√öj, vicces drogos kifejez√©st teremtett a 4k! nevŇĪ alterbalos p√°rt. A fŇĪ legaliz√°ci√≥ja leromboln√° a d√≠lerkaput.

Ňźr√ľlt j√≥k az √°lszlengek, amik k√∂z√ľl az √°lfiatal √©s az √°ldrogos az igaz√°n kir√°ly. V√°god, tes√≥? A 4k! az ut√≥bbi idŇĎben felkapta a marihu√°na legaliz√°ci√≥j√°t, most √©ppen a Bel√ľgyminiszt√©rium elŇĎtt tartottak t√°j√©koztat√≥t emiatt. Az itt k√©sz√ľlt fot√≥kon tal√°lkoztam elŇĎsz√∂r a p√°rt √°ltal kre√°lt fantasztikus sz√≥val, a d√≠lerkapuval.

T√∂bbsz√∂ri elolvas√°s ut√°n kezdtem kapisg√°lni, hogy a n√©gyk√°sok fej√©ben valahogy √∂sszecs√ļszhatott a kapudrog √©s a d√≠ler, a bŇĪn√∂s kapcsolatb√≥l pedig humoros kentaur sz√ľletett. A sz√∂vegbŇĎl kider√ľl, hogy a d√≠lerkapu rossz, pedig t√∂bben, akiknek megmutattam a sz√≥t, eg√©szen fellelkesedtek, hogy ez valami √ļjfajta, sokkal sz√≥rakoztat√≥bb √ľgyf√©lkapu lenne, ahol a legaliz√°ci√≥ ut√°n egyablakos rendszerben kaphatn√°k meg az √°llampolg√°rok a nekik teszŇĎ k√°b√≠t√≥szereket. De nem. A d√≠lerkapu arra utal, hogy aki d√≠lerhez megy fŇĪ√©rt, az k√∂nnyen belecs√ļszik valami m√°s drog v√°s√°rl√°s√°ba. De ebben az esetben igaz√°b√≥l maga a d√≠ler a kapu, √≠gy viszont tautol√≥gia d√≠lerkapunak h√≠vni, mert az pont olyan, mintha d√≠lerd√≠lert vagy kapukaput mondan√°nk. Mondjuk sz√≠nesebb√© tenn√© a szlenget a kapukapuz√°s.

A témát így fejti ki a párt írott anyaga:

3. Nem lesz d√≠lerkapu. A fŇĪ legaliz√°ci√≥ja ut√°n a h√©tk√∂znapi emberek nem k√©nyszer√ľlnek arra, hogy a maffia d√≠lereivel tartsanak fenn kapcsolatot. √ćgy nem ker√ľlnek kapcsolatba olyan terjesztŇĎkkel, akiktŇĎl b√°rmikor val√≥di drogot is be tudnak szerezni. A fŇĪ legaliz√°ci√≥ja ut√°n a val√≥di drogok sokkal nehezebben jutnak el az emberekhez, nem lesz karny√ļjt√°snyira tŇĎl√ľk.

Advertisement

NagyszerŇĪ dolog egy√©bk√©nt, hogy a 4k! legal√°bb foglalkozik a legaliz√°ci√≥ t√©m√°j√°val, de a val√≥ √©let h√°la istennek nem ennyire ijesztŇĎ. A hazai fŇĪd√≠lerek nem valami szigor√ļan szervezett maffia als√≥ szintŇĪ katon√°i, szerintem fŇĎk√©nt az√©rt, mert a marihu√°na nem el√©g dr√°ga ahhoz, hogy √©rdemes legyen bonyolult maffi√°t szervezni r√°. Pont emiatt a fŇĪ√°rusok jellemzŇĎen nem √°rulnak m√°s drogokat, mert ezek ink√°bb eg√©szen √°tlagos civil emberek, akik pont egy idi√≥ta √©s vesz√©yles m√≥dj√°t v√°lasztott√°k a p√©nzkeresetnek. M√°s k√©rd√©s, hogy vannak persze k√©t l√°bon j√°r√≥ szupermarketek is, de n√°luk a marihu√°na csak egy √°ru a polcon.

A 4k! okoskod√°sa az√©rt is ingatag, mert ha a fŇĪ egyszer nem kapudrog, vagyis nem vezet okszerŇĪen a kem√©nydrogok kipr√≥b√°l√°s√°hoz, akkor mi√©rt k√©ne f√©lni att√≥l, ha olyan embertŇĎl vessz√ľk, akin√©l van igazi durva cucc is? A 4k! b√©na fogalmaz√°sa ellen√©re viszont az t√©nyleg √ļgy van, hogy j√≥ sok tanulm√°ny kimutatta, a fŇĪtilt√≥k kapudrog-elm√©lete nem igaz.