Az elektromosautó-gyártó nem perel be senkit, aki jóhiszeműen akar hasonló kocsit gyártani.

A szoktalan, sőt punkos lépést Elon Musk, a cég milliárdos tulajdonosa így indokolta egy blogposztjában:

"Azért védettük le a fejlesztéseinket, mert attól tartottunk, a nagy autógyárak majd lemásolják a technológiánkat, aztán a hatalmas gyártási-, sales- és marketingerejüket kihasználva lenyomják a Teslát. Nem is tévedhettünk volna nagyobbat. A szomorú valóság ennek pont az ellentéte: a nagy gyártók elektromosautó-programjai (illetve bármilyen programjuk, ami nem szénhidrogént elégető autó gyártására irányul) minimálisak vagy nem is léteznek, és átlagosan az eladásaik egy százalékánál is jóval kevesebbet tesznek ki."

Musk azt állítja, a nyílt forráskódra áttérés igazi oka az a klímaváltozás elleni harc. "A Tesla képtelen olyan tempóban elektromos autókat gyártani, hogy az hatással lehessen a krízisre" - fogalmazott Musk.

Egyelőre senki sem tudja, hogy mit takar a "jóhiszeműen" kifejezés, illetve hogy az űrjárműveket is gyártó excentrikus milliárdos a gyakorlatban hogyan képzeli ezt a nyílt forráskódot. Sokan még mindig kételkednek abban, hogy a Fordnak mondjuk tényleg megengedje, hogy Tesla-szerű kocsik sorozatgyártásába fogjon.

(via Forbes, a tippet köszönjük Zoltánnak)