Nem továbbítanak olyan emailt képviselőnek, amiben szerepel a "Paks" szó. Soha ilyen mélyen nem volt az országgyűlés. A hatalom már azt is megszabja, miről szabad kérdezni.

Advertisement

Egyre több forrás számol be arról, hogy tartalom alapján cenzúrázni kezdték a parlamenti képviselőknek írt leveleket. Én vasárnap késő délután olvastam erről először, de azt hittem, csak valami zöld aktivista hiszti, de kiderült, hogy nem. Szabó Rebeka képviselő letesztelte, és ő sem kapta meg a Paks szót tartalmazó mailt.

A parlamenti levelezőrendszerben azért kezdtek kiszűrni minden olyan levelet, amiben szerepel a Paks szó, mert a Greepeace és több környezetvédő szervezet tiltakozó emailküldési kampányt indított az oroszokkal titokban megkötött atomerőmű-szerződés ellen.

Advertisement

Az akcióhoz csatlakozók egy formalevelet küldenek el az összes képviselő címére. A Parlament illetékesei nyilván a képviselőket akarták mentesíteni a rengeteg levéltől, ezért vezették be a cenzúrát.

De pont a Parlamenttől ilyesmi nem tűnik túl okos húzásnak. A választói akarat megvetését nem is lehetne erősebb gesztussal illusztrálni, mint azzal, hogy a képviselőket eleve csak olyan témában lehetséges fizikailag megszólítani, amit a hatalom jóváhagy. Az egész dolog különösen ironikus attól, hogy a Fidesz úgy teszi lehetetlenné, hogy bárki akárcsak megkérdőjelezze az általuk összehozott új szovjet-magyar barátsági szerződést, mintha ehhez a tanácsokat egyenesen az ex-KGB-s Putyintól kapnák. Azt mondjuk tisztelem Orbán Viktorban, hogy amióta a nyilvánosság elé állt a magyar-orosz szövetség tervével, villámgyorsan és vaskövetkezetességgel idomul a szovjet/orosz mintákhoz.

Advertisement

Teljesen igaz, ha már csinálunk valamit, csináljuk száz százalékosan.

Share This Story

Get our newsletter