Illustration for article titled Nyomaszt a villanyszámla? Hekkelj meg egy Hajdu mosógépet!

Egy blogger megmutatja, hogyan lehet áram nélkül is megélni vidéken. Figyelem, nagyon durva élethekkelések!

Advertisement

Én az a típusú férfi vagyok, aki minden háztartási problémát kétféleképpen tud megoldani, vagy betekeri szigszalaggal vagy alátesz egy vödröt. Úgyhogy kifejezetten jó látni, hogy vannak még emberek, akikben buzog akkora csináld-magad szellem, hogy például egy kiszuperált Hajdu márkájú gépből képesek minimális hekkeléssel képesek olyan működő masinát teremteni, amihez áram sem kell.

Ez lett a Forgatag 1.0, az áram nélkül működő mosógép, amit vagy kurblizni kell, vagy pedig hozzákötni egy szobabiciklihez, és olyan egyszerűséggel lehet vele ruhát mosni, mintha szotyizna az ember.

Advertisement

Nabukodonozor nevű blogger pár éve úgy döntött, hogy maga mögött hagyja Budapestet, elszakad a nagyvárostól és kiköltözik egy nógrádi tanyára. A blog alapján egyre több bizgentyűt talált ki, amivel helyettesítheti a modern világ kényelmes dolgait, például ezen a videón büszkén mutogatja a hővel működő Stirling-motorját:

De a legmutatósabb darab eddig ez a Hajdú-mosógép, amit ismétlen, áram nélkül lehet használni. Hogy pontosan mi kellett a hekkeléshez, azt nehezen tudnám a saját szavaimmal elmondani, úgyhogy át is adom a szót a bloggernek:

Az alapot egy kiszuperált hajdú autómata mosógép adta. Először a burkolatától, majd a kábelezéstől, elektromos kütyüktől szabadítottam meg. Kiszedtem a motort, a kapcsolókat és mindent ahová vezeték volt húzva. Utánna lebontottam a vázat, a súlyokat míg a csupasz dob maradt a tetővel. 30-as szögvasból készítettem egy lábat, majd felerősítettem. A szivattyúhoz vezető csőre egy 1"-os KP cső segítségével felszereltem egy 1"-os csapot, ezzel lehet az üstből leengedni a vizet.

Az ékszíjtárcsát rajta hagytam, fúrtam bele egy 6-os menetes szárat, erre pedig egy fa reszelő nyél került. Ezzel tulajdonképpen elkészült a mosógép.

Advertisement

És hogyan kell vele mosni? Egyharmadáig fel kell tölteni vízzel, először egyik, aztán a másik irányba 10-15-ször megpörgetni, ezután kicsit állni kell hagyni, majd addig folytatni, amíg tiszták nem lesznek a ruhák.

Ez nem az egyetlen hekkelés, amit a blogger bemutatott. Készített magának saját, hordozható hűtőtáskát, illetve 24 mécses és egy marék peltier-elem segítségével egy saját hi-fi rendszert is képes meghajtani. Ez az utóbbi nekem már a fekete mágia határát súrolja, ha nem lenne ez a videó, akkor el sem hinném:

Mások segítségével körbenéztem külföldön, hogy milyen hasonló hekkeléseket ajánlanak mosógép helyett, hát pont olyat nem találtam, ami egy működő szerkezetet tenne áramtalanítottá, de itt van például egy szupercsóró megoldás a mosáshoz, amihez csak egy fedeles vödör és egy kilyuggadott vécépumpa kell. És a haverok, akiknek aztán magyarázhatot, hogy nem festéket köpülsz, hanem éppen a gatyáidat mosod. Itt pedig egy olyan megoldást tudtok megnézni, amit a tervező a harmadik világbeli országokba javasolt, a lényeg az, hogy minimális erőfeszítéssel és vízhasználattal, egy gémeskútszerű szerkezet építésével lehetne egyszerűen mosni.

Advertisement

Az az igazság, nekem egyik sem tetszik annyira, mint a lecsupaszított Hajdu.

Share This Story

Get our newsletter