a v√©n√°im alapj√°n engednek be.

Nem is tudom, ezek az emberek milyen vil√°gban √©lnek. A teny√©rlenyomat kiz√°r√≥lag pesszimista sci-fi antiut√≥pi√°kat id√©z fel, j√∂vendŇĎ diktat√ļr√°val, kontroll√°lt √©s megjel√∂lt lakoss√°ggal, mindent l√°t√≥ g√©pekre alapozott elnyom√°ssal. A focin√©z√©s, b√°r ez a rettegŇĎ vagy k√°romkod√≥ arcokat eln√©zve nem mindig nyilv√°nval√≥, sz√≥rakoz√°s. Buli. IdŇĎt√∂lt√©s. Te elj√°rn√°l bulizni egy olyan helyre, ahol csak a teny√©rlenyomatod alapj√°n engedn√©nek be, legyen az b√°rmilyen kir√°ly kocsma vagy diszk√≥?

A szurkol√≥i k√°rtya bevezet√©sekor m√©g elfogadtam az √©rvet, hogy az azonos√≠that√≥s√°g miatt sz√ľks√©g van r√°. Nem √©rtettem, hogy mi√©rt hŇĎz√∂ng annyi drukker ellene, amikor logikusan legf√∂ljebb a konkr√©t k√∂r√∂z√∂tt bŇĪn√∂zŇĎknek k√©ne f√©lni√ľk az eg√©sztŇĎl. Azt√°n az √©n p√°ly√°mon, az MTK-stadionban is bevezett√©k a rendszert, vagyis valami korcs v√°ltozat√°t, hiszen k√°rtya nincs, csak meg kell adni jegyv√©telkor minden adatunkat. A korszerŇĪ rendszer gyakorlati lecsap√≥d√°sa az √©n eletemben konkr√©tan annyi, hogy az eddigi 5 perc helyett egy √≥ra alatt jutok be a t√∂k √ľres stadionba, vagy online veszem meg a jegyet az MLSZ irt√≥zatosan szar fel√ľlet√©n, 15 perces adatbe√≠rogat√°s ut√°n, √©s m√©g nyomtatnom is kell.

Sz√≥val m√°r sz√≠vembŇĎl ut√°lom ezt az eg√©sz h√ľlyes√©get a mostani form√°j√°ban is. De ez a tenyerez√©s t√©nyleg vicc kateg√≥ria. FŇĎleg, hogy elvileg ezzel akarj√°k becsalogatni a fradist√°k t√≠zezreit stabilan a meccsekre.

Advertisement

Nem besz√©lve arr√≥l, hogy az √ľgyben vagy az van, hogy Kubatov G√°bor nem mond igazat, vagy az, hogy az eg√©sz beengedŇĎsdi √©rtelmetlen√ľl van megcsin√°lva. Ezt √≠rta ugyanis a klubeln√∂k szurkol√≥i k√©rd√©sre:

Adatok a kártyára lesznek töltve, a Fradi nem jut hozzá, nem használja fel (adatvédelmileg rendben van!).

H√°t annak az √©gvil√°gon semmi √©rtelme nem lenne, hogy a k√°rty√°n ott legyenek az adataink, a v√©nat√©rk√©p√ľnkkel √©s ki tudja mivel egy√ľtt, de azokhoz ne lehessen k√≠v√ľlrŇĎl hozz√°jutni. Hiszen az eg√©sz rendszernek egyed√ľl az adna n√©mi √©rtelmet, hogy valami erŇĎszakos lel√°t√≥i akci√≥ ut√°n pontosan azonos√≠tani lehessen, ki csin√°lta. Ehhez az kell, hogy szem√©lyre sz√≥l√≥ak legyenek a jegyek, √©s az √ľl√©ssz√°m alapj√°n egy adatb√°zisb√≥l kinyerhetŇĎek legyenek az adott szurkol√≥ - k√°rty√°n t√°rolt - adatai. Mi √©rtelme lenne am√ļgy egy csom√≥, √∂nmag√°ban z√°rt adattart√°lynak? A Fradi-p√°ly√°n tov√°bb bonyol√≠tja a dolgot, hogy nemcsak √ľlŇĎhelyek lesznek, a B-k√∂z√©p √∂mlesztve ugr√°lhat tov√°bbra is a szektor√°ban, sz√©kek n√©lk√ľl. Vagyis ha a kem√©ny magot is kontroll√°lni akarj√°k, sz√ľks√©g lesz minden szem√©lyes adatra, plusz valamif√©le arcfelismerŇĎ rendszerre is. M√°sk√©pp nehezen tudom elk√©pzelni, hogy kicsit is hat√©kony legyen a rendszer.

Advertisement

Ez egyre rosszabbul hangzik. Elkezdtem arra k√©sz√ľlni, hogy ha k√∂zpontilag borotv√°lni √©s tetov√°lni kezdik ŇĎket, minden ellens√©gesked√©st f√©lret√©ve a lak√°somban b√ļjtassak p√°r Fradi-szurkol√≥t.

(via Cikória)